Houten vloer leggen

Een houten vloer leggen kan op verschillende manieren. Ga je de vloer laten leggen of durf je het zelf aan? In het laatste geval is het belangrijk om te weten waar je op moet letten zodat je het gewenste resultaat kunt realiseren.

Op deze pagina gaan we je een aantal handige tips geven over hoe je een houten vloer het beste kunt leggen. Met goed vooronderzoek en een goede voorbereiding kun je prima zelf een houten vloer leggen.

Waarom een houten vloer leggen?

De reden voor het leggen van een houten vloer kan voor iedereen verschillende zijn. Vaak kiezen mensen voor een houten vloer voor de natuurlijke en warme uitstraling van hout, maar de levensduur speelt meestal ook een belangrijke rol. Houten vloeren kunnen tot wel 50 jaar lang mee gaan, mits ze goed onderhouden worden.

Daarnaast is het leggen van een houten vloer zeker niet de lastigste klus en is het prima mogelijk om dit zelf te doen. Dit zijn redenen waarom mensen kiezen voor een houten vloer in bijvoorbeeld de keuken, woonkamer of slaapkamer.

Houten vloer zelf leggen, waar moet je op letten?

Wil je graag zelf een houten vloer leggen? Dan kun je dit op verschillende manieren doen. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen zal het enige tijd in beslag nemen, maar dan heb je ook echt wat.

Het is goed om te weten hoe het proces precies in elkaar steekt en waar je op moet letten om te voorkomen dat je de houten vloer weer moet verwijderen. Om dit te voorkomen hebben we een uitgebreid stappenplan gemaakt om je door de klus heen te loodsen. Lees je mee?

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Stap 1: Bepaal hoeveel vloerdelen je nodig hebt

Voordat je gaat beginnen met een houten vloer leggen, is het verstandig om eerst te bepalen hoeveel m² vloerdelen je nodig hebt. Meet de ruimte op die je gaat voorzien van een nieuwe houten vloer en bekijk hoeveel pakken je hiervoor nodig hebt.

Houd rekening met het legpatroon aangezien dit invloed kan hebben op de hoeveelheid m² die je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een houten visgraat vloer of toch liever een Hongaarse punt?

Verder is het aan te raden om altijd extra vloerdelen te kopen, dichte pakken kunnen namelijk gewoon geretourneerd worden.

Stap 2: Juiste soort houten vloer uitkiezen

Nu je weet hoeveel m² aan houten vloerdelen je nodig hebt is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste soort houten vloer voor jouw woonsituatie. Vaak wordt er gekozen voor een vuren of grenen hout, maar beide zijn erg verschillend van elkaar.

Een grenenhouten vloer is massiever en zal hierdoor minder gaan ‘werken’ ten opzichte van een vurenhouten vloer. Dit komt omdat vurenhout wat zachter is en dus vatbaarder voor veranderingen in de luchtvochtigheid, waardoor bijvoorbeeld de houten vloer omhoog kan komen. Echter is het wel de goedkoopste optie op het gebied van houten vloeren.

Afhankelijk van hoe intensief de ruimte belopen wordt, de afwerking van de houten vloer en persoonlijke voorkeuren kies je voor een massieve of samengestelde plank. Laat je eventueel adviseren door onze Vloerenbazen voor de beste keuze.

Stap 3: Haal de vloerdelen tijdig in huis

Bij het leggen van een houten vloer is het belangrijk dat het hout gaat acclimatiseren aan de temperatuur van de ruimte waarin het wordt gelegd.

We raden je aan om de vloerdelen al ruim op tijd (ongeveer twee weken van tevoren) in huis te halen. Hiermee voorkom je dat de houten vloer, nadat die is gelegd, nog veel gaat werken.

Stap 4: Ondervloer gereed maken

Misschien wel de belangrijkste stap bij een houten vloer leggen is het gereed maken van de ondervloer. Zo moet je jezelf wat vragen stellen zoals: wil ik vloerverwarming onder de houten vloer? Of waar de leidingen lopen onder de huidige vloer?

In de meeste woningen ligt er beton of tegels als ondervloer. In dat geval is het belangrijk om eerst het beton of de tegels schoon te maken en oneffenheden te verwijderen.

  1. Vervolgens kun je de ondergrond voorzien van een dampdichte folie (vochtwerende folie) waarmee de houten vloer beschermd wordt tegen vocht.
  2. Snij de folie op maat met een stanleymes en laat deze aan de zijkanten iets oplopen tegen de muren, hier komen de plinten uiteindelijk overheen.
  3. Alle naden in de folie kunnen afgeplakt worden met aluminiumtape.
  4. Bovenop de folie installeer je spaanplaten die ervoor zorgen dat er een egale ondergrond is waar je de houten vloer op kunt leggen.
  5. Leg de platen in halfsteens verband en zet ze om de 30 cm vast met schroeven, het liefst verzonken schroeven. Houd hierbij 1 cm ruimte over vanaf de muren en enkele millimeters tussen de platen zelf.

Tip: Houd er rekening mee dat spaanplaten verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en diktes. Let daarom goed op de dikte van de houten vloerdelen en meet precies uit hoe hoog de spaanplaten moeten zijn.

Stap 5: Eerste vloerdelen leggen

Nu de ondervloer gereed is kun je beginnen met de houten vloer leggen. Laten we daarom starten met het leggen van de eerste rij houten vloerdelen.

Gebruik hiervoor zogeheten afstandhouders die je tussen de houten planken en de muur plaatst, dit geeft het hout de ruimte (1,5 tot 2 cm van de muur) om te werken en voorkomt krommende planken.

Leg het eerste vloerdeel met de groef richting de muur en gebruik ongeveer 6 tot 8 afstandhouders per plank, afhankelijk van de lengte. Om het tweede vloerdeel te plaatsen is het verstandig om eerst de volgende stap door te nemen.

Stap 6: Lijmen van de houten vloer

De meeste houten vloeren worden tegenwoordig aan elkaar gelijmd zodat het één geheel wordt. Een houten vloer leggen kan daarom nogal wat tijd in beslag nemen, maar daarom is het juist goed om te weten hoe je de houten vloer op de juiste manier moet verlijmen.

Bij de eerste rij zal je de houten vloerdelen (met de groef naar de muur toe) bij de kopse kant aan elkaar vastlijmen, in de lengte dus. Nadat je de eerste rij hebt gelegd, gebruik je bij het laatste vloerdeel een hamer en een slagijzer om de gehele goed aan te drukken. Zorg wel dat de afstandhouders tussen de planken en de muren zijn geplaatst.

Wanneer je met de tweede rij gaat beginnen is het de bedoeling dat je ook de groeven van de eerste rij verlijmd aan de messing van de tweede rij planken, zo wordt het namelijk één sterk geheel. Breng hiervoor lijm aan op de groeven van de eerste rij en schuif de planken met de messing in de groef. Lijm ook weer de kopse kanten aan elkaar en herhaal dit proces.

Stap 7: Rest van de houten vloer leggen

De rest van de houten vloer leggen is nu een kwestie van herhalen. Watervaste lijm aanbrengen op de kopse kanten en groeven, plaatsen het vloerdeel en met een slegblokje en een hamer voorzichtig vast tikken. Mocht er lijmresten tussen de naden naar boven komen? Haal dit dan direct weg met een doekje om lelijke vlekken in het hout te voorkomen.

Aan het einde van elke rij zal je merken dat er vaak een restant van een vloerdeel overblijft, je kunt deze gebruiken om de nieuwe rij te beginnen. Is het restant echter te klein of niet praktisch om te gebruiken voor een nieuwe rij? Pak dan weer een nieuwe plank.

Stap 8: Houd rekening met leidingen

Voordat je de houten vloer gaat leggen is het aan te raden om de ruimte eerst nog eens goed te doorlopen. Bekijk waar leiddingen lopen, zoals bij een verwarming, zodat je weet waar je uitsparingen in de planken moet maken. Dit kan nog wel eens een priegelwerk zijn, maar neem rustig de tijd voor en het zal uiteindelijk goedkomen.

Stap 9: Plinten leggen

Zodra de houten vloer is gelegd is het tijd om de smalle ruimtes tussen de buitenste planken en de muren weg te werken. Dit doen we door plinten te plaatsen. Zaag de plinten op maat en verlijm ze vervolgens op de vloer of schroef ze op de muur, afhankelijk van het type plint.

Stap 10: Afwerking houten vloer

Nadat de houten erin zit en de plinten zijn geplaatst is de houten vloer nog vaak onbehandeld. Een onbehandelde houten vloer mag absoluut niet vochtig worden en is heel vatbaar voor krassen en vlekken.

Houten vloeren worden daarom (bijna) altijd afgewerkt op basis van olie, boenwas, hardwaxolie of lak. Afhankelijk van de gewenste uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid heb je diverse keuzes voor een passende afwerking. Deze behandeling moet om de zoveel jaar herhaald worden en valt onder het houten vloer onderhoud.

Naast de uitstraling die een bepaalde soort afwerking met zich meebrengt is het voornaamste doel ervan om de houten vloer te beschermen.

Houten vloer zwevend leggen

Een houten vloer leggen kan op verschillende manieren. Hierboven hebben we de meest gebruikte manier behandeld, maar sommige mensen kiezen er ook voor om de houten vloer zwevend te leggen op de ondervloer. In dat geval wordt de houten vloer niet vastgelijmd aan de ondervloer, maar worden alleen de vloerdelen middels nadenlijm aan elkaar vast gemaakt.

Houten vloer opnieuw leggen

Ga je verhuizen, maar wil je de houten vloer leggen die je nu in je woning hebt liggen? Dan kun je ervoor kiezen om de houten vloer eruit te halen en mee te nemen naar de nieuwe woning. Afhankelijk van hoe de houten vloer is gelegd (verlijmd, zwevend of gespijkerd) kun je de vloer wellicht meenemen naar de nieuwe woning. Je zal de houten vloer dan eerst moeten verwijderen.

Houten vloer kopen en laten leggen door Vloerenbaas

Wil je een houten vloer inclusief leggen kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze ervaren Vloerenbazen hebben jarenlange ervaring op het gebied van vloeren en komen de houten vloer graag voor je leggen.

Een houten vloer laten leggen door professionals brengt veel voordelen met zich mee. Zo hoef je zelf de handen niet uit de mouwen te steken en ben je verzekerd van het beste resultaat. Bovendien zorgen wij er ook voor dat de ondervloer op de juiste wijze wordt behandeld zodat de houten vloer er mooi bij komt te liggen.

Mocht je vragen hebben over de kosten van een houten vloer leggen? Neem dan gerust contact met ons op of vul online het offerteformulier in. Bij Vloerenbaas helpen we je graag bij het vinden van een passende vloer en komen we de vloer ook graag voor je leggen.

Wat kost een houten vloer leggen gemiddeld per m2?

De kosten van een houten vloer hangen af van het type installatie. Zwevend leggen is de goedkoopste optie en kost tussen de €8 en €14 per m2. Gelijmd leggen is duurder en kost tussen de €16 en €20 per m2. Als je ervoor kiest om de houten vloer te laten schuren en lakken, betaal je tussen €30 en €35 per m2.

Hoe moet je houten vloerplanken leggen?

Bij het leggen van houten vloerplanken is het belangrijk om rekening te houden met de richting van de belangrijkste lichtbron en de plaats waar de deur opengaat. Ze moeten in lijn met de deuropening worden gelegd, zodat ze niet zichtbaar zijn vanuit de gang.

De vloerdelen moeten ook in dezelfde richting worden gelegd als de hoofdlichtbron in de kamer om een vloeiend gevoel te creëren. Indien nodig kunnen planken op maat worden gezaagd. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt wanneer je gereedschap gaat gebruiken.

Waar moet je beginnen bij het leggen van een houten vloer?

Begin in de linkerhoek van de lange muur met de groef naar de muur gericht. Gebruik afstandhouders tussen elke plank en de muur om te zorgen voor een gelijkmatige tussenruimte. Werk zo dat de planken goed op elkaar aansluiten. Als je het einde van de rij hebt bereikt, zaag je de laatste plank op maat en plaats je deze op zijn plaats. Ga naar de volgende rij en volg dezelfde stappen.

Hoe lang duurt het leggen van een houten vloer?

De hoeveelheid tijd die nodig is om een houten vloer te leggen hangt af van het oppervlak waarmee wordt gewerkt en het soort legmethode. Als je met een klein oppervlak werkt, kan het slechts een paar uur duren.

Als je echter met een groter oppervlak werkt of een meer complexe klus uitvoert, kan het enkele dagen duren. De beste manier om een nauwkeurige schatting voor jouw specifieke project te krijgen is om met een van onze vloerenbazen te overleggen. 

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Hebeta H-774548 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Hebeta H-771311 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7551
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7552
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6041
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6042
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Hebeta Charente XL N20-0635
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Charente XL N20-6435
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Visgraat Beige 3504
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 44.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Hongaarse punt Beige
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 46.95
Aanbieding!
Hebeta Visgraat XL N20-H64
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95

Call Now Button