Onderhoud houten vloer

Het onderhoud van een houten vloer is noodzakelijk omwille van de levensduur van de vloer. Je wilt zo lang mogelijk genieten van jouw nieuwe vloer, maar daar moet wel wat voor gedaan worden. Regelmatig reinigen is één van de belangrijkste zaken om de vloer zo lang mogelijk mooi te houden.

Houten vloeren staan erom bekend dat ze erg lang meegaan. Echter zal hier wel het een en ander voor moeten gebeuren. Op deze pagina geven we je daarom enkele tips voor het onderhoud van een houten vloer.

Onderhoud van houten vloer is niet voor iedereen hetzelfde

Je leest het goed, een houten vloer onderhouden is niet voor iedereen hetzelfde. Houten vloeren worden (bijna altijd) afgewerkt met een beschermende laag, dit kan op basis van olie, wax, lak of was. Elk type afwerking heeft zo zijn eigen aandacht nodig wanneer het gaat om onderhoud.

We zouden nu wel een algemeen stappenplan kunnen maken voor het onderhouden van de houten vloer, maar hierdoor zouden er problemen kunnen ontstaan. Daarom gaan wij jou per type afwerking uitleggen waar je op moet letten en hoe het onderhoud van de houten vloer in zijn werk gaat.

Dagelijks je houten vloer onderhouden

Voordat we je meer gaan vertellen over het onderhoud van houten vloeren per type afwerking, willen we benadrukken dat het dagelijks onderhoud van groot belang is bij een houten vloer. Ongeacht de soorten afwerking van de vloer is dagelijkse droge reiniging erg belangrijk.

Als je regelmatig in en uit je huis loopt komt er 9 van de 10 keer vuil en zand mee naar binnen. Om te voorkomen dat er krassen, beschadigingen of vlekken in de houten vloer ontstaan is het belangrijk om dagelijks te stofzuigen of te vegen.

Gebruik hiervoor een zachte bezem of stofzuiger met  borstelstand. Hiermee voorkom je dat je grof vuil in het hout of de beschermingslaag drukt waardoor krassen kunnen ontstaan. Het dagelijks verwijderen van stof, vuil en zand vermindert het werk tijdens het wekelijkse en periodieke onderhoud van de houten vloer.

Tip: vergeet ook niet dat drinken en andere vloeistoffen vlekken kunnen veroorzaken in de houten vloer. Het direct opdoen van een omgevallen glas cola, koffie of thee is dus ook belangrijk om je vloer schoon te houden.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Onderhoud houten vloer met afwerking op basis van olie

Een houten vloer die behandeld is met olie kun je herkennen aan de lichtglanzende afwerking. Dit komt door de olie die in het hout is doorgedrongen en de vloer beschermd tegen vuil. Het is belangrijk om op de juiste manier onderhoud uit te voeren om te voorkomen dat de olie zijn werking verliest.

Wekelijks onderhoud

Het wekelijks onderhoud van een houten vloer die behandeld is met olie bestaat uit het dweilen van de vloer. Voordat je gaat dweilen is het noodzakelijk om de vloer eerst vrij te maken van stof en vuil door te stofzuigen of vegen. Vervolgens ga je de vloer dweilen met een speciaal schoonmaakmiddel voor geoliede houten vloeren. Na het dweilen kun je de vloer nog eens nadweilen met kraanwater om vuil en zeepresten te verwijderen. Dit is zeker belangrijk als je een houten vloer voor buiten hebt aangeschaft.

Periodiek onderhoud

Het periodieke onderhoud van een geoliede houten vloer dient één tot twee keer per jaar uitgevoerd te worden. Je dient de vloer eerst te dweilen, maar dan met een intensieve houtreiniger. Dit kun je het beste doen met een reiniger van hetzelfde merk waarmee de vloer is behandeld.

Vervolgens dien je de houten vloer te behandelen met een onderhoudsolie. Breng de olie aan met een met parketroller, katoenen doek of platte kwast en laat de olie vervolgens goed intrekken.

Onderhoud houten vloer met afwerking op basis van lak

Gelakte houten vloeren zijn te herkennen aan de hoogglanzende afwerking. De laklaag komt namelijk bovenop de houten vloer te liggen en beschermt de vloer van buitenaf tegen stof, vuil en vocht. Het houten vloeren onderhoud voor dit type afwerking ziet er dan ook net even anders uit.

Wekelijks onderhoud

Het wekelijkse onderhoud van een houten vloer die met lak is behandeld gaat als volgt; eerst dien je de vloer vrij te maken van stof en vuil door te stofzuigen of vegen. Gebruik hiervoor de borstelstand of een zachte bezem om krassen te voorkomen.

Vervolgens ga je de vloer dweilen met een schoonmaakmiddel dat speciaal is gemaakt voor gelakte houten vloeren. Hiermee wordt de vloer niet alleen schoon, maar biedt het ook extra bescherming voor de laklaag.

Periodiek onderhoud

Voor het periodieke onderhoud van een gelakte houten vloer is het noodzaak om eerst te stofzuigen en te dweilen. Voor het dweilen gebruik je een intensieve houtreiniger die je daarna afdweilt met kraanwater.

Na het drogen kun je de vloer onderhoud met een polish, dit laat vult kleine krassen in de vloer op en laat een extra beschermende laag achter. Doe dit twee tot vier keer per jaar om je houten vloer zo mooi mogelijk te houden. Nog op aan het zoeken naar een houten vloer? Bekijk dan onze witte, visgraat, zwarte, grijze of goedkope houten vloeren.

Onderhoud houten vloer met afwerking op basis van hardwaxolie

Is jouw houten vloer afgewerkt met hardwaxolie? Dan is het noodzaak om voorzichtig te zijn met het onderhoud van de houten vloer. Bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen de beschermende werking van de wax namelijk aantasten, wees dus voorzichtig.

Wekelijks onderhoud

Wekelijks onderhoud van een houten vloer op basis van hardwaxolie is noodzakelijk om de vloer schoon te houden en te voeden. Gebruik daarom (na het stof- en vuilvrij maken van de vloer) een voedende zeep die niet alleen reinigt, maar ook extra bescherming biedt. Het beste kun je een zeep/schoonmaakmiddel gebruiken van hetzelfde merk van de hardwaxolie.

Periodiek onderhoud

Voor het periodieke onderhoud van de houten vloer op basis van hardwaxolie is het essentieel om veel belopen plekken te behandelen. Zo is het aan te raden om zeker één tot twee keer per jaar onderhoudswas op de houten vloer aan te brengen, en dan voornamelijk op de plekken waar veel wordt gelopen.

Voordat je de onderhoudswas op de houten vloer aanbrengt dien je de vloer eerst goed droog en schoon te maken. Laat de vloer na het dweilen daarom eerst goed opdrogen voordat je in de weer gaat met de onderhoudswas.

Onderhoud houten vloer met afwerking op basis van (boen)was

Bij een houten vloer met een afwerking op basis van was (boenwas) is het dagelijkse onderhoud het belangrijkste. Echter zal er ook wekelijks en periodiek onderhoud uitgevoerd moeten worden, maar wees hier wel voorzichtig mee. Een boenwas vloer is prachtig, maar kwetsbaar.

Wekelijks onderhoud

Onderhoud van een houten vloer op basis van boenwas ziet er anders uit dan bij de meeste vloeren. Het kan zelfs vergeleken worden met het onderhoud van een onbehandelde houten vloer. Beide vloeren zijn namelijk gevoelig voor vocht. Echter mag een onbehandelde vloer helemaal niet nat worden.

Voor het wekelijkse onderhoud van een boenwasvloer is het noodzakelijk om de vloer vrij te maken van stof en vuil. Gebruik een stofzuiger met borstelstand en loop de vloer daarna nog een keer na met stofwisser. Er zijn wel vloeibare schoonmaakmiddelen voor boenwasvloeren, maar nat reinigen is ten zeerste af te raden.

Periodiek onderhoud

Een houten vloer onderhouden met afwerking van boenwas is te vergelijken met dat van een houten vloer op basis van wax. Zo breng je één tot twee keer per jaar nieuwe boenwas, of vloeibare was, aan op de vloer.

Voordat je de nieuwe waslaag aanbrengt is het aan te raden om de vloer te reinigen met een ‘wax remover’. Je verwijdert dan de oude onderhoudslagen waardoor de nieuwe waslaag beter zal hechten aan de houten vloer.

Onderhoud houten vloer is geen optie meer, wat nu?

Is houten vloeren onderhoud geen optie meer voor je vloer? Dan is het hoogtijd voor een nieuwe. Bekijk alle houten vloeren in onze webshop en laat je inspireren door de mogelijkheden.

Zodra je een prachtige houten vloer hebt gevonden kun je deze online bestellen, maar er is meer. Je kunt de vloer ook thuis laten leggen door onze Vloerenbazen. Vul hiervoor het online offerteformulier in om erachter te komen wat het zal gaan kosten.

Twijfel je nog over een bepaalde vloer of heb je vragen? Neem dan zeker even contact met ons op, wij helpen je graag bij het vinden van best passende vloer. Ook is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan één van onze experience centers waar we samen de mogelijkheden kunnen bekijken en bespreken.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button