Houten vloer komt omhoog

Help, mijn houten vloer komt omhoog, wat moet ik nu doen? Je hebt eindelijk een prachtige houten vloer gerealiseerd, maar op sommige plekken komt de vloer omhoog of trekt die bol. Dit is uiteraard niet de bedoeling en je wilt dit te allen tijden voorkomen.

Hiervoor zullen we moeten gaan kijken naar de verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een houten vloer omhoog komt. Zo weet je namelijk hoe het is ontstaan en wat je kunt doen om het te verminderen of zelfs te voorkomen.

Houten vloer bolt op, wat is de oorzaak?

Een houten vloer komt omhoog of bolt op doordat hout een natuurlijk product is. Dat wil zeggen dat hout kan uitzetten en krimpen door veranderingen in de luchtvochtigheid, dit wordt ook wel ‘werken’ genoemd.

In de winter zal de vloer krimpen door droge, koude lucht waardoor er naden en kieren kunnen ontstaan tussen de vloerdelen. Daarentegen zal de vloer in de zomer juist uitzetten door de warme, vochtige lucht. Dit kan resulteren in een houten vloer die bol staat of omhoog komt.

De werking van hout is een natuurlijk proces en kan, zonder voorzorgsmaatregelen, niet tegen worden gegaan. Bovendien zijn er ook andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de houten vloer omhoog komt.

Houten vloer komt omhoog door vocht of waterschade

Een houten vloer bolt op door waterschade en blootstelling aan grote hoeveelheden vocht. Wanneer er een lekkage is of er drinken over de vloer heen valt zal je dit direct op moeten doen met een handdoek.

Als je hier te lang mee wacht zal het vocht in de houten vloer trekken en gaat de vloer uitzetten. Dit kan resulteren in een vloer die opbolt of omhoog komt op bepaalde plekken, omdat er simpelweg geen ruimte is om in andere richtingen uit te zetten. 

In sommige situaties kan de waterschade aan de houten vloer ook de oorzaak zijn van een slechte geventileerde ruimte onder de begane vloer (kruipruimte). Hierdoor kunnen schimmels ontstaan en het hout van onderuit aantasten.

Het vocht zal ook van onder de vloer doordringen in het hout, wat enorme schade aan de vloer kan aanrichten. Laat in dat geval een loodgieter langskomen om de kruipruimte te inspecteren. Op zoek naar meer informatie? Bekijk dan alles over het onderhoud van houten vloeren.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Voorkomen dat een houten vloer omhoog komt

Nu je weet wat de oorzaken kunnen zijn van een houten vloer die omhoog komt, kun je ervoor kiezen om de oorzaken aan te pakken. In de meeste gevallen bolt een houten vloer op door het verschil in luchtvochtigheid tussen de winter en de zomer. Gelukkig zijn hier manieren voor om de luchtvochtigheid in huis te stabiliseren.

Als je de eigenaar bent van een prachtige houten vloer is het aan te raden om in de winter een luchtvochtiger te plaatsen. Met een luchtvochtiger kun je de luchtvochtigheid in de ruimte reguleren en voorkomen dat de houten vloer gaat krimpen. De ideale luchtvochtigheid voor houten vloeren ligt tussen de 50 en 65 procent.

Ook kan er tijdens het leggen van de houten vloer rekening gehouden worden met de kans op opbolling. Zo moet de ondervloer een vochtwerende functie hebben en ruimte bieden voor uitzetten en krimpen van de houten vloer, hier kun je ook speciale houtlijm voor gebruiken. Heb je last van vlekken op je houten vloer? Bekijk dan onze gids om deze te verwijderen.

Kun je een kromgetrokken houten vloer recht maken?

Jouw prachtige houten vloer staat bol en je wilt dit graag verminderen of zelfs laten verdwijnen. Vaak is het lastig om het gedeelte van de houten vloer dat omhoog komt volledig te laten verdwijnen. Echter kan het in sommige gevallen helpen om de vloer goed te laten drogen.

Door te drogen zal de houten vloer gaan krimpen waardoor het mogelijk is dat de bolling zal afnemen of zelfs verdwijnen. Echter kan droog hout sneller scheuren en splijten, wat dan weer een averechts effect heeft. Laat je daarom adviseren door onze Vloerenbazen en kom erachter wat je het beste kunt doen.

Nieuwe houten vloer van Vloerenbaas

Je houten vloer komt omhoog en er is helaas niets meer aan te doen. In dat geval wil je misschien wel een nieuwe houten vloer kopen. Voordat je de keuze maakt voor een nieuwe houten vloer is het verstandig om na te gaan wat de oorzaak was. Wellicht gaat het probleem zich namelijk opnieuw voordoen bij de nieuwe vloer.

Neem altijd even contact op met onze Vloerenbazen om de mogelijkheden te bespreken. Eventueel kunnen we je adviseren over wat de slimste keuze is voor jouw situatie. Zo voorkom je problemen met een nieuwe soort houten vloer en ben je verzekerd van een mooi resultaat.

Bovendien komen onze ervaren Vloerenbazen de vloer graag voor je leggen. Zo zorgen wij ervoor dat de ondervloer op de juiste wijze geïnstalleerd wordt en dat de condities in de ruimte perfect zijn voor de nieuwe houten vloer. Want wanneer je houten vloer omhoog komt is dat absoluut geen pretje.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button