PU gietvloer

Een PU gietvloer (polyurethaan gietvloer) is een vloer die geschikt is voor diverse toepassingen. Voorheen zagen we de polyurethaan vloer voornamelijk terug in industriële ruimtes en kantoren, maar tegenwoordig zijn ze ook erg gewild in particuliere woningen, bijvoorbeeld in de slaapkamer of keuken. Dit komt doordat een PU gietvloer flexibel en licht elastisch is, waardoor er geen scheuren ontstaan in het oppervlak.

Daarnaast kan deze soort gietvloer eenvoudig over een bestaande ondergrond gelegd worden. Hierdoor ben je over het algemeen minder kosten kwijt aan het egaliseren van de ondervloer. Op deze pagina gaan wij jou verder meer vertellen over de mogelijkheden en de prijzen van een PU gietvloer.

Waarom kiezen voor een PU gietvloer?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een PU vloer in jouw woonkamer, kantoor of garage. Een van de voornaamste redenen is het feit dat de PU gietvloer een gladde vloer is met zowel een moderne uitstraling als industriële uitstraling. Hierdoor is een polyurethaan vloer ideaal voor verschillende soorten ruimtes in woningen en past de vloer mooi bij een modern interieur.

Hierbij kun je denken aan ruimtes zoals de woonkamer en garage, maar ook aan ruimtes zoals de badkamer. Daarnaast biedt een PU vloer nog veel meer voordelen. Hieronder hebben wij ze alvast voor je opgesomd.

  • Weinig onderhoud: Als je op zoek bent naar een vloer die gemakkelijk is in onderhoud? Dan zit je met een polyurethaan vloer goed. Polyurethaan gietvloeren zijn namelijk makkelijk schoon te maken met een dweil en water. Bovendien is de vloer goed bestand tegen vuil en vloeistof.
  • Geluiddempend: Een polyurethaan gietvloer is erg geschikt voor in appartementen, omdat de gietvloer geluiddempend functioneert. Dit komt doordat de PU gietvloer elastisch is en lichtelijk mee veert. Hierdoor is de PU gietvloer ook zachter dan bijvoorbeeld een epoxyvloer of betonvloer.
  • Geschikt voor woningen: Met een polyurethaan vloer zorg je voor een strak design in de woning. De vloer is erg goed te paren met moderne meubels en kan zorgen voor een mooie uitstraling. Hierdoor krijgt de woonkamer een modern uiterlijk met een industriële tint.
  • Te combineren met vloerverwarming: De PU gietvloer is ideaal in combinatie met vloerverwarming. Dit komt doordat polyurethaan elastisch is, waardoor er geen scheuren ontstaan wanneer de PU vloer uitzet of krimpt. Een polyurethaan gietvloer zorgt er bovendien voor dat de warmte in huis goed wordt verdeeld.

Zoals je hebt kunnen lezen beschikt een PU gietvloer over veel voordelige kenmerken voor particuliere woningen, maar ook voor industrieel gebruik. Om deze reden kan het zeker de moeite waard zijn om een kijkje te nemen in onze vloeren webshop, waar je het gehele aanbod van polyurethaan gietvloeren eens rustig kunt bekijken.

Misschien ook interessant voor jou: bekijk alle voordelen en nadelen van gietvloeren

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?
  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.
Impressies
polyurethaan gietvloer
pu vloeren
pu gietvloer ervaringen

PU gietvloer prijs: wat kost het en waar moet je rekening mee houden?

De PU gietvloer prijs hangt af van een aantal zaken. Allereerst zijn er verschillende type polyurethaan vloeren die onderling verschillen in toepassingsmogelijkheden en looks, bijvoorbeeld een PU gietvloer met betonlook.

Tegenwoordig zie je dat een betonlook gietvloer razend populair is door het gemêleerd effect dat wordt gecreëerd door het mengen van twee kleuren, maar is dat over 10 jaar nog steeds zo? Om deze reden is het verstandig om goed na te denken over wat voor type PU gietvloer het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen en welke vloer het beste past bij het interieur.

Wil je een PU vloer combineren met vloerverwarming? Zorg er dan voor dat je een polyurethaan vloer kiest met een gewenste kleur en look die jaren lang zal blijven voldoen aan jouw wensen. Het is namelijk niet de meest eenvoudige klus om een PU gietvloer te verwijderen.

Daarnaast hangt de prijs af van de oppervlakte die je wilt voorzien van een gietvloer. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter. Denk er dus goed over na of je meerdere kamers op dezelfde verdieping wilt voorzien van een PU gietvloer. Verder dien je rekening te houden met de legkosten, aangezien dit geen klus is die je even snel kunt uitvoeren. Gelukkig staan onze Vloerenbazen klaar om jou hierbij te helpen.

PU gietvloer aanbrengen: een goede voorbereiding is essentieel

Wil je een PU gietvloer aanleggen? Dan is het belangrijk om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat. Het aanbrengen van de gietvloer is namelijk niet zomaar even gedaan en het vergt kennis en expertise.

Allereerst is het van belang dat je de PU vloer gaat aanbrengen op een vlakke ondergrond. Ondanks dat een polyurethaan gietvloer beschikt over licht elastische kenmerken kan er scheurvorming ontstaan, tenzij de ondergrond vlak is.

De dragende vloer zal daarom eerst geëgaliseerd moeten worden zodat de huidige vloer perfect aangelegd kan worden. Afhankelijk van het type vloer en type gietvloer zal dit enige tijd in beslag kunnen nemen. Zo moetje een tegelvloer eerst schuren en opvullen voordat de eerste laag aangebracht kan worden.

Vervolgens dient er een primerlaag aangebracht te worden zodat er een goede hechting ontstaat tussen de polyurethaan gietvloer en de bestaande ondervloer. Voor verschillende type gietvloeren worden verschillende soorten primers gebruikt. Gemiddeld duurt het uitharden van de primer 12 uur, waarna de volgende laag kan worden aangebracht.

Om kleine oneffenheden in de ondervloer weg te werken wordt er altijd nog een schrap laag aangebracht. Bovendien functioneert deze laag ook als extra dempingslaag aangezien het beschikt over elastische kenmerken. Ook het uitharden van de schrap laag neemt enige tijd in beslag, namelijk 18 uur.

Aanbrengen van de polyurethaan vloer

Nu de ondergrond vlak is en alle oneffenheden zijn weggewerkt uit de huidige vloer is het tijd om de PU gietvloer aan te brengen. Net als de andere lagen wordt deze met de hand aangebracht voor het beste resultaat.

In sommige gevallen, afhankelijk van het soort polyurethaan dienen er verschillende lagen van een paar millimeter aangebracht te worden. Soms worden er zelfs vijf lagen aangebracht, maar dit is afhankelijk van het type gietvloer.

Dit doen we om te voorkomen dat de polyurethaan vloer te zwak wordt voor intensief gebruik waardoor de kans op schade automatisch wordt verminderd. In de meeste gevallen moeten er namelijk zware meubels op de polyurethaan vloer staan. Echter dient elke laag eerst volledig uit te harden voordat er een nieuwe laag polyurethaan kan worden aangebracht.

Bovenal is een PU gietvloer een duurzame vloeroplossing waar je tientallen jaren plezier van gaat hebben, en dankzij het naadloze karakter past het perfect in eigentijdse woningen of zelf in een industriële omgevingen.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een polyurethaan vloeren?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een PU gietvloer is het handig om te weten wat de voor- en nadelen zijn. Wij hebben op deze pagina al een aantal voordelen benoemd, maar om het jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij de belangrijkste van PU gietvloeren hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij namelijk een weloverwogen keuze maken voor een geschikte PU vloer bij Vloerenbaas.

Voordelen van een PU gietvloer

  • De polyurethaan vloer is vloeistofdicht, waardoor deze makkelijk schoon te maken is.
  • PU vloeren zijn zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming.
  • Laat minder contactgeluid door dan een epoxy gietvloer en werkt enigszins geluiddempend.
  • Polyurethaan vloeren zijn vrij elastisch met flexibele eigenschappen waardoor er nauwelijks kans bestaat op scheuren in de PU vloer. Ten opzichte van een epoxy gietvloer daarom fijner in woonruimtes.
  • De gietvloer geeft een levendige uitstraling aan een moderne woning doordat het een naadloze vloer is.
  • De polyurethaan PU vloer kun je aanbrengen op diverse stabiele ondergronden.
  • Sterke eigenschappen waardoor het ideaal is voor woningen waar zware meubels op de vloer komen te staan.

Nadelen van een PU gietvloer

  • Er is minder keuze in afwerking in tegenstelling tot epoxy vloeren, maar wel hetzelfde strakke resultaat en optie tot betonlook gietvloer.
  • De polyurethaan vloer kan ondanks de sterke toplaag gevoelig zijn voor de meeste krassen, voornamelijk zand zorgt voor een schurende werking.
  • Tijdens het leggen van de gietvloer kan er enige geuroverlast ontstaan.
  • De plaatsing van PU gietvloeren kan 4 tot 5 dagen in beslag nemen.

Onderhouden van polyurethaan gietvloeren

Gietvloeren zijn over het algemeen zeer onderhoudsvriendelijk, dit is ook het geval bij de polyurethaan gietvloeren. Zo kan je dit type gietvloer makkelijk schoonmaken middels een stofzuiger, dweil en lauwwarm water. Echter zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je onderhoud uitvoert aan een PU vloer. Wij vertellen je er graag meer over.

Gietvloeren zijn, zoals je misschien al weet, redelijk goed bestand tegen slijtage, maar wel gevoelig voor krassen. Zand en kleine steentjes kunnen namelijk snel krassen veroorzaken op de gietvloer als ze onder je schoenen komen. Het is daarom van belang om de vloer regelmatig schoon te vegen of te stofzuigen en vrij te maken van stof, vuil en zand. Een voordeel is echter wel dat er geen vuil tussen naden kan komen te zitten van de gietvloer, wat wel het geval is bij een houten vloer.

Naast het regelmatig schoonmaken van de PU vloer is grondig onderhoud eens in de zoveel tijd ook nodig. Gebruik hiervoor een zeepvrij reinigingsmiddel aangezien er anders een vettig zeeplaagje over de vloer heen komt.

Het is ook ten zeerste aan te raden om geen agressieve allesreiniger te gebruiken omdat dit de beschermende toplaag van de gietvloer aantast. Om zolang mogelijk te kunnen genieten van de gietvloer is regelmatig reinigen van de vloer essentieel.

Advies nodig van onze Vloerenbazen?

Vind je het zelf lastig om een goede keuze te maken voor een geschikte polyurethaan vloer? Neem dan gerust contact op of kom langs in onze showroom om je te laten adviseren door onze ervaren Vloerenbazen.

Vervolgens kun je in onze webshop het gehele assortiment bekijken van prachtige PU gietvloeren om inspiratie op te doen voor een toekomstige vloer. We kunnen je alvast vertellen dat de ervaringen van personen met een PU gietvloer over het algemeen erg positief zijn.

Heb je een passende PU vloer gevonden voor jouw woning, kantoor of garage? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan en kies er voor om gebruik te maken van onze legservice voor verbazingwekkende resultaten. De PU gietvloer wordt dan op natuurlijke wijze bij je thuis gelegd door onze Vloerenbazen. Zo geniet jij volop van je nieuwe vloer!

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

Wat is een PU gietvloer precies?

Een PU gietvloer is een naadloze vloer van polyurethaan die met de hand wordt aangebracht. Polyurethaan is een kunstof die wordt gemaakt van aardolie met sterke en elastische eigenschappen. Het is een geschikte vloer voor diverse toepassingen. Waar de vloer voorheen voornamelijk werd gebruikt voor industrieel gebruik zien we dit type gietvloer voortaan ook vaker in woningen en openbare gebouwen.

Hoe lang moet een PU vloer ongeveer drogen?

Een PU vloer, of polyurethaan vloer, moet ongeveer 3 tot 5 dagen drogen om volledig uitgehard te zijn. De vloer wordt in verschillende lagen aangebracht, echter moet je de ondergrond eerst voorbehandelen. Bovendien kan het zijn dat je een extra coating wilt aan laten brengen om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke vloer optimale bescherming biedt en volledig vloeistofdicht is. Om en nabij zal het ongeveer 1,5 week duren voordat de polyurethaan gietvloer klaar is.

Call Now Button