Houten vloer verwijderen

Houten vloeren gaan over het algemeen erg lang mee, maar kunnen na verloop van tijd toch toe zijn aan vervanging. In dat geval moet je de houten vloer verwijderen. Maar kun je dit zelf doen of is het verstandiger om te laten doen? En hoe gaat het precies in zijn werk?

Wij gaan je op deze pagina alles vertellen over het verwijderen van een houten vloer. Zo weet je precies wat je te doen staat en waar je op moet letten.

Wanneer moet je een houten vloer verwijderen?

Een houten vloer verwijderen doe je vaak pas wanneer er geen andere keuze meer is en je de vloer niet meer kunt opknappen. Echter kan het zijn dat je nu eenmaal toe bent aan een nieuwe vloer, bijvoorbeeld als je net bent verhuisd en je graag een nieuwe vloer wilt hebben.

Daarnaast kan het zijn dat de vloer toe is aan vervanging door vlekken, verslijting en verjaring. Ook in dat geval dien je de houten vloer te verwijderen. Omdat hout een natuurproduct is en na verloop van een lange tijd kan gaan rotten is het altijd noodzaak om de houten vloer eruit te halen voordat je een nieuwe vloer gaat leggen.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Hoe moet je een houten vloer verwijderen?

Een houten vloer verwijderen is vaak geen lastige klus, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, mits je de houten vloer nog wilt gebruiken. Echter kunnen houten vloeren op twee verschillende manieren zijn vastgemaakt aan de ondervloer, namelijk door middel van lijm of spijkers. Ook kan het zijn dat een houten vloer los op de ondervloer gelegd is, in dat geval kun je onderstaand stappenplan gebruiken om de houten vloer te verwijderen.

1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je goed vooronderzoek verricht en de juiste gereedschappen in huis haalt. Voor het verwijderen van een houten vloer die los op de ondervloer is gelegd heb je enkel en alleen een koevoet nodig.

2. Ruimte tussen de planken creëren

Wanneer je gaat beginnen met het verwijderen van de houten vloer is het belangrijk om ergens in de vloer ruimte te creëren. Dit kun je doen door een plint weg te halen of een schroef in een plank te draaien en deze vervolgens omhoog te halen door middel van een touwtje.

3. Vloerplanken eruit halen

Zodra er één plank uit de vloer is kun je de andere er eenvoudig één voor één uithalen door de koevoet te gebruiken. Mocht je de vloer nog willen hergebruiken en staat deze nog niet omhoog? Ga dan voorzichtig te werk en haal de planken er rustig uit.

Verlijmde houten vloer verwijderen

Tegenwoordig worden de meeste houten vloeren vastgelijmd aan de ondervloer. Een gelijmde houten vloer verwijderen is niet per se een lastige klus, maar er komt wel iets meer bij kijken.

1. Voorbereiding

Een verlijmde houten vloer verwijderen vereist iets meer voorbereiding. Zo zal je een cirkelzaag, kleine hamer en koevoet nodig hebben om de vloer er netjes uit te kunnen halen. Als er geen plinten zijn die je weg kunt halen zal je namelijk één plank door moete zagen om ruimte te creëren.

2. Creëer ruimte tussen de planken

Voor het creëren van ruimte tussen de planken heb je bij een verlijmde houten vloer een kleine hamer en een cirkelzaag nodig. Stel de zaag in op de dikte van de houten vloer en zaag één plank door, doe dit bij een plank die je niet meer kunt hergebruiken.

Het kan zijn dat de plank niet helemaal goed los komt van de vloer door de lijm. Gebruik in dat geval de hamer om de koevoet rustig onder de plank te wrikken. Let wel op dat je dit voorzichtig doet om schade aan de ondervloer te voorkomen.

3. Vloerdelen verwijderen

Nu één plank eruit is kun je alle vloerplanken één voor één verwijderen. Neem je hamer en koevoet mee en haal alle houten planken er voorzichtig uit. Door de lijmresten kan het zijn dat sommige planken niet direct loskomen, gebruik in dat geval de hamer om de koevoet beter onder de plank te krijgen.

4. Lijmresten verwijderen

Nadat alle planken zijn verwijderd komt de lastigste klus nog om de hoek kijken, namelijk het verwijderen van alle lijmresten van de ondervloer. Is de houten verlijmd met wateroplosbare lijm? Dan is het een kwestie van wat water aanbrengen. Mocht er andere lijm zijn gebruikt? Haal dan een lijmverwijderaar, breng dit aan op de ondervloer en gebruik een beitel om de lijmresten los te krijgen.

Gespijkerde houten vloer verwijderen

Een gespijkerde houten vloer komt niet vaak meer voor omdat het simpelweg niet praktisch is tijdens het verwijderen van de vloer. Mocht je toch nog een gespijkerde houten vloer hebben en wil je deze houten vloer verwijderen? Gebruik dan onderstaand stappenplan:

1. Voorbereiding

Ga je een gespijkerde houten vloer verwijderen? Dan zal dit extra aandacht en zorgvuldigheid eisen. Naast een koevoet heb je ook een nijptang nodig om de spijkers voorzichtig los te kunnen maken van de ondervloer.

2. Ruimte maken tussen de vloerdelen

Meestal is het mogelijk om één van de plinten weg te halen zodat er al enkele ruimte ontstaat aan de zijkant van de vloer. Mocht dit niet het geval zijn? Dan kun je één plank, die niet meer herbruikbaar is, door midden zagen om zo ruimte te creëren.

3. Planken voorzichtig losmaken en verwijderen

De lastigste klus bij het verwijderen van een gespijkerde houten vloer is het losmaken van de planken. De planken zijn namelijk vastgemaakt met spijkers aan elkaar en aan de ondervloer. Gebruik hiervoor een nijptang om de spijkers er voorzichtig uit te halen. Mocht je de vloer nog willen hergebruiken? Ga dan extra voorzichtig te werk.

Zelf verwijderen of laten verwijderen?

Een houten vloer verwijderen is geen arbeidsintensieve klus en kan in principe gewoon zelf gedaan worden. Wil je er echter voor zorgen dat de ondervloer van de houten vloer mooi intact blijft, zodat er direct een nieuwe vloer overheen gelegd kan worden? Dan moet je extra voorzichtig te werk gaan.

Ook kan het een optie zijn om de vloer door onze ervaren Vloerenbazen te laten verwijderen. Vervolgens zorgen wij ervoor dat de ondervloer op de juiste manier wordt bewerkt zodat er direct een nieuwe vloer gelegd kan worden. Een andere optie is je oude houten vloer renoveren.

Bekijk de mogelijkheden qua vloeren in onze webshop en laat je inspireren door het grote aanbod. Vraag eventueel een offerte aan voor het verwijderen van de oude vloer en het laten leggen van de nieuwe vloer. Want bij Vloerenbaas ben jij de baas en zorgen wij voor jouw nieuwe vloer!

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button