Vlekken uit houten vloer verwijderen

Ben je de troste eigenaar van een prachtige houten vloer? Dan wil je hier zo lang mogelijk van genieten. Vlekken op een houten vloer zijn niet fijn en dienen op de juiste manier verwijderd te worden.

Maar hoe verwijder je bepaalde vlekken uit een houten vloer en waar moet je rekening mee houden? Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Wat voor vlekken kun je verwijderen uit een houten vloer?

Een echte houten vloer is prachtig, maar wel vatbaar voor vlekken. Het is in dat geval goed om te weten hoe je de vlekken uit de houten vloer kunt verwijderen. Doorgaans zien we dat de meeste mensen vragen hebben over het verwijderen van de volgende soorten vlekken uit een houten vloer:

  • Zwarte vlekken door schoenvegen
  • Zwarte vlekken door urine of braaksel
  • Doffe plekken door de zon of verkeerde reiniger
  • Vetvlekken
  • Watervlekken
  • Vlekken door koffie of rode wijn
Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Zwarte vlekken uit houten vloer verwijderen

Zwarte vlekken op een houten vloer kunnen ontstaan door het dragen van schoenen in huis. Dit kan zwarte vegen achterlaten op jouw prachtige houten vloer. Gelukkig zijn schoenstrepen makkelijk en eenvoudig te verwijderen van de houten vloer.

Neem hiervoor een houtreiniger die je normaal gesproken ook gebruikt voor het schoonmaken van de houten vloer. Maak hiermee een sopje en gebruik een microvezeldoek om de vlek te verwijderen.

Mocht het niet lukken om de zwarte vlekken uit de houten vloer te verwijderen? Dan kun je het oppervlak, waar de vlek zit, ligt opschuren met een kleine korrel. Daarna breng je opnieuw onderhoudsolie aan die je ook hebt gebracht bij het behandelen van de houten vloer. Let op dat je een gelakte houten vloer niet kunt schuren.

Zwarte vlekken door urine of braaksel verwijderen uit houten vloer

Het is misschien geen fris idee, maar het komt regelmatig voor dat huisdieren (of kinderen) urine of braaksel achterlaten op de houten vloer. Het looizuur dat in dat geval in aanraking komt met het hout kan zorgen voor lelijke zwarte vlekken na verloop van tijd. Het is daarom belangrijk om in het geval van een ongelukje het braaksel of de urine direct te verwijderen en de vloer daarna te reinigen.

Zwarte vlekken uit een houten vloer verwijderen, die het gevolg zijn van een onopgemerkte plas urine of braaksel (vaak door huisdieren), verdienen iets meer aandacht. Gebruik hiervoor een speciaal schoonmaakmiddel dat is gemaakt om zwarte vlekken uit een houten vloer te krijgen. Let op dat niet elk schoonmaakmiddel geschikt voor de afwerking van je vloer. Meer weten? Lees dan over onderhoud van een houten vloer.

Doffe plekken uit houten vloer verwijderen

Zijn er verkleuringen of doffe plekken in de houten vloer ontstaan, door bijvoorbeeld de zon of onopgemerkte vlekken die er langere tijd in hebben gezeten? Dan zijn deze meestal te verhelpen met een intensieve houtreiniger.

Maak een sopje aan met de intensieve houtreiniger en dweil de vloer. Dweil de vloer vervolgens nog een keer na met kraanwater om alle vuil- en zeepresten te verwijderen. Mocht dit nog steeds niet werken? Dan zal je de houten vloer plaatselijke moeten schuren, in het geval van een geoliede vloer.

Vetvlekken uit houten vloer verwijderen

Als je thuis een houten vloer hebt, dan weet je dat vetvlekken op een houten vloer niet prettig zijn. In de keuken wil het wel eens voorkomen dat er vetspetters op de vloer terechtkomen tijdens het koken. Gelukkig zijn er manieren om de vetvlekken gemakkelijk te verwijderen.

Vetvlekken verwijderen uit een houten vloer stelt niets voor, mits je snel handelt. Hoe langer de vetvlek tijd heeft om in te trekken, des te lastiger het wordt om de vlek te verwijderen. Vaak is het snel opdoen met een vochtig doekje voldoende.

Echter is het verstandiger om een speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken tegen vetvlekken. Breng het middel aan op een doekje, behandel de vlek en laat enkele minuten intrekken. Veeg de plek vervolgens droog met een microvezeldoek en voilà, de vetvlek is verdwenen.

Watervlekken uit houten vloer verwijderen

Je kent ze wel, die lelijke kringen op de vloer die kunnen ontstaan door vochtige plantenbakken of een glas water dat is omgevallen. Maak je echter geen zorgen, want watervlekken uit een houten vloer verwijderen is zo gepiept.

Gebruik hiervoor een simpel schoonmaakmiddel dat je ook gebruikt om je vloer te reinigen. In het geval van een geoliede vloer is het ook mogelijk om onderhoudsolie te gebruiken in combinatie met staalwol, mits de watervlekken er al langer in zitten. Breng de olie aan op de vloer en wrijf dit rustig in met een stukje staalwol.

Aandachtspunten bij vlekken verwijderen uit een houten vloer

Het is belangrijk om te weten wat de afwerking van de houten vloer is voordat je de vlekken gaat verwijderen. Zo kan een houten vloer behandeld zijn op basis van olie, boenwas, hardwaxolie of lak. Voor de meeste vlekken kun je een schoonmaakmiddel gebruiken dat speciaal is gemaakt voor het type afwerking van de vloer.

Voor geoliede houten vloeren is er altijd nog een laatste redmiddel en dat is schuren. Zo kun je hardnekkige vlekken die niet loskomen licht opschuren met een korrel 120. Vervolgens breng je opnieuw olie aan, die je ook gebruikt hebt bij het behandelen van de vloer, en laat je dit weer intrekken. De houten vloer ziet er daarna weer zo goed als nieuw uit.

Vlekken uit houten vloer laten verwijderen door professionals

Heb je te maken met extreem hardnekkige vlekken in de houten vloer? Dan kan het wellicht een goede keuze zijn om de vlekken uit de houten vloer te verwijderen met de hulp van professionals. Vaak denken mensen al gauw dat ze de gehele vloer moeten laten renoveren, terwijl dat vaak niet het geval is. Eerst meer opties bekijken? Bekijk dan de witte, zwarte, grijze, eiken of visgraat houten vloer in ons assortiment.

Laat je houten vloer nakijken door één van onze Vloerenbazen en ontvang advies op maat. Mocht de vloer aan vervanging toe zijn? Dan kun je in onze webshop direct op zoek gaan naar een nieuwe vloer. Vervolgens kunnen wij de oude vloer verwijderen en de houten vloer voor je inleggen, vul hiervoor het offerteformulier in. Bij Vloerenbaas ben jij namelijk de baas en regelen wij de rest!

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button