Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken is noodzakelijk voor de levensduur van de vloer. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je vloer en dit vergt enig onderhoud. Regelmatig schoonmaken is een belangrijke factor die ervoor zorgt dat je extra lang kunt genieten van een prachtige houten vloer.

Een houten vloer reinigen doe je eenvoudig door eerst te stofzuigen en daarna te dweilen. Om te voorkomen dat zand, stof en vuil krassen veroorzaken tijdens het dweilen is het daarom noodzakelijk om eerst te vegen of te stofzuigen. Maar zijn er ook nog extra aandachtspunten en op welke manieren kun je een houten vloer schoonmaken? We vertellen je er graag meer over!

Hoe moet je een houten vloer schoonmaken?

Een houten vloer kun je schoonmaken door middel van een stofzuiger en een mop of dweil. Gebruik de stofzuiger om vuil, stof en zandresten van de vloer te verwijderen. Vervolgens kun je de houten vloer dweilen met een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor de afwerking van de houten vloer. Een houten vloer kan namelijk gelakt, gewaxt, onbehandeld of bewerkt zijn met was.

Wellicht klinkt het nog een beetje globaal, maar daarom gaan we je hieronder een uitgebreide uitleg geven aan de hand van een lijst met alle benodigdheden, een stappenplan en extra tips voor het beste resultaat.

Wat heb je nodig?

Voor het schoonmaken van een houten vloer heb je een aantal spullen nodig, namelijk:

  • Stofzuiger of bezem
  • Een mop of dweil
  • Twee emmers met water of eventueel gedemineraliseerd water i.p.v. kraanwater
  • Speciaal schoonmaakmiddel dat geschikt is voor de afwerking van de vloer (geolied, gelakt, onbehandeld of bewerkt met was)

Als je een speciaal schoonmaakmiddel gebruikt voor het type afwerking van de houten vloer, dan zal dit niet alleen een reinigende werking hebben, maar dient het ook ter bescherming van de afwerkingslaag.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Stappenplan

Een houten vloer schoonmaken zal ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag nemen, maar dan heb je ook gegarandeerd het beste resultaat. Volg onderstaande stappen en tips om je houten vloer weer spik en span te krijgen

1. Stofzuigen of vegen

De eerste stap van een houten vloer schoonmaken is het stofzuigen of vegen van de vloer, het liefst stofzuigen. Hiermee verwijder je al het stof, vuil en zand wat tijdens het dweilen krassen kan veroorzaken. Na het stofzuigen of vegen kun je ervoor kiezen om de vloer nog eens schoon te maken met een stofwisser voor het beste resultaat.

2. Sopje maken

Zodra de houten vloer vrij is van stof, vuil en zand is het tijd om een sopje aan te maken met het speciale schoonmaakmiddel voor de houten vloer. Voeg de aangegeven hoeveelheid (die op de verpakking staat) toe aan de aangegeven hoeveelheid water of gedemineraliseerd water.

3. Extra emmer met water vullen

Pak nu de extra emmer erbij en vul deze met ongeveer 5 liter water, zonder schoonmaakmiddel of zeep. Deze emmer gebruik je om de mop of dweil tussendoor schoon te maken.

4. Pak een vuilniszak of handdoek

Om te voorkomen dat er kringen op de houten vloer ontstaan, is het slim om een vuilniszak of handdoek te pakken waar je de emmers op kunt zetten. Leg deze op een tactische plek in de ruimte neer zodat je altijd gemakkelijk bij de emmers kunt.

5. Houten vloer dweilen

Nu alles is voorbereid is het tijd om de houten vloer te dweilen. Sop de mop of dweil aan in de emmer met schoonmaakmiddel en wring deze goed uit, boven de emmer natuurlijk. Breng de mop of dweil vervolgens aan op de vloer en begin met dweilen.

We raden je aan om elke paar vierkante meters de mop schoon te maken in de tweede emmer met water, vervolgens weer uitwringen en opnieuw in het sopje dopen en wederom uitwringen. Herhaal dit proces totdat de gehele houten vloer is geboend.

6. Nadweilen van de vloer

De houten vloer nadweilen wordt vaak overgeslagen, maar het biedt wel degelijk meerwaarde aan het resultaat. Gooi beide (gebruikte) emmers leeg in de gootsteen en vul een schone emmer met water.

Pak vervolgens een schone dweil en doop deze in het schone water. Wring de dweil extra goed uit tijdens dit proces, want de vloer moet niet te nat worden.

Maak de dweil of mop wederom elke paar vierkante meters goed schoon. Het vuil dat tijdens het dweilen is losgekomen komt namelijk aan de dweil te zitten.

Tip: Probeer altijd met de nerven van het hout mee te dweilen zodat stof en vuil zich hier niet tussen gaat wringen. Bovendien behaal je hierdoor het beste resultaat.

Verschillende houtsoorten en afwerkingen

Goed om te weten, houten vloeren kunnen worden gemaakt van verschillende soorten materialen, vaak is dit grenen of eiken. De houtsoort heeft niet per se invloed op de manier van hoe je de houten vloer gaat schoonmaken, maar de afwerking daarentegen wel. Zo kan de vloer gelakt, geolied of bewerkt zijn met was. Ook kan het zijn dat de vloer nog onbewerkt is. Voor iedere soort afwerking of kleur dient de houten vloer op een andere manier of met een ander schoonmaakmiddel gereinigd te worden.

Geoliede houten vloer schoonmaken

Een geoliede houten vloer schoonmaken vergt enige kennis en tijd. Je herkent een geoliede houten vloer aan de lichte glans die ervan afkomt. De glans laag is de olie die de vloer beschermt tegen stof en vuil, hierdoor blijft de houten vloer langer mooi. Dit is ook het geval bij gewaxte en gezeepte houten vloeren en hiervoor kun je hetzelfde schoonmaakplan gebruiken.

Voor het reinigen van een geoliede houten vloer kun je het algemene stappenplan (hierboven) gebruiken. Het is dan wel de bedoeling dat je een speciaal schoonmaakmiddel voor geoliede houten vloeren gebruikt. Hiermee voorkom je streepvorming en doffe plekken op je prachtige houten vloer.

Gelakte houten vloer schoonmaken

Een gelakte houten vloer is net wat anders dan een geoliede houten vloer. Je herkent ze aan de afwerking die over het algemeen meer glanst dan andere afwerkingen.

Voor het schoonmaken van de gelakte houten vloer is het belangrijk om de vloer te stofzuigen met de borstelstand. Hiermee verklein je de kans op krassen door stof, vuil en zand.

Na het verwijderen van al het vuil kun je bovenstaand stappenplan doornemen. Gebruik in dat geval een schoonmaakmiddel dat speciaal is bedoeld voor gelakte houten vloeren. Is je vloer afgewerkt met vernis? Dan kun je hiervoor hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken.

Onbehandelde houten vloer schoonmaken

Het schoonmaken van een onbehandelde (onbewerkte) houten vloer is eigenlijk vrij eenvoudig. Ondanks dat bijna geen enkele houten vloer onbewerkt is komt het zo nu en dan wel eens voor.

De eenvoud van een houten vloer reinigen die onbehandeld is zit ‘m voornamelijk in het feit dat de vloer absoluut niet nat mag worden. Het enige wat je daarom regelmatig moet doen is stofzuigen of vegen met een zachte bezem.

Als een onbewerkte houten vloer nat wordt kunnen er vochtplekken of zelfs schimmels ontstaan, dit komt doordat het hout vocht opneemt. Houd de vloer daarom altijd droog.

Met was bewerkte houten vloer reinigen

Een houten vloer schoonmaken die met was is afgewerkt (boenwas vloer) is vergelijkbaar met het schoonmaken van een onbewerkte houten vloer. De vloer mag niet nat gereinigd worden aangezien dit lelijke kringen en doffe plekken kan veroorzaken.

Bij de boenwas houten vloer is het belangrijk om de vloer dagelijks te stofzuigen of te vegen zodat stof, vuil en zand geen schade kunnen aanbrengen of in de was gaan zitten.

Wat moet je absoluut niet gebruiken bij een houten vloer schoonmaken?

Een houten vloer reinigen is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat door vuil en zandresten, hierdoor kan namelijk krasvorming ontstaan. Maar er kan ook schade ontstaan aan een houten vloer wanneer je deze op de verkeerde manier schoonmaakt.

Sommige schoonmaakmiddelen kunnen juist averechts werken tijdens het reinigen van de houten vloer, hier willen we je graag voor behoeden.

Houten vloer schoonmaken met azijn

Wil je de houten vloer schoonmaken met azijn of schoonmaakazijn? Doe dit absoluut niet. Azijn heeft een ontkalkende werking en kan ervoor zorgen dat de houten vloer gaat uitdrogen. Dit kan vervolgens weer leiden tot witte kringen of zelfs het barsten van de houten vloer. Schoonmaakmiddelen met azijn erin zijn daarom geen optie voor het schoonmaken van een houten vloer.

Houten vloer schoonmaken met stoomreiniger

Ook een houten vloer schoonmaken met een stoomreiniger is geen verstandige keuze. De hitte die van een stoomreiniger komt kan ervoor zorgen dat het hout gaat uitdrogen, waardoor het hout gaat krimpen en er grotere ruimtes tussen de naden komen te zitten. Hierdoor kunnen er op zijn tijd ook scheuren ontstaan in het hout.

Houten vloer schoonmaken met soda

Vraag je jezelf af of je een houten vloer kunt schoonmaken met soda? Het antwoord is kort en stellig; Nee! Soda heeft een ontvettende werking, terwijl hout juist een beetje vettig moet zijn. Voornamelijk wanneer je de houten vloer hebt afgewerkt met olie of boenwas is het juist van belang dat de vloer vettig blijft, dit is namelijk het geen wat de vloer beschermt tegen stof en vuil.

Houten vloer schoonmaken met groene zeep of allesreiniger

Een houten vloer dweilen met allesreiniger of groene zeep is ten zeerste af te raden. Beide schoonmaakmiddelen laten zeepresten achter wat, afhankelijk van de afwerking, kan zorgen voor doffe plekken of aantasting van de beschermende laag. Ook schoonmaakmiddelen zoals ammoniak en bleekmiddel zijn boosdoeners voor het achterlaten van lelijke vlekken op de houten vloer.

Het beste schoonmaakmiddel voor de houten vloer

Je weet nu welke schoonmaakmiddelen je absoluut niet moet gebruiken voor het schoonmaken van een houten vloer, maar wat dan wel? Zoals eerder is besproken zijn er diverse schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor houten vloeren. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar het type afwerking van de vloer om het juiste schoonmaakmiddel te vinden.

Houten vloeren kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt om ervoor te zorgen dat de vloer wordt beschermd. Een afwerking op basis van olie, lak of wax zijn de meest voorkomende, maar het kan ook zijn dat de vloer onbewerkt is.

Voor de houten vloeren die zijn geolied of gelakt zijn er speciale schoonmaakmiddelen. Hierbij zorgt het schoonmaakmiddel niet alleen voor een reinigende werking, maar ook voor bescherming van de afwerkingslaag.

Houten vloeren die onbehandeld zijn mogen nimmer nat gereinigd worden en houten vloeren met een afwerking van was moeten zo min mogelijk nat worden. Voor dit soort houten vloeren heb je dus ook geen schoonmaakmiddel nodig. Wel is het belangrijk om de vloeren regelmatig te stofzuigen zodat stof en vuil zich niet gaat ophopen.

Houten vloer intensief reinigen

Zo nu en dan moet je een houten vloer intensief reinigen. Dit gebeurt meestal één keer per jaar, maar kan ook één keer per halfjaar worden gedaan. Het intensief reinigen van een houten vloer dient als onderhoud en zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten van een prachtige houten vloer.

Alhoewel een onbehandelde houten vloer bijna niet intensief gereinigd kan worden, kan het volgende stappenplan wel gebruikt worden voor geoliede, gewaxte en met was bewerkte houten vloeren.

Stappenplan voor het intensief reinigen van een houten vloer

De beginstappen voor intensief reinigen zijn hetzelfde als in het stappen plan bovenaan deze pagina (stap 1 t/m 4). Tijdens (stap 2) het maken van het sopje gebruik je bovendien een ander soort schoonmaakmiddel, namelijk een intensieve houtreiniger. Vanaf de vijfde stap volgt er een ander stappenplan.

1. Houten vloer poetsen

Neem een witte katoenen doek en haal deze door de emmer met het sopje. Wring de doek goed uit om zo alleen het hout vochtig te maken. Het hout mag niet te nat worden, maar moet wel vochtig worden en gelijk verdeeld.

2. Doek omspoelen

Haal de doek elke paar vierkante meter weer door het sopje met intensieve houtreiniger, een emmer met alleen water is hierbij niet nodig. Herhaal deze stap totdat de hele vloer vochtig is. Laat de houtreiniger vervolgens 10 tot 15 minuten intrekken.

3. Nadweilen met water

Nadat het middel is ingewerkt pak je een schone emmer met water, zonder schoonmaakmiddel, en een schone dweil of mop. Nu ga je de vloer nadweilen om al het vuil dat is losgekomen op te vangen. Het is daarom belangrijk om de mop regelmatig om te spoelen in de emmer en weer goed uit te wringen.

4. Vloer laten drogen

Zodra de vloer nog een keer goed is na gedweild met water is het tijd om de vloer goed te laten drogen. Het drogen van de vloer zal ongeveer 4 uur duren op kamertemperatuur. Wees niet eigenwijs en geef de houten vloer even zijn rust om volledig op te drogen.

Houten vloer van Vloerenbaas

Heb je nog geen houten vloer, maar ben je wel van plan om er een te laten leggen in jouw woning? Dan ben je bij Vloerenbaas aan het juiste adres. In onze webshop vind je een breed aanbod aan prachtige, kwalitatieve houten vloeren.

Zodra je een geschikte vloer hebt gevonden kun je deze eenvoudig en snel online bestellen. Echter kun je er ook voor kiezen om de vloer door ons te laten leggen. Vraag in dat geval gratis en vrijblijvend een offerte aan om inzicht in te krijgen in het totale kostenplaatje.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button