Houten vloer behandelen

Wil jij jouw nieuwe of oude houten vloer behandelen? Dan is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende producten op de markt waarmee je een houten vloer kunt behandelen dat je jezelf wellicht geen raad meer weet.

Want waarmee kun je een vloer van houten planken het beste behandelen en wat zijn de voor- en nadelen van verschillende soorten afwerkingen? Op deze pagina gaan we je alles vertellen over het behandelen van een houten vloer zodat je weet wat de mogelijkheden zijn en waar je voor moet kiezen.

Op welke manieren kun je een houten vloer behandelen?

Zoals gezegd kun je een houten vloer behandelen op verschillende manieren. Hierbij zit het verschil hem voornamelijk in het soort product dat je ervoor gebruikt.

Je kunt een houten vloer afwerken op basis van olie, beits, lak of wax. Elke manier heeft zo zijn eigen uitwerking op de vloer en afhankelijk van het gewenste resultaat zal er één manier voor jou de beste zijn. Hieronder gaan we ze met je bespreken.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

 • Gratis inmeetadvies;
 • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
 • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
 • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Houten vloer behandelen met olie

Een veel gekozen afwerking bij een houten vloer behandelen is olie. Als je de vloer gaat afwerken met olie zal de olie zich in het hout trekken in plaats van dat het op het hout blijft liggen. Dit betekent dat de olie de vloer van binnenuit beschermd.

Hierdoor behoud je de natuurlijke uitstraling van het hout, terwijl de vloer goed beschermd is tegen stof, vuil en vocht. Bovendien is de olie voor houten vloeren verkrijgbaar in onwijs veel verschillende kleuren waardoor je de vloer de gewenste houten vloer kleur kunt meegeven.

Voordelen

 • De olie dringt diep door in het hout voor een goede bescherming
 • Beschermt de vloer tegen stof, vuil en vocht
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren
 • Behoud de natuurlijke matte uitstraling van echt hout

Nadelen

 • Vergt meer onderhoud omdat het gevoelig is voor vlekken
 • Gevoelig voor vloeistoffen, kijk dus uit met het morsen van drinken

Houten vloer op basis van beits behandelen

Een houten vloer bewerken met beits is vergelijkbaar met het behandelen van de vloer op basis van olie. Het grote verschil is dat beits een behandeling is op waterbasis in plaats van olie, maar ook de beits dringt diep door tot in het hout voor een goede bescherming.

Doordat beits op waterbasis wordt gemaakt biedt het een betere bescherming tegen vloeistoffen, uv-straling en uitdroging. Onderhoud zal dus minder intensief zijn en je hoeft jezelf minder zorgen te maken over vlekken in de houten vloer.

Voordelen

 • Na het aanbrengen zal de beits snel drogen
 • Het stinkt minder dan andere soorten afwerkingen
 • Heeft een vochtregulerende werking waardoor vocht niet in het hout trekt

Nadelen

 • De beschermende werking houdt minder lang stand
 • Waterbeits kan ervoor zorgen dat het hout gaat afbladderen of zelfs scheuren

Houten vloer behandelen met lak

Het behandelen van een houten vloer met lak is een populaire keuze, voornamelijk in drukke huishoudens. De lak biedt een beschermende laag tegen vocht en vuil van buitenaf, deze laag wordt ook wel een ‘filmlaag’ genoemd. Voornamelijk de goede bescherming tegen vocht maakt lak een goede optie als afwerking van de houten vloer.

Daarnaast is lak verkrijgbaar in een matte of glanzende afwerking. Ook heb je de keuze uit onwijs veel verschillende kleuren. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen kun je de houten vloer de gewenste kleur en uitstraling geven.

Voordelen

 • Bied een goede bescherming van buitenaf
 • Goed bestand tegen vocht en vuil
 • Heeft weinig onderhoud nodig
 • Ideaal voor intensief gebruikte ruimtes

Nadelen

 • Kan door temperatuurverschillen uitzetten waardoor het kan afbladderen
 • Kan niet plaatselijk worden bijgewerkt omdat er eerst geschuurd moet worden

Houten vloer behandelen met wax

Een houten vloer behandelen op basis van wax, ook wel hardwaxolie genoemd, biedt een goede bescherming tegen vocht en vuil van binnenuit. Wax is een combinatie van olie en was die samen zorgen voor een gecombineerde bescherming.

De olie in de wax zal zich doordringen in het hout wat de vloer van binnenuit beschermd. Daarentegen zorgt de wax voor een bescherming aan het oppervlak van het hout, dit trekt namelijk in de poriën van de bovenste laag van het hout.

Voordelen

 • Houtstructuur blijft goed zichtbaar met een lichtglanzende afwerking
 • Creëert geen laag op het oppervlak waardoor het hout kan blijven ademen
 • Goede bescherming tegen vocht en vuil
 • Kan eenvoudig plaatselijk bijgewerkt worden

Nadelen

 • Na behandeling kan er zonder schuren geen andere kleur worden aangebracht

Kun je een houten vloer zelf behandelen?

Een houten vloer kun je prima zelf behandelen, mits je beschikt over de juiste kennis. Het kan zijn dat je voor sommige soorten afwerkingen bepaalde machines nodig hebt, zoals een boenmachine. Om deze reden is het raadzaam om je altijd goed te laten informeren over de wijze waarop je de houten vloer gaat behandelen.

Het belangrijkste bij een houten vloer bewerken is het feit dat het hout volledig droog en stofvrij moet zijn. Pak daarom eerst de stofzuiger en/of (zachte) bezem om de houten vloer vrij te maken van onzuiverheden. Vervolgens kun je, afhankelijk van de gewenste afwerking, beginnen met het behandelen van de houten vloer.

Houten vloer laten behandelen

De houten vloer laten behandelen door professionals is vaak een betere keuze. Zij beschikken namelijk over de juiste kennis en apparatuur om de klus perfect te klaren. Hierdoor ben je verzekerd van een vlekkeloos resultaat en zal je langer genieten van je prachtige houten vloer.

Onze Vloerenbazen helpen je graag bij deze klus. Neem hiervoor contact met ons op of maak gebruik van onze legservice als je een nieuwe houten vloer bij ons koopt. Wij zorgen er dan voor dat de vloer bij je thuis wordt gelegd en afgewerkt met de gewenste behandeling.

Houten vloer behandelen kosten

De kosten voor het behandelen van een houten vloer hoeven niet heel hoog te liggen. Het hangt maar net af van jouw wensen en of je de vloer zelf gaat behandelen of laat behandelen. Uiteraard zal het goedkoper zijn wanner je de houten vloer zelf gaat behandelen, maar is dat wel altijd een goed idee?

De meeste mensen kunnen prima een houten vloer behandelen, maar als je verzekerd wilt zijn van een vlekkeloos resultaat is het aan te raden om hier echte Vloerenbazen voor in te huren. De kosten zullen dan wel iets hoger liggen, maar je zult gegarandeerd langer genieten van je prachtige houten vloer. Voor vragen kun je altijd contact opnemen of een afspraak maken met één van onze Vloerenbazen.

Nieuwe houten vloer van Vloerenbaas

Is jouw oude houten vloer behandelen geen optie meer? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe vloer. In onze webshop vind je een groot aanbod van houten vloeren in diverse kleuren en met verschillende dessins. Hier vind je gegarandeerd een nieuwe vloer die voldoet aan jouw woonbehoeften.

Nieuwe vloer gevonden in de webshop? Bestel hem direct online en maak eventueel gebruik van onze legservice. Vraag hiervoor gratis en vrijblijvend een offerte aan om inzicht te krijgen in de totale kosten van de houten vloer.

Twijfel je nog of zit je nog met vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze Vloerenbazen staan voor je klaar en geven graag advies op maat. Ook zou je een keer langs kunnen komen in één van onze experience centers waar je samen met een Vloerenbaas de mogelijkheden kunt bekijken.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button