Houten vloer renoveren

Wil jij jouw oude houten vloer renoveren? Of ben je simpelweg toe aan een vernieuwde uitstraling van de vloer? Dan kan een renovatie enorm veel verschil maken. Wanneer een houten vloer is beschadigd of zijn natuurlijke uitstraling dreigt te verliezen kan het een optie zijn om een nieuwe houten vloer te kopen. Echter is dit vaak prijzig en zijn er in dit geval betere alternatieven, namelijk een houten vloer renovatie.

Renovatie van een vloer van hout is een term die breed gebruikt kan worden. Zo gebruiken sommige vloerexperts de term voor het doorleggen of aanhelen van een bestaande houten vloer, terwijl andere de term gebruiken voor het daadwerkelijk opknappen van een houten vloer. Voor ons geldt het tweede en daarom gaan we je op deze pagina alles vertellen over een houten vloer renoveren.

Waarom een houten vloer opknappen?

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom je een houten vloer wilt opknappen. Vaak hebben deze redenen betrekking tot beschadigingen of het verlies van de natuurlijke uitstraling van de houten vloer. Maar voor iedereen is er vaak wel een goede reden om een houten vloer renovatie in gang te zetten, waaronder:

  • Je wilt een beschadigde houten vloer opknappen;
  • Je wilt de natuurlijke uitstraling van de houten vloer herstellen;
  • Je wilt de beschermlaag van de houten vloer opnieuw aanbrengen;
  • Je wilt delen van de houten vloer vervangen;
  • Je wilt de uitstraling van de houten vloer veranderen.

Zoals gezegd zijn er diverse redenen te benoemen waarom mensen een houten vloer willen renoveren. Als je het ons vraagt is het meestal begrijpelijk om te kiezen voor herstel van de houten vloer in plaats van het kopen van een nieuwe houten vloer.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Renovatie van houten vloer

Als we het hebben over een houten vloer renoveren kan dat meerdere dingen beteken. Zo kan het zijn dat je de huidige uitstraling wilt herstellen, sommige vloerdelen wilt vervangen of beschadigingen wilt opknappen. Wat je reden ook is, wij van Vloerenbaas helpen je hier graag bij. Daarom gaan we hieronder iets dieper in op de verschillende vormen van renovatie bij een houten vloer.

Beschadiging van houten vloer herstellen

Wil je een beschadigde houten vloer herstellen? Dan kan dat op verschillende manieren. Eén van de meest eenvoudige methodes is het herstellen van de houten vloer door middel van een houtpasta.

De pasta breng je met een (warm) mesje aan op de plek van de beschadiging. Zorg er in dat geval wel voor dat de plek vrij is van vuil en de beschermlaag weg is gehaald. Hiermee voorkom je dat de past niet goed hecht.

Een andere optie om krassen en vlekken in een houten vloer te herstellen is door middel van schuren. Het schuren van een houten vloer zorgt er voor dat er een klein laagje wordt weggehaald, waardoor de krassen of punten nauwelijks tot niet meer zichtbaar zijn. Vervolgens is het wel noodzakelijk om opnieuw olie of lak aan te brengen op de herstelde plek.

Uitstraling van de vloer herstellen/veranderen

Is de uitstraling van jouw houten vloer door de jaren heen achteruit gegaan? Dan doe je er goed aan om de uitstraling weer te herstellen. Een nieuwe lak- of olielaag kan in dat geval al veel goeds doen voor de uitstraling van de vloer.

Bovendien is het zelfs mogelijk om de houten vloer een nieuwe uitstraling mee te geven. Sommige onderhoudsoliën hebben namelijk een kleurpigment waardoor je de houten vloer weer kunt voorzien van de gewenste kleur.

Nieuwe beschermlaag aanbrengen

Een houten vloer renoveren hoeft niet per se te betekenen dat je de gehele vloer opnieuw moet schuren of helemaal moet vervangen. Vaak kan het aanbrengen van een nieuwe beschermlaag al wonderen verrichten.

Afhankelijk van de manier waarop jouw houten vloer is behandeld dient dit op verschillende wijze te gebeuren. Een houten vloer kan namelijk op basis van lak, olie, beits, boenwas of hardwaxolie zijn behandeld. Lees er meer over in onze informatiegids over de houten vloer behandelen.

Losse vloerdelen vervangen

Zijn meerdere vloerdelen ernstig beschadigd? Dan kan een houten vloer renoveren ook door middel van het vervangen van losse vloerdelen. In dit geval zullen delen (soms zelfs de hele vloer) verwijderd moeten worden waarna de beschadigde vloerdelen vervangen kunnen worden.

Een oude houten vloer herstellen kan daarom veel tijd in beslag nemen, maar dan heb je ook wat. Meestal zal het alsnog goedkoper zijn dan het aanschaffen van een geheel nieuwe vloer. Echter hangt dit af van de ernst van de schade en de oorzaak ervan. Laat je daarom altijd eerst adviseren door onze Vloerenbazen voordat je een definitieve keuze maakt.

renoveren van een houten vloer

Houten vloer renoveren kosten

De kosten voor een houten vloer renoveren hangt volledig af van jouw wensen en de manier waarop de vloer hersteld dient te worden. Is het bijvoorbeeld alleen nodig om een nieuwe beschermlaag aan te brengen? Of moeten er delen van de vloer vervangen worden?

Om te voorkomen dat je onnodige kosten maakt, raden wij je aan om eerst contact met ons op te nemen. Onze ervaren Vloerenbazen helpen je namelijk graag verder met je vragen en geven graag advies op maat. Bovendien kun jij de houten vloer laten renoveren door onze vloerenexperts.

Mocht de schade zo ernstig zijn dat een nieuwe vloer noodzakelijk is? Dan ben je bij Vloerenbaas ook aan het juiste adres. Bekijk alvast het ruime assortiment in onze webshop of kom langs in één van onze experience centers en laat je inspireren door de mogelijkheden!

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button