Laminaat leggen

Laminaat leggen hoeft geen lastige klus te zijn en kan in de meeste gevallen prima zelf gedaan worden. Hiervoor is het echter wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Zo voorkom je dat er fouten gemaakt worden die terug te zien zijn in het resultaat.

Om je goed voor te bereiden gaan we je in dit artikel alles vertellen over laminaat leggen. Dit doen we aan de hand van een stappenplan met een aantal tips om het beste resultaat te behalen. Lees jezelf goed in voordat je begint aan het leggen van laminaat.

Hoe leg je laminaat?

Voordat je definitief begint met laminaat leggen kan het helpen om jezelf eerst goed in te lezen. Daarom hebben we hieronder een uitgebreid stappenplan voor je opgesteld zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden en wat moet je doen in bepaalde situaties.

Over het algemeen is een laminaat vloer leggen geen lastige opgave, maar dien je wel te weten hoe je dit precies moet doen. Om erachter te komen hoe de klus precies in zijn werk gaat kun je onderstaand stappenplan raadplegen.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

1. Ondergrond voorbereiden

Voordat je een laminaat vloer kunt leggen is het essentieel dat de ondergrond vlak en hard is. Mochten er oneffenheden in de ondervloer zitten? Dan zal deze eerst geëgaliseerd moeten worden. Dit kun je afhankelijk van het type ondergrond op verschillende wijze kunnen doen.

Eén van de meest voorkomende methodes is het gebruik van een egalisatiemortel, maar ook het aanbrengen van een ondervloer behoort tot één van de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat je een laminaatvloer niet over een bestaande laminaatvloer kunt leggen.

2. Vochtwerende folie leggen

Bij het aanbrengen van de ondervloer voor laminaat leggen zijn er diverse mogelijkheden. Hierbij speelt ook het type ondergrond een rol bij het bepalen van het type ondervloer.

Zo dient er in sommige gevallen eerst een vochtwerende folie aangebracht te worden die je met 10 cm overlapping aanbrengt op de ondergrond. Laat de folie bij de muur zo’n 5 cm uitsteken zodat de vochtwerende functie bij de muren niet wegvalt. Hier komen later de plinten overheen.

3. Ondervloer aanbrengen

Het aanbrengen van de ondervloer kan op verschillende manieren. Zo zijn er ondervloeren die verkrijgbaar zijn op rollen, maar kun je er ook voor kiezen om ondervloerplaten te gebruiken. Over het algemeen zijn de platen een betere keuze om oneffenheden van de ondergrond weg te werken. Zo kun je de laminaatvloer leggen op een strakke, egale ondervloer.

Een ondervloer dient als basis van de laminaatvloer en heeft een vochtbestendige-, egaliserende-, warmte-isolerende- en geluiddempende werking. Bij het kiezen van een ondervloer is het daarom verstandig om dergelijk punten mee te nemen in de overweging voor een bepaald type ondervloer.

4. Laat het laminaat acclimatiseren

Veel mensen houden er geen rekening, maar laminaat moet acclimatiseren aan de ruimte waarin de vloer wordt gelegd. Dit komt doordat delen van laminaat bestaan uit samengeperst papier (hout) wat kan gaan werken bij schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen de laminaat planken uitzetten of krimpen wat kan zorgen voor problemen na het leggen.

Geef de laminaat vloerdelen 48 uur de tijd om te acclimatiseren aan de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Hiermee voorkom je dat het laminaat na leggen nog gaat uitzetten of krimpen wat kan zorgen voor krakend laminaat of laminaat dat bol gaat staan.

5. Het laminaat leggen

Nu de voorbereidingen zijn getroffen is het tijd om de eerste rij laminaat te leggen. Begin altijd in de hoek van een ruimte en controleer of de wanden eventueel onregelmatig verlopen. Mocht dit het geval zijn? Zorg dan dat je de planken op de juiste manier afzaagt.

6. Laminaat leggen tegen een onregelmatige muur

Laminaat leggen tegen een onregelmatige muur kun je doen door een gaatje in een blokje hout te boren. Zet hier vervolgens een pen of potlood in en teken een lijn op het laminaat waarbij het blokje de muur blijft aanraken. Vervolgens zaag je het laminaat af langs de getekende lijn op de planken.

7. De eerste planken laminaat leggen

De eerste plank laminaat leg je in de hoek van de ruimte met de kant van de veer naar de muur. Gebruik afstandshouders om de planken 10 tot 15 mm van de muur af te leggen zodat het laminaat nog ruimte heeft om uit te zetten. De volgende planken kunnen nu met de kopse kant tegen elkaar aan gelegd worden.

8. Zaag de laatste plank van de rij af

Ga je zelf laminaat leggen? Dan kom je er al snel achter dat je aan het einde van elke rij een stuk moet afzagen. Dit doe je eenvoudig door de plank 10-15 mm van de muur af te houden en af te zagen waar de voorgaande plank eindigt. Vervolgens kun je de afgezaagde plank weer met de kopse kant tegen de vorige plank aanleggen.

Gebruik je een handzaag? Dan is het raadzaam om de plank vanaf de bovenkant te zagen. In het geval van een elektrische zaag kun je beter vanaf de onderkant zagen om splinters aan de zijdes te voorkomen. Om zo zorgvuldig mogelijk te werken is het aan te raden om een laminaatsnijder en laminaatzaagbladen te gebruiken.

9. Begin met de afgezaagde plank aan het begin van de volgende rij

Na elke rij houd je een afgezaagd deel van een plank over. Voor het mooiste resultaat en effect is het nodig om hier de volgende rij mee te beginnen. Doe dit weer aan dezelfde kant waar je de eerste rij bent begonnen en zorg ervoor dat de buitenste planken weer 10-15 mm van de muur gelegd worden.

10. Rest van de vloer leggen

Zodra de eerste rij is gelegd kun je aan de slag met de rest van het laminaat leggen. Dankzij het handige kliksysteem kun je de vloerdelen eenvoudig in elkaar klikken en redelijk vlot doorwerken. Er zijn echter wel een aantal verschillend methodes mogelijk om de laminaat vloer te leggen. We gaan je hier verderop in dit artikel meer over vertellen.

laminaat leggen

Laminaat leggen tips

In het voorafgaand stappenplan voor laminaat leggen hebben we de basis van het leggen van de vloer besproken. Er zijn echter nog een aantal zaken waar je tijdens het leggen van de laminaat vloer mee te maken kunt krijgen.

Om je hier voor te behoeden gaan we hieronder een aantal situaties bespreken waarin er speciale handelingen uitgevoerd moeten worden. Zo weet je zeker dat een laminaat vloer leggen op de juiste manier wordt gedaan.

1. Gebruik een profielaftaster voor lastige plekken

In de meeste ruimtes zijn er altijd wel een aantal plekken waar het laminaat leggen meer aandacht vereist. Zo kan het zijn dat er leidingen, deurposten of verwarmingsbuizen aanwezig zijn. In dat geval kun je door middel van een profielaftaster de vorm opmeten en deze vervolgens tekenen op de laminaat planken.

Zaag of snijd de vorm uit de plank en plaats deze vervolgens op de plek waar die moet komen te leggen. Gebruik eventueel een hamertje om het deel goed aan te laten sluiten op de rest van de laminaatvloer.

2. Moeilijk bereikbare plekken

Komt de laminaat vloer ergens onder een radiator of iets dergelijks te liggen? Dan kan het lastig zijn om het vloerdeel goed aan te laten sluiten op de rest.

Gebruik in dat geval een slagijzer om de plank tegen de rest van de vloerdelen aan te laten leggen. Het slagijzer haak je achter de plank en tik je vervolgens (rustig) met een hamer richting de rest van planken.

3. Niet-haakse hoeken

Zijn er niet-haakse hoeken aanwezig in de ruimte? Maak dan gebruik van een zwaaihaak om de kromming van de hoek op te meten. Plaats het handvat van de zwaaihaak op de ene muur en leg het blad op de andere muur.

Gebruik de draaischroef om de zwaaihaak vast te zetten zodat je de hoek over kunt nemen op de laminaat plank. Zaag de hoek vervolgens uit en plaats het vloerdeel.

4. Laatste rij laminaat leggen

Voor de laatste rij laminaat leggen zal je de planken in de breedte op maat moeten maken. Dit doe je eenvoudig door een laminaat plank bovenop een plank uit de een-na-laatste rij te plaatsen. Vervolgens plaats je hier weer een plank bovenop, maar leg je deze tegen de muur aan, rekening houdend met 10-15 mm afstand tussen de muur.

De volgende stap is om een lijn te trekken op de eerste plank die je bovenop de plank uit de een-na-laatste rij hebt geplaatst. De lijn teken je eenvoudig door het potlood langs het uiteinde van de tweede plank te halen. Vervolgens weet je precies hoe breed de laatste rij planken moet worden. Bovendien zaag je de planken af aan de veer kant van het laminaat.

Welke verschillende legsystemen van laminaat leggen zijn er?

Doorgaans wordt er voor laminaat leggen gebruik gemaakt van 3 verschillende legsystemen, waaronder de fold-down-, snap- of angle-angle legmethode. Om je een beeld te geven van wat de verschillende legmethodes precies inhouden gaan we ze hieronder in het kort met je bespreken.

Fold-down

De meest voorkomende legmethode bij het leggen van laminaat blijft de welbekende fold-down methode. Hierbij worden de vloerdelen via de lange zijde aan elkaar vastgemaakt door de planken er schuin in te klikken.

Zet de laminaat planken aan de lange zijde aan en klik ze er met een hoek van ongeveer 20 tot 30 graden er schuin in. Voordat je de plank recht op de ondervloer legt kun je het vloerdeel nog aanschuiven naar links om deze strak tegen de andere planken aan te leggen. Bij de fol-down methode wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van een slagijzer.

Snap

Ondanks dat de snap methode veel weg heeft van de fold-down methode is er toch wel degelijk een verschil in de manier van laminaat leggen. Bij de snap methode zet je de plank aan de lange zijde aan en klik je deze er schuin in en schuif je waar nodig is nog naar links voordat je ‘m vlak op de vloer legt.

Bij elke laatste plank van de rij gebruik je een slagijzer om de vloerdelen strak op elkaar aan te laten sluiten.

Angle-angle

Bij de angle-angle methode ga je de laminaatvloer leggen door een gehele rij in één keer te bevestigen aan een andere rij. Zo zet je de vloerdelen op de korte zijde aan en maak je op deze manier de gehele rij af. Vervolgens kun je de hele rij in één keer in de vorige rij klikken waardoor je zeker weet dat de vloerdelen aan de korte zijde goed aansluiten. Meer weten over klik laminaat? Druk op de link.

Hoe lang duurt laminaat leggen?

Laminaat leggen duurt, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van een ruimte, meestal 1 dag. Het leggen van laminaat is op zichzelf geen tijdrovende klus, maar het doorleggen en afzagen van de planken kan wel veel tijd kosten.

Vandaar dat laminaat leggen vaak door twee personen gedaan wordt, zodat de ene persoon kan zagen en de andere persoon kan leggen. Over het algemeen zal je er zeker 1 dag mee bezig zijn.

Laminaat leggen kosten

Om antwoord te krijgen op de vraag; “Wat kost laminaat leggen?” zal je moeten weten welke factoren hierbij een rol spelen. De grootste factor die de Kosten van laminaat leggen bepaalt is uiteraard de keuze om het zelf te gaan doen of om dit te laten doen. Kies je ervoor om dit zelf te doen dan betaal je alleen de kosten voor het materiaal, zoals de vloer, ondervloer en benodigd gereedschap.

Kies je ervoor om laminaat te laten leggen, dan zullen de kosten meestal iets hoger ligger. Een voordeel is in dat geval wel dat je kunt besparen op het aanschaffen van gereedschap en andere benodigdheden. Hierdoor hoeft het niet per se duurder te zijn om laminaat te laten leggen. Om erachter te komen wat de kosten zijn voor laminaat laten leggen, kun je online een offerteformulier invullen.

Laminaat kopen en laten leggen bij Vloerenbaas

Wil jij laminaat kopen en laten leggen door onze ervaren Vloerenbazen? Wacht dan niet langer en bestel vandaag nog jouw nieuwe laminaatvloer. Kies bij het bestellen voor onze legservice zodat onze vloerenexperts de vloer bij jouw thuis komen leggen. Op deze manier ben je verzekerd van het beste resultaat en heb je er zelf geen omkijken meer naar.

Om een beeld te krijgen van de kosten voor het laten leggen van laminaat kun je online een offerteformulier invullen. Je ontvangt een directe prijsindicatie waardoor het totale kostenplaatje in kaart wordt gebracht,

Mocht je vragen hebben of behoefte hebben aan advies op maat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze deskundige klantenservice. Wij helpen je namelijk graag bij het vinden van de beste laminaatvloer voor jouw persoonlijke situatie. Wij zijn te bereiken per mail of telefoon, maar je bent ook altijd welkom in één van onze experience centers.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Beige eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant SuperB Laminaat Eiken bruin
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 32.95
Aanbieding!
Ambiant Original Classic Laminaat Warm bruin eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Grijs eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad XB Laminaat Goud eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad Laminaat Eiken Donker grijs
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 24.95

Call Now Button