Ondervloer laminaat

Als je een laminaatvloer wilt gaan leggen is een laminaat ondervloer nodig ten behoeve van het behoud van de vloer. Door een goede ondervloer te plaatsen zal de laminaatvloer langer meegaan en geniet je van meer wooncomfort.

Een ondervloer voor laminaat heeft een isolerende-, geluiddempende-, vochtwerende- en egaliserende werking. Dankzij de egaliserende werking van de ondervloer worden oneffenheden verwijderd en kun je het laminaat op de juiste manier plaatsen. Bovendien zorgen de isolerende- en geluiddempende werking voor meer wooncomfort. Wil je meer weten over de ondervloer bij laminaat? Lees dan zeker even verder.

Voordat je de ondervloer bij laminaat aanbrengt

Voordat je de ondervloer van laminaat gaat aanbrengen zal er al het één en ander moeten gebeuren. Zo dient de ondergrond (meestal van hout of beton) egaal en schoon gemaakt te worden.

De ondergrond dient volledig droog te zijn en vrij van stof en vuil voordat de ondervloer kan worden aangebracht. Zorg ervoor dat je deze taak serieus neemt en zorgvuldig uitvoert om te voorkomen dat de ondervloer zijn werking verliest.

Welke ondervloer voor laminaat?

Bij het kiezen van de beste ondervloer voor laminaat is het noodzaak om jouw woonsituatie in kaart te brengen. Op basis hiervan kun je namelijk bepalen wat voor type ondervloer nodig is voor het behoud van de laminaat vloer. Ook speelt de ondergrond een belangrijke rol bij het bepalen of je de ondergrond voorziet van een extra vochtwerende folie.

Vochtwerende folie wordt altijd in combinatie met een laminaat ondervloer gebruikt. De folie dient namelijk als extra bescherming van de ondergrond en de vloer tegen optrekkend vocht. Aangezien de folie geen egaliserende werking zal er dus ook nog een ondervloer overheen gelegd dienen te worden. In verschillende situaties zal er op zoek gegaan moeten worden naar de meest ideale ondervloer voor het laminaat.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Ondervloer laminaat in appartement

In een appartement zal er voor de ondervloer van laminaat voornamelijk rekening gehouden moeten worden met de geluiddempende functie. Aangezien laminaat van zichzelf veel contactgeluiden doorlaat is het zaak om dit zoveel mogelijk te beperken.

Voor appartementen gelden er zelfs wettelijke eisen betreft het geluid wat een vloer doorlaat. Hiervoor kun je informatie opvragen bij de woningbouwvereniging of Vereniging van Eigenaren. Zij kunnen je precies vertellen welke eisen er voor jouw woning zijn vastgesteld.

In de meeste gevallen heb je minimaal een ondervloer voor laminaat met 10db nodig voor appartementen. Houd hier dus rekening mee bij het uitzoeken van een goede ondervloer voor laminaat.

Ondervloer bij houten ondergrond

Ligt er onder jouw bestaande vloer een houten ondergrond? Dan zal er een dikke ondervloer voor laminaat nodig zijn. Bovendien dient de houten ondergrond vlak te zijn zodat het laminaat op de juiste wijze gelegd kan worden. Hiervoor kun je speciale houtpasta gebruiken om oneffenheden op te vullen.

Over het algemeen geldt er voor een ondervloer bij een houten ondergrond dat je voornamelijk moet letten op de dikte en sterkte van de ondervloer. Meestal is het dus een slimme keuze om te kiezen voor ondervloer platen in plaats van folie.

Ondervloer bij betonnen ondergrond

Een betonnen ondergrond is van zichzelf al sterk en meestal ook vlak. Hierdoor is het voornamelijk zaak om de laminaatvloer te beschermen tegen optrekkende vocht. Naast een ondervloer kan het verstandig zijn om de ondergrond te voorzien van vochtwerende folie. Vervolgens wordt hier de ondervloer voor laminaat op geplaatst.

Je kunt er zelf voor kiezen of je ondervloer platen of -folie gebruikt. De sterkte van de ondervloer speelt namelijk een minder belangrijke rol bij een betonnen ondergrond, aangezien deze van zichzelf al sterk genoeg is.

Ondervloer laminaat met vloerverwarming

Laminaat is prima te combineren met vloerverwarming. In dat geval zal je op zoek moeten gaan naar een goede ondervloer voor laminaat met vloerverwarming. Hierbij is het voornamelijk belangrijk om te letten op de warmte-isolerende werking van de ondervloer. De ondervloer moet de warmte goed kunnen geleiden zodat de ruimte een aangename temperatuur krijgt.

ondervloer voor laminaat

Kosten van een ondervloer voor laminaat

De kosten van een ondervloer voor laminaat hangen af van een aantal factoren. Allereerst speelt de ondergrond een rol van de wijze waarop de ondervloer gelegd dient te worden en wat voor ondervloer er nodig is. Zo zal een houten ondergrond anders voorbereid moeten worden dan een betonnen ondergrond.

Daarnaast zal de grootte van de ruimte, waarin het laminaat wordt gelegd, bepalen hoeveel materiaal er nodig is voor de ondervloer. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer materiaal er nodig is en hoe duurder de ondervloer voor het laminaat zal worden.

Als laatst zit er ook een verschil in de kosten van de ondervloer voor laminaat als je deze zelf gaat leggen of laat leggen. Kies je ervoor om het zelf te doen? Dan bespaar je op de kosten van de professionals die je in zou moeten huren. Echter bespaar je wel weer op de kosten voor gereedschap als je de klus uitbesteed. Maak daarom een goede overweging om de ondervloer voor laminaat zelf te leggen of te laten leggen.

Laminaat inclusief ondervloer van Vloerenbaas

Wil je graag een ondervloer voor laminaat leggen? Bestel dan jouw nieuwe laminaat vloer bij Vloerenbaas.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Beige eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant SuperB Laminaat Eiken bruin
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 32.95
Aanbieding!
Ambiant Original Classic Laminaat Warm bruin eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Grijs eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad XB Laminaat Goud eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad Laminaat Eiken Donker grijs
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 24.95

Call Now Button