Laminaat uitzetten

Laminaat gaat uitzetten wanneer het warm is en er een hoge luchtvochtigheid aanwezig is. Het enige wat je kunt doen met het uitzetten van laminaat, is hier op de juiste wijze mee omgaan. Bij Vloerenbaas zijn wij experts op het gebied van laminaat vloeren. Hierdoor weten we ook alles over het uitzetten van laminaat.

De kennis is over het uitzetten van laminaat is voor iedereen handig en daarom vertellen we je er graag meer over. Zo weet jij straks hoe je succesvol om kunt gaan met deze eigenschap van laminaat. Onderschat zeker niet hoeveel waarde dit toevoegt aan de levensduur van je vloer.

Wat houdt laminaat uitzetten in?

Uitzettend laminaat betekent in feite dat het laminaat qua volume zal toenemen. Hierdoor kan laminaat groter geworden ten opzichte van het moment dat je de vloer ging leggen. Dit is één van de eigenschappen waar elk laminaat mee te maken krijgt.

Hoewel je dit met de juiste maatregelen kunt beperken, is het nooit volledig tegen te houden. Het is dus zaak hier goed op in te spelen zodat je zo min mogelijk last hiervan hebt. We leggen graag uit hoe dit zit en wat je er tegen kunt doen.

Hoeveel zet laminaat uit?

Hoeveel zet laminaat uit per meter? Dit kan erg verschillen per laminaatvloer. Factoren als de houtsoort, temperatuur en vochtigheid bepalen voor een groot deel hoeveel laminaat daadwerkelijk uitzet.

Er is echter een uitzettingscoëfficiënt waar je gebruik van kunt maken om er achter te komen met hoeveel speling je te maken krijgt. Dit is berekent op ongeveer 2 mm per meter. Wanneer je dus een laminaatvloer hebt van 10 meter, is de uitzettingsvoeg van laminaat ongeveer 20 mm.

Houd altijd in je achterhoofd dat dit niet voor elk soort laminaat hetzelfde is. Lees daarom altijd de instructies van de fabrikant door om zo min mogelijk problemen te ervaren die kunnen ontstaan door uitzettend laminaat.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Wanneer zet laminaat uit?

Er zijn enkele omstandigheden die bepalen wanneer laminaat uitzet. De grootste factor hierbij is vocht aangezien vocht ervoor zorgt dat laminaat gaat uitzetten. Dit komt doordat laminaat voor een groot deel uit hout bestaat. Hout bevat als natuurlijk product allerlei cellen en die cellen geven een bepaalde reactie op vocht. Deze reactie zorgt ervoor dat het laminaat gaat uitzetten in volume.

Een andere factor die ervoor zorgt dat laminaat zal uitzetten, is warmte. Laminaat zet uit door warmte vanwege dat er in Nederland bij warmer weer meer vocht in de lucht zit. Denk maar aan het feit dat het in de zomer vaak benauwd is. Maar zet laminaat uit bij warmte of komt dit door de luchtvochtigheid? In principe is het in dit geval een combinatie van beide.

In de winter is het weer een heel ander geval. Dit komt doordat de lucht in je huis droger wordt wanneer je in de winter de verwarming aan zet. Laminaat dat uitzet in de winter is dus vrij zeldzaam. In plaats daarvan zal laminaat in de winter juist gaan krimpen door de koude, droge lucht die je huis binnentreedt.

Gaat laminaat uitzetten in de lengte of de breedte?

Veel mensen vragen zich af of laminaat uitzet in de lengte of breedte. Het is een belangrijke factor die meespeelt bij het leggen van de vloer. Anders kun je namelijk niet goed omgaan met het uitzetten van laminaat.

Het antwoord is vrij simpel en ook logisch; Laminaat zet uit in zowel de lengte als in de breedte. Hierdoor zal het volume in alle kanten toenemen. Als gevolg hiervan dien je dus rekening te houden met speling in zowel de breedte als lengte tijdens het leggen van de vloer.

Hoe voorkom je uitzettend laminaat?

Uitzettend laminaat kun je vrij simpel voorkomen door er rekening mee te houden tijdens het leggen van de vloer. In principe is dit vrij eenvoudig, maar dien je wel te weten hoe je dit het beste kunt doen.

Bij het leggen van de vloer is het belangrijk om rekening te houden met het uitzettende vermogen van laminaat. Het is dat geval verstandig om afstandhouders te gebruiken zodat er ongeveer 10 tot 15 mm ruimte overblijft tussen de muren en het laminaat.

Door voldoende afstand te houden tussen de muren en het laminaat is er nog ruimte voor de vloer om uit te zetten. Bovendien moeten er nog plinten geplaatst worden, die de overige ruimte af kunnen dekken.

Waarom is het belangrijk om hier meer over te weten?

Hoewel je nu veel handige informatie weet over hoe en wanneer laminaat zal uitzetten, is de vraag eigenlijk nooit gesteld waarom je dit nou precies dient te weten. De belangrijkste reden is dat je hierdoor niet te maken krijgt met eventuele problemen van uitzettend laminaat.

Wanneer laminaat besluit uit te zetten, zal de laminaat vloer strakker komen te liggen. Als gevolg hiervan kan het zijn dat laminaat bol gaat staan of dat je last krijgt van krakend laminaat. Dit kan op zijn beurt weer scheuren veroorzaken in het laminaat. Zorg er daarom voor dat je dit zoveel mogelijk probeert te vermijden door er op de juiste wijze op in te spelen.

uitzetten van laminaat

Bij Vloerenbaas houden we rekening met alles!

Voel jij je nu een expert op het gebied van uitzettend laminaat? Dat is goed om te horen. Toch kan het verstandig zijn om te kiezen voor mensen die ook op een praktisch vlak ervaring hebben met uitzettend laminaat. Onze Vloerenbazen voldoen aan de juiste kennis en expertise.

Kijk in de webshop en vind je nieuwe laminaat vloer!

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Beige eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant SuperB Laminaat Eiken bruin
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 32.95
Aanbieding!
Ambiant Original Classic Laminaat Warm bruin eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Grijs eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad XB Laminaat Goud eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad Laminaat Eiken Donker grijs
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 24.95

Call Now Button