Waterschade laminaat

Is jouw laminaat vloer nat geworden en is er hierdoor waterschade ontstaan? Dan is dat uiteraard heel vervelend. Er zijn in dat geval een aantal dingen die je kunt doen, afhankelijk van de ernst van de schade.

Laminaat is erg gevoelig voor vocht en water en kan in geval van blootstelling aan grote hoeveelheden leiden tot onherstelbare schade. Het is dan goed om te weten wat je moet doen om dergelijke schade te voorkomen of eventueel te herstellen. We vertellen je er graag meer over!

Hoe ontstaat waterschade aan laminaat?

Een kleine hoeveelheid water op laminaat zorgt niet direct voor laminaat met waterschade. Laminaat bestaat uit meerdere lagen waarvan de bovenste laag is gemaakt van kunststof, dit houdt kleine hoeveelheden water makkelijk tegen. 

Waterschade op laminaat ontstaat pas echt wanneer er grote hoeveelheden water op de vloer terecht komen, bijvoorbeeld wanneer er een lekkage is of als het bad overstroomt. Bij grote hoeveelheden water die voor langere tijd op de vloer liggen zal het water in het laminaat trekken. Dit kan ervoor zorgen dat het laminaat uitzet, gaat bollen of krom gaat trekken.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal zaken in huis die kunnen zorgen voor waterschade aan het laminaat. Het is daarom verstandig om dergelijke oorzaken aan te pakken en te voorkomen dat hierdoor lelijke vlekken of beschadigingen aan het laminaat ontstaan die uiteindelijk gerepareerd moeten worden. Hieronder volgen een aantal tips om waterschade aan laminaat te voorkomen:

  • Ondervloer: voordat je een laminaatvloer gaat leggen is het verstandig om een goede ondervloer te leggen met eventueel vochtwerende folie. Hiermee voorkom je dat optrekkend vocht vanuit de ondergrond in het laminaat trekt. Goede ondervloer voor je laminaat is dus belangrijk.
  • Kies voor geschikt laminaat: afhankelijk van de ruimte waar je laminaat gaat leggen kun je op sommige plekken beter kiezen voor waterbestendig laminaat. Bijvoorbeeld in de keuken of sanitaire ruimtes is het een slimme keuze om te kiezen voor waterbestendig laminaat.
  • Plantenbakken/bloempotten: voorzie plantenbakken en bloempotten, die op laminaat staan, van een schaaltje aan de onderzijde. Lekkende plantenbakken/bloempotten zorgen voor lelijke vlekken en kringen die je niet uit de vloer krijgt.
  • Huisdieren: als je huisdieren hebt is het verstandig om de drinkbak op een matje, handdoek of zeiltje te leggen. Hiermee voorkom je dat drinkspetters op de vloer komen en vlekken veroorzaken.

Bovenstaande tips kunnen je helpen om waterschade aan laminaat te voorkomen. Het is daarnaast ten zeerste aan te raden om alle plekken waar water op de grond kan komen, bijvoorbeeld in de keuken en bij wasbakken, te voorzien van een matje zodat het water niet direct op het laminaat terecht komt. Wil je dit liever niet? Zorg dan dat water altijd zo snel mogelijk van de grond verwijderd wordt om vlekken te voorkomen.

Wat te doen bij waterschade laminaat?

Zit er water onder het laminaat of is er vocht onder het laminaat gekomen doordat er langere tijd water op heeft gelegen? Of is er een lekkage geweest en ligt de laminaatvloer helemaal vol met water? Dan is de kans groot dat er waterschade is ontstaan. In dat geval is het verstandig om allereerst foto’s te maken van de schade voor de verzekering.

Zodra er foto’s zijn gemaakt is het tijd om de vloer zo snel mogelijk droog te maken en het water van de vloer te halen. Is het water ook onder de vloer terecht gekomen en is er zichtbare schade aanwezig? Dan zal de vloer in de meeste gevallen verwijderd moeten worden en droog worden gemaakt door middel van ontvochtigers.

Is er maar een klein gedeelte nat geworden en is er geen zichtbare schade aanwezig? Dan is het voldoende om de vloer goed droog te maken. Houd wel rekening met het feit dat het water in het laminaat getrokken kan zijn. Let de komende tijd daarom goed op eventuele veranderingen in het gedeelte van de vloer waar water heeft gelegen.

Waterschade laminaat en de verzekering

Hoe zit het precies met waterschade aan laminaat en de verzekering? Wij krijgen hier regelmatig vragen over. Het is lastig om een concreet antwoord te geven aangezien elke verzekering andere voorwaarden hanteert.

Bij laminaat met waterschade is het daarom aan te raden om foto’s te maken en deze op te sturen naar de verzekering. Vervolgens zal er een schade-expert langskomen de de schade inventariseert. Op basis hiervan zal een oordeel worden geveild over de kosten van de schade en of het wordt vergoed.

Waterschade laminaat herstellen, kan dat?

Afhankelijk van de ernst van de waterschade aan het laminaat is het soms nog mogelijk om het te herstellen. Is de gehele laminaatvloer in aanraking gekomen met grote hoeveelheden water? Dan is de schade meestal onherstelbaar.

Bij een gedeeltelijke blootstelling aan veel water is dit echter een ander geval. Laminaatvloeren worden meestal gelegd middels een kliksysteem. Hierdoor kun je de vloer er eenvoudig uithalen, ook plaatselijk. Het kan daarom een optie zijn om hetzelfde laminaat te bestellen en deze plaatselijk te vervangen.

waterschade aan laminaat

Laminaatvloeren van Vloerenbaas

Ben je nog op zoek naar een nieuwe laminaatvloer of wil je jouw huidige laminaatvloer herstellen of vervangen? Dan ben je bij Vloerenbaas aan het juiste adres. Met ons ruime assortiment vind je gegarandeerd een mooie vloer die voldoet aan jouw persoonlijke wensen en eisen.

Zodra je een prachtige laminaatvloer hebt gevonden kun je deze snel en eenvoudig online bestellen via de webshop. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van onze legservice. Onze deskundige Vloerenbazen komen de vloer dan voor je leggen zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.

Bovendien kun je voor vragen altijd contact opnemen met onze klantenservice. Samen bespreken we dan de mogelijkheden en bekijken wat de beste opties zijn voor jouw situatie. Behoefte aan advies op maat? Neem dan contact op of kom langs in één van onze experience centers.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Beige eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant SuperB Laminaat Eiken bruin
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 32.95
Aanbieding!
Ambiant Original Classic Laminaat Warm bruin eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Grijs eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad XB Laminaat Goud eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad Laminaat Eiken Donker grijs
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 24.95

Call Now Button