Laminaat verwijderen
Laminaat verwijderen is over het algemeen een redelijk eenvoudige klus, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Om je een duidelijker beeld te geven over de werkzaamheden die verricht moeten worden gaan we jou op deze pagina een aantal handige tips geven.
Op deze manier hopen we jou voldoende te informeren zodat je voortaan zelf laminaat kunt verwijderen. Na het lezen van ons artikel kun je voortaan laminaat verwijderen als een echte Vloerenbaas.
Waarom laminaat verwijderen?
Een laminaatvloer verwijderen is in sommige gevallen een verstandige keuze. Vaak wordt er gekozen voor laminaat verwijderen als mensen hun laminaatvloer niet meer mooi vinden of deze mee willen nemen naar een nieuwe woning. Ook kan het zijn dat je gaat verhuizen en er in de nieuwe woning een oude laminaatvloer ligt die niet bij jouw stijl past.
Daarnaast wil het wel eens voorkomen dat een laminaatvloer beschadigd raakt door waterschade. In dat geval zal de laminaatvloer verwijderd moeten worden en de ondergrond opnieuw behandeld. Voordat er een nieuwe vloer op komt te liggen moet de ondergrond namelijk goed droog zijn. In dergelijke gevallen is een laminaatvloer verwijderen de beste keuze.
Hoe moet je laminaat verwijderen?
Hoe je laminaat moet verwijderen hangt af van verschillende factoren. De meeste laminaatvloeren hebben een handig kliksysteem, maar er zijn ook laminaatvloeren die verlijmd zijn. Afhankelijk van de legmethode zal laminaat op verschillende wijze verwijderd moeten worden.
We gaan je in onderstaand stappenplan meer vertellen over het verwijderen van laminaat met een kliksysteem, oftewel zwevend laminaat. Verderop zullen we nog ingaan op het verwijderen van gelijmd laminaat.
1. Bepaal het type laminaat
Laminaat verwijderen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type/soort laminaat. Het is daarom belangrijk om van te voren te bepalen wat voor soort laminaat je hebt liggen, zwevend of verlijmd. Heb je een zwevende laminaatvloer? Ga dan verder met de volgende stappen.
2. Maak de ruimte leeg
Wil je het laminaat eruit halen? Dan zal eerst de gehele kamer leeggemaakt moeten worden. Sla alle meubels en andere losse voorwerpen tijdelijk op een andere plek op. Haal vervolgens ook de plinten weg, zodat je makkelijker het eerste vloerdeel eruit kunt halen.
3. Wat gaat er gebeuren met het laminaat?
Bedenk van te voren goed wat je wilt gaan doen met het laminaat nadat het verwijderd is. Wil je de vloer nog hergebruiken of voor je hem af naar de stort?
In het geval dat je de vloer nog wilt hergebruiken zullen de vloerdelen er voorzichtig uitgehaald moeten worden om schade aan het kliksysteem te voorkomen. Dit zal dus iets meer tijd en precisie eisen, maar dan behoud je wel jouw prachtige laminaatvloer.
4. Laminaat loshalen
Nu de ruimte leeg is kun je de laminaat vloer verwijderen. Begin altijd aan de zijkant van de vloer en het liefst nog bij het vloerdeel dat als laatste is gelegd. Dit zal uiteindelijk makkelijker zijn aangezien je dan minder kans hebt op schade aan het kliksysteem. Voor het eerste stuk laminaat is dit echter niet altijd te voorkomen, houd dus rekening met minimaal Ă©Ă©n kapot vloerdeel.
Om de eerste plank los te krijgen kun je er een schroef in draaien en vervolgens met een touwtje het laminaat eruit halen. Wil je de vloer nog hergebruiken? Dan is het slimmer om een platte schroevendraaier of koevoet te gebruiken om de eerste plank omhoog te wippen. Ook bij de tweede methode zal de eerste plank het waarschijnlijk niet overleven.
5. De rest van het laminaat loshalen
Zodra de eerste rij laminaat eruit is gehaald is het een kwestie van tijd voordat de gehele laminaatvloer is verwijderd. Haal eerst de kopse kanten los van elkaar.
Vervolgens kun je de rest van de vloer er eenvoudig en snel uitklikken. Ga echter niet te lomp te werk om te voorkomen dat het kliksysteem beschadigd, tenzij je de vloer niet meer gaat gebruiken. In dat geval kun je erop losgaan.
6. Laminaat naar een andere ruimte verplaatsen
Tijdens het laminaat verwijderen is het verstandig om de laminaatdelen direct af te voeren naar een andere ruimte of stortbak.
Als alle losse vloerdelen in de ruimte blijven liggen zal het een grote puinhoop worden en bestaat er een kans dat je per ongeluk op een laminaatplank gaat staan. Het kliksysteem zou dan kapot kunnen gaan en dat is zonde wanneer je de vloer opnieuw wilt gebruiken.
7. Ondervloer controleren
Nu je de gehele laminaatvloer verwijderd hebt kun je direct zien wat de staat is van de ondervloer. Controleer daarom direct op oneffenheden en eventuele schade om te voorkomen dat de volgende vloer niet op de juiste wijze gelegd wordt.
Daarnaast kan het zijn dat je de laminaatvloer verwijderd hebt omdat er waterschade is ontstaan. In dat geval kan het verstandig zijn om ook de ondervloer eruit te halen. Voor het plaatsen van een nieuwe vloer moet de ondervloer droog en intact zijn.
Gelijmde laminaat verwijderen
Wil je gelijmde laminaat verwijderen? Dan kun je de meeste stappen uit bovenstaand stappenplan volgen. Het verschil in het verwijderen van gelijmd laminaat zit hem vooral in de manier waarop je de vloerdelen losmaakt. Zo zullen de vloerdelen met een koevoet losgemaakt moeten worden.
Je kunt echter ook voorzichtig te werk gaan als je het laminaat nog wilt hergebruiken. Dit kun je doen door je handen te gebruiken en de verlijmde delen rustig van elkaar los te maken. Toch is het af te raden om een gelijmde laminaatvloer te hergebruiken aangezien het een lastige klus is om de vloerdelen intact te houden.
Laminaat gedeeltelijk verwijderen
Laminaat gedeeltelijk verwijderen is een klus die wat meer concentratie en precisie vereist. Het kan zijn dat Ă©Ă©n vloerdeel is beschadigd of dat er lelijke vlekken op zijn ontstaan. Voor het verwijderen van Ă©Ă©n of enkele laminaatdelen heb je diverse gereedschappen nodig, zoals een invalzaag, stootblok, hamer, beitel en trekijzer.
De invalzaag heb je nodig om de beschadigde plank heel precies af te zagen waarna je de plank door middel van de beitel kunt verwijderen. Vervolgens breng je de nieuwe plank aan door middel van lijm en gebruik je het stootblok en het trekijzer om de plank goed op zijn plek te krijgen.
Mochten er meerdere delen van de vloer zijn beschadigd, maar wil je niet al het laminaat verwijderen? Dan kun je laminaat eruit halen en opnieuw plaatsen. Je kunt dan bovenstaand stappenplan volgen en vervolgens de vloer weer opnieuw leggen. Dit kost wel meer tijd, maar dan heb je ook weer een prachtige nieuwe vloer.
Laminaat laten verwijderen door Vloerenbaas
Wil je jouw laminaat laten verwijderen, omdat je zelf bijvoorbeeld niet handig bent? Of omdat je er zeker van wilt zijn dat je de vloer kunt hergebruiken? Dan kunnen onze Vloerenbazen je hierbij helpen. Bovendien kunnen wij na het laminaat verwijderen, direct een nieuwe vloer aanleggen. Neem alvast een kijkje in onze webshop voor een vloer die bij jou past.
Zodra je een prachtige vloer hebt gevonden kun je deze online bestellen en eventueel een offerte aanvragen voor het leggen van de vloer. Je krijgt dan inzicht in het totale kostenplaatje van je nieuwe en hoeft je nergens meer zorgen over te maken, onze Vloerenbazen regelen namelijk alles voor je!
Voor vragen of eventueel advies kun je contact opnemen met onze klantenservice of langskomen in onze showroom. We kunnen dan samen kijken naar de mogelijkheden en op basis van jouw wensen bepalen wat de beste opties zijn. Bij Vloerenbaas helpen we je graag bij het vinden van de meest praktische en mooie vloer.
De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet