Laminaat op trap

Laminaat op de trap kan een prima oplossing zijn om jouw versleten trap weer mooi te maken. Ook kan het zijn dat de trap niet meer past bij het uiterlijk van de nieuwe vloer. In dat geval kun je de trap bekleden met laminaat.

Een nieuwe trap aanschaffen is vaak duur en meestal onnodig. Het bekleden van de trap met laminaat is daarom een perfect alternatief voor een snelle, mooie oplossing en je bespaart er direct een hoop geld mee.

Bovendien biedt laminaat, ten opzichte van hout en tapijt, onwijs veel voordelen als bekleding voor de trap. We vertellen je er graag meer over.

Waarom kiezen voor laminaat op de trap?

Het kan zijn dat je trap niet meer mooi is en door de jaren heen is versleten of dat de nieuwe vloer niet meer past bij de trap. Je kunt er in dat geval voor kiezen om een nieuwe trap aan te laten leggen, maar er zijn ook andere, goedkopere alternatieven.

Eén van de betere alternatieven is vaak het renoveren van de trap met laminaat. Hiermee creëer je een prachtige houtlook op de trap en heb je de keuze uit onwijs veel dessins en kleuren. Hierdoor laat je de trap weer perfect aansluiten op de stijl van de vloer waardoor er een mooi geheel ontstaat.

Daarnaast behoort laminaat tot één van de goedkoopste soorten trapbekleding. Ondanks dat laminaat goedkoop is, biedt het ook voordelen qua onderhoud en gemak van leggen. Een trap bekleden met laminaat is meestal binnen één dag gedaan.

Hoe moet je laminaat op de trap leggen?

Laminaat op de trap leggen is een klus die de meeste mensen door vakmannen uit laat voeren. Echter kun je dit met de juiste kennis en gereedschappen ook prima zelf doen. Hieronder hebben we daarom een stappenplan gemaakt zodat je precies weet hoe je te werk moet gaan.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

1. Inmeten van de traptreden

De eerste stap bij het leggen van laminaat op de trap is het inmeten van de traptreden. Dit kun je doen door middel van een trapspin. Hierbij schuif je de twee poten van de trapspin tegen de hoek van de traptrede aan en zet je nog een aantal poten in het midden uit tegen het stootbord aan. Zodra de trede is opgemeten schroef je de trapspin los en ga je door met de volgende stap.

2. Nieuwe traptrede aftekenen

Nu je de exacte afmetingen van de trap hebt opgemeten is het tijd om de trede af te tekenen op het laminaat (overzettrede). Dit doe je simpelweg door de trapspin op het laminaat de plaatsen en de lijnen van de trede af te tekenen. Hierbij is het belangrijk om secuur te werk te gaan aangezien je anders komt te zitten met een trede die niet past of uitsteekt.

3. Traptrede op maat zagen

Zodra je de nieuwe trede hebt afgetekend op het laminaat is het tijd om de trede op maat te zagen. Gebruik hiervoor een hand- of decoupeerzaag met fijne tanden. Door een zaag met fijne tanden te gebruiken zorg je ervoor dat het laminaat strak wordt afgezaagd. Vervolgens is het verstandig om de traptreden te nummeren zodat je precies weet welke trede waar moet komen te liggen.

4. Nieuwe trede verlijmen

Voor het verlijmen van laminaat op de trap is het belangrijk om speciale montagekit te gebruiken. Begin altijd bovenaan zodat je niet meer over de treden heen hoeft te lopen. Breng de montagekit aan op de bestaande trap en op het laminaat en druk dit vervolgens goed aan. Houd er rekening mee dat je niet te veel kit gebruikt om te voorkomen dat dit bij het aandrukken aan de zijkanten eruit komt.

5. Stootborden aanbrengen

Mocht je een open trap hebben? Dan kun je deze stap overslaan. Bij een gesloten trap daarentegen is het noodzakelijk om ook de stootborden te voorzien van laminaat. Het zou namelijk een raar gezicht zijn als de oude trap nog zichtbaar is.

Meet daarom de stootborden op en zaag het laminaat op maat. Vervolgens breng je het trap laminaat aan op de stootborden van de trap. Dit doe je op dezelfde manier als dat je de traptreden hebt aangebracht, door middel van montagekit.

6. Laminaat afwerken bij de trap

Het afwerken van de trap met laminaat kun je doen door middel van afwerklijsten. Hiermee dek je de onderkant van de trapneuzen en de zichtbare zijkanten van de bestaande trap af. Hiermee zorg je ervoor dat alles één geheel wordt wat resulteert in het beste resultaat. Eventueel kun je ook nog antislip strips aanbrengen om de veiligheid te waarborgen.

Welke soort laminaat heb ik nodig?

Kies je voor laminaat op de trap? Dan is het essentieel om te weten wat voor laminaat je nodig hebt. Er bestaan namelijk verschillende soorten. Aangezien er op een trap veel gelopen wordt en de voeten op een stampende wijze neergezet worden, is de toplaag van het laminaat erg belangrijk.

We kennen twee verschillende soorten laminaat, namelijk ‘continous pressed laminaat’ (CPL) en ‘high pressured laminaat’ (HPL). Het grote verschil tussen CPL en HPL zit hem voornamelijk in de toplaag en de manier waarop ze geproduceerd worden.

CPL is een type laminaat dat op een rol wordt gefabriceerd en daarna op een onderplaat wordt geplakt. Dit type kan dan ook op grote schaal geproduceerd worden in tegenstelling tot HPL. HPL wordt namelijk onder hoge druk gelamineerd op de onderplaat waardoor de toplaag veel sterker is.

Ga je jouw trap met laminaat bekleden? Dan raden wij je aan om te kiezen voor HPL. Ondanks dat HPL wat duurder is dan CPL is het voor de trap de beste soort laminaat, aangezien de toplaag vele malen sterker is dan die van CPL en er veel wordt gelopen op een trap.

Trap bekleden met laminaat kosten

De kosten voor laminaat op de trap liggen in tegenstelling tot andere trapbekleding vrij laag. Dit komt omdat laminaat over het algemeen erg goedkoop is. Afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat zullen de kosten hoger of lager uitvallen

Naast de kosten voor het laminaat zijn er ook nog bijkomende kosten waar je rekening mee dient te houden. Ga je zelf de trap bekleden met laminaat? Dan zullen de koste vanzelfsprekend lager uitvallen dan dat je hiervoor een vakman inhuurt.

Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met de kosten voor het benodigde gereedschap. Hierbij kun je ervoor kiezen om het gereedschap te kopen, maar is het ook een mogelijkheid om het te huren.

Wat kan Vloerenbaas voor je betekenen?

Bij Vloerenbaas verkopen wij helaas geen speciaal trap laminaat en kunnen wij laminaat op de trap ook niet voor je aanleggen. Wel ben je bij ons aan het juiste adres voor laminaat vloeren. Neem hiervoor een kijkje in onze webshop waar je een ruim assortiment van verschillende soorten laminaatvloeren vindt.

Daarnaast heb je bij ons de mogelijkheid om gebruik te maken van onze legservice. Onze ervaren Vloerenbazen komen de vloer dan thuis bij je leggen waardoor je verzekerd bent van het beste resultaat. Vraag hiervoor een offerte aan of bestel direct online inclusief legservice.

Mocht je nog vragen hebben? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze Vloerenbazen. Wij helpen je namelijk graag bij het vinden van jouw ideale droomvloer. Eventueel is het ook mogelijk om de vloeren in het echt te komen bekijken in één van onze experience centers.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Hebeta H-774548 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Hebeta H-771311 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7551
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7552
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6041
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6042
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Hebeta Charente XL N20-0635
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Charente XL N20-6435
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Visgraat Beige 3504
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 44.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Hongaarse punt Beige
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 46.95
Aanbieding!
Hebeta Visgraat XL N20-H64
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95

Call Now Button