Linoleum vloer verwijderen
Een linoleum vloer gaat tientallen jaren mee. Maar er komt een moment dat hij moet worden vervangen. Het kan ook dat je verhuist naar een woning waar linoleum op de vloer ligt maar je wilt liever wat anders. Het verwijderen van een linoleum vloer is een pittige klus.
Het is in de meeste gevallen geen kwestie van even een hoek vastpakken en eruit trekken. Wat dat betreft is tapijt vaak een betere optie.
Als je niet zit te wachten op een klus die dagen in beslag gaat nemen en waar je humeur echt niet van opknapt, dan is uitbesteden meestal een betere optie. Zeker als je al afspraken hebt gemaakt om een nieuwe vloer te laten leggen en de tijd dringt.
Wat is de samenstelling van een linoleumvloer?
Een linoleum vloer is opgebouwd uit meerdere lagen. De toplaag is gemaakt van een soort plastic. Deze is vaak nog wel makkelijk te verwijderen.
Daaronder zit een laag die bestaat uit synthetisch materiaal, papier of vilt. Die laag is plakkerig en het verwijderen daarvan is vaak een hels karwei. Het komt er in veel gevallen op neer dat je dit met een plamuurmes stukje voor stukje moet los steken.
In een kleine ruimte en met hulp van een paar vrienden is dat vaak nog wel te overzien. Maar in een woonkamer van 30 vierkante meter wordt het toch een hele uitdaging. Voor wie het toch zelf wil doen, geeft VloerenBaas graag wat praktische tips.
De voorbereiding voor het verwijderen van een linoleum vloer
Het verwijderen van linoleum gaat het gemakkelijkst in een lege ruimte. Zorg dus dat alle meubels en andere spullen zo veel mogelijk zijn verwijderd.
Tip: Heb je een tuin, kies dan een droge dag uit voor de klus zodat meubels tijdelijk naar buiten kunnen. Verwijder vervolgens de plinten.
Wil je de plinten hergebruiken? leg ze dan op volgorde zodat het terugplaatsen straks gemakkelijk gaat. Verwijder spijkers met een tang of klauwhamer.
Verdeel de vloer in stroken
Het is meestal een illusie dat je een linoleum vloer in grote stukken kunt verwijderen. Verdeel de klus daarom in delen door de vloer met een scherp (Stanley)mes in stroken te verdelen. Op die manier blijft de klus overzichtelijk.
Soms heb je geluk en kun je bij het lostrekken van de vloer ook met een de onderlaag meenemen. Dat is meestal het geval als de vloer niet geheel is verlijmd maar alleen aan de randen.
Als je dit geluk hebt dan hoef je de linoleum alleen aan de randen bij muren en deuren los te maken en kun je de stroken er vervolgens gemakkelijk uit trekken. Soms lukt het zelfs om de toplaag en de onderlaag in Ă©Ă©n keer te verwijderen.
Het losmaken van de ondervloer
Het verwijderen van de toplaag is vaak redelijk eenvoudig. Voor het verwijderen van de ondervloer is meer nodig.
Het helpt vaak om de onderlaag van het linoleum zacht te maken. Dat gaat prima met een stoomapparaat voor behang of met een stoomreiniger. De linoleum lijm verwijderen zal daarmee ook gemakkelijker gaan.
Als het verwijderen van de onderlaag niet wil vlotten dan is het verstandig om hiervoor een professional in te schakelen. VloerenBaas kan zijn LegBazen inschakelen om de klus te klaren.
Zij kunnen een linoleum vloer verwijderen met een speciale machine. Houd er rekening mee dat vooral bij het verwijderen van oudere linoleum vloeren soms asbest vrij kan komen. Als je er zelf aan begint, draag dan in ieder geval een veiligheidsbril en een mondmasker.
Linoleum verwijderen van een trap
Als je linoleum wilt verwijderen van een trap dan ga je in principe hetzelfde te werk als bij een vloer. Het verwijderen van vloerbedekking van een trap is sowieso een lastige klus omdat het nu eenmaal tree voor tree moet gebeuren.
Net als bij een vloer is het belangrijk om alle lijmresten en restanten van de vloer helemaal te verwijderen. Je kunt eventueel de vloer spoelen met terpentine om de laatste lijmresten weg te halen.
Zorg daarbij wel voor goede ventilatie om bedwelming te voorkomen. Spoel de vloer na met schoon water. Zeker bij een betonnen ondervloer is grondig reinigen belangrijk.
Een nieuwe linoleum vloer plaatsen
Nadat je klaar bent met het verwijderen van de linoleum vloer kun je direct een nieuwe vloer plaatsen. Als dit opnieuw linoleum wordt dan is het vaak aan te raden om de vloer opnieuw te egaliseren.
Een AdviesBaas van VloerenBaas kan beoordelen of dat in jouw geval nodig is. Uiteraard kun je ook een ander type vloer kiezen zoals een mooie laminaatvloer of een houten vloer in Hongaarse punt.
Bij VloerenBaas kun je volop inspiratie opdoen voor je nieuwe vloer. Hiervoor kun je direct online een offerte aanvragen. Of kom langs in ons Experience Center voor volop keuze in alle moderne vloertypen.Â
De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet