PVC vloer leggen op plavuizen & tegels

Een PVC vloer leggen op plavuizen is iets wat zomaar voor kan komen. Bijvoorbeeld wanneer er tegels in het huis liggen maar je er graag een PVC vloer overheen wilt leggen. Het kan ook voorkomen dat je tegels in je woning hebt liggen maar ze graag wilt vervangen voor een nieuwe vloer van PVC.

Je kunt in ieder geval bij Vloerenbaas terecht voor het aanschaffen van mooie PVC vloeren. Maar je kunt hier ook ontdekken of PVC vloeren over tegels leggen mogelijk is en wat daarbij komt kijken. En hoe zit het met een PVC vloer over bestaande vloer met vloerverwarming? Hier vind je antwoord op al je vragen over je nieuwe vloer van PVC.

Is een PVC vloer over tegels leggen mogelijk?

Een PVC vloer over tegels leggen is zeker mogelijk. Hoewel het belangrijk is om goed te kijken wat je moet doen is het goed mogelijk om een PVC vloer over plavuizen of tegelvloeren te leggen.

Wanneer een ruimte in jouw nieuwe of huidige woning volledig met tegels is gelegd kun je er dus voor kiezen om hier PVC over te leggen. Het is aan jou om te bepalen welke soort PVC vloer je wilt plaatsen over de bestaande tegels. Bij Vloerenbaas kun je onder andere kiezen uit PVC vloeren met houtlook, visgraatpatroon, tegellook of betonlook. Dit komt mede door de vele mogelijkheden die PVC te bieden heeft.

Een vraag over dit onderwerp?
Ik heb een vraag formulier
Wanneer is het mogelijk voor jouw woning?
 • De oude tegelvloer moet egaal zijn.
 • Is de ondervloer niet egaal? Dan moet de oude vloer eerst geëgaliseerd worden.
 • De juiste gereedschappen moeten gebruikt worden.
 • Het juiste stappenplan moet gebruikt worden om fouten te voorkomen.
Voorbeelden van een PVC vloer over tegels/plavuizen
pvc vloer over tegelvloer met vloerverwarming
pvc vloer over tegelvloer
pvc vloer over plavuizen

Aandachtspunten en de belangrijkste benodigdheden

Een PVC vloer over bestaande tegelvloer plaatsen is dus mogelijk, maar waar moet je op letten? Een van de belangrijkste zaken is de ondervloer. Tijdens dit proces maak je de ondervloer (bestaande vloer) volledig egaal en droog. Je hebt namelijk een goede ondervloer nodig om ervoor te zorgen dat de nieuwe vloer van PVC er mooi bij komt te liggen, zonder oneffenheden door de tegels.

Dit is belangrijk omdat je anders de voegen terug gaat zien, van de bestaande tegels, na het plaatsen van de PVC vloer. Daarnaast is een ongelijke ondergrond niet goed voor PVC vloeren. Deze gaat dan niet goed liggen en wellicht ook loslaten. Een bestaande tegelvloer egaliseren is dus een belangrijk onderdeel van het proces.

Wat heb je nodig wanneer je kiest voor een PVC vloer op bestaande tegels? Bij een PVC vloer op plavuizen heb je verschillend gereedschap nodig om ervoor te zorgen dat je alles goed uit kunt voeren. Zorg er dan ook voor dat je de benodigde spullen in huis hebt. Dit zorgt ervoor dat het een stuk makkelijker wordt om PVC vloeren over een ondervloer te leggen. Wat heb je allemaal nodig?

 • Potlood
 • Meetlint
 • Stanleymes
 • Rubberen hamer
 • Afstandhouders
 • Aanslagblokje
 • Winkelhaak of zwaaihaak
 • Spatlijn

Volg het stappenplan voor PVC over tegels leggen

Welke stappen moet je ondernemen zodra je een PVC vloer over plavuizen heen gaat leggen? Bij een PVC vloer leggen op plavuizen vloer kun je het onderstaande stappenplan volgen zodat je zeker weet dat je niets mist en de nieuwe vloer van PVC er prachtig bij komt te liggen.

Stap 1: Het voorwerk

Voordat je de plavuizen of bestaande tegelvloer gaat egaliseren is het belangrijk om de tegels goed te ontvetten. Wanneer de vloer schoon is kun je er ook nog voor kiezen om primer aan te brengen op de plavuizen. Dit is een goede stap voordat je de bestaande vloer gaat egaliseren. Daarna kun je nog een voorstrijkmiddel op de vloer aanbrengen. Dit middel is als het ware de hechting tussen de ondergrond en het egaliseermiddel. Nadat je dit hebt gedaan kun je de vloer gaan egaliseren.

Stap 2: De plavuizen egaliseren

De plavuizen egaliseren is een belangrijk onderdeel van een PVC vloer over bestaande vloer heen leggen. Dit moet goed en nauwkeurig gebeuren zodat de twee vloeren goed aan elkaar hechten. Het is bijna altijd zo dat vloertegels niet helemaal op dezelfde hoogte liggen. Dit is wel nodig om de PVC vloer op de oude vloer te kunnen leggen.

Je begint dan ook met het maken van egaliseer middel; hoe je dit moet doen staat op de verpakking. Daarna kun je het middel in banen over de oude vloer gieten. Met een vlakspaan kun je het egaliseer middel overal op de ondervloer krijgen en zorgen dat het goed verdeeld is over de bestaande vloer. Je moet dit middel ten minste 12 uur laten drogen en voor de zekerheid 24 uur met rust laten zodat je zeker weet dat de vloer goed is geëgaliseerd voor de nieuwe PVC vloer.

Stap 3: PVC vloer over tegelvloer plaatsen

De PVC vloer leggen op tegels is de volgende stap. De PVC stroken kun je het beste van tevoren laten acclimatiseren in de ruimte waar ze worden geplaatst. Meestal wordt er gekozen voor een dryback PVC vloer die je kunt verlijmen aan de egale ondergrond. Een klik PVC of zelfklevende PVC vloer kan ook over een plavuizen vloer gelegd worden. Bij een zelfklevende PVC vloer is een secure voorbewerking van de ondervloer wel noodzakelijk. Voor stroken met laminaat look is het ook noodzakelijk om de ondergrond goed voor te bewerken. Zonder een goede ondervloer wordt een PVC vloer over bestaande vloer leggen lastig.

Voor de beste binding kies je speciale PVC lijm. Smeer de lijm over de vloer en plaats de strook op de lijm. Druk goed aan en pak daarna de volgende strook. Met behulp van de spatlijn leg je een eerste rechte strook en kun je de rest hierop aanpassen. Zo kun je de rest van de PVC vloer over bestaande vloer leggen. PVC over plavuizen leggen is dus in 3 belangrijke stappen gedaan.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?
Aanbieding!
Hebeta H-774548 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Hebeta H-771311 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7551
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7552
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6041
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6042
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Hebeta Charente XL N20-0635
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Charente XL N20-6435
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Visgraat Beige 3504
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 44.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Hongaarse punt Beige
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 46.95
Aanbieding!
Hebeta Visgraat XL N20-H64
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95

PVC vloer over plavuizen met vloerverwarming

Een PVC vloer over tegels met vloerverwarming: kan dat? Het is goed mogelijk, maar het is wel belangrijk om op het volgende te letten. PVC over tegels met vloerverwarming kan, maar alleen wanneer de vloerverwarming 48 uur voor en na het leggen uitstaat. Daarna kun je de temperatuur weer rustig opbouwen.

Onderschat deze werkzaamheden niet, want het is niet alleen een tijdrovende klus. Het leggen van PVC over plavuizen met vloerverwarming kun je dan ook overlaten aan een professional wanneer je je daar beter bij voelt. De werkzaamheden voor PVC vloer over een bestaande vloer leggen met vloerverwarming worden op deze manier zeker goed uitgevoerd en dan kun je profiteren van een goed resultaat en een prachtige nieuwe vloer.

De belangrijkste tips voor leggen op plavuizen

Een belangrijke tip voor een PVC vloer over bestaande vloer leggen is dat je rekening houd met de droogtijd van het egaliseer middel. Wacht je te kort en is de vloer nog niet volledig droog? Dan is de kans groot dat de PVC vloer gaat loslaten op bepaalde plekken of dat er andere vervelende gevolgen ontstaan aan je nieuwe vloer.

Verder kun je na het verdelen van het egaliseermiddel ook nog met een prikroller over de bestaande vloer gaan: zo verwijder je de luchtbellen. Daarnaast is het ook een aanrader om de werkzaamheden door een professional te laten uitvoeren. Vooral wanneer je zelf de kennis en ervaring niet hebt is het zeker een slimme keus om de PVC vloer over bestaande vloer leggen uit te besteden.

Vloerenbaas: regel alles op één plek

PVC over plavuizen vloer leggen is dus goed mogelijk en bij Vloerenbaas vind je een uitgebreid aanbod van mooie vloeren. Het is aan jou wat voor soort vloer je wilt plaatsen. Een klik PVC vloer over plavuizen met vloerverwarming plaatsen? Ook dat is mogelijk. Ontdek het aanbod van vloeren online en bestel direct je favoriete, nieuwe vloer. Jij bepaalt de vloer en wij regelen de rest.

Jij bent bij ons de baas! Wil je een PVC vloer over bestaande vloer leggen? Dat kan ook bij ons: zo regel je alles gemakkelijk op één plek. Vul online eenvoudig en snel het offerteformulier in: wij sturen je dan zo snel mogelijk een prijsindicatie. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je heel snel gaan genieten van jouw prachtige nieuwe vloer, gelegd over tegels.

Jelle Engels
Laatste berichten van Jelle Engels (alles zien)
  Call Now Button