Is een PVC vloer schadelijk?

Steeds meer mensen kiezen voor een PVC vloer in de woonkamer, keuken en zelfs de badkamer. En dat komt onder andere door de vele toepassingsmogelijkheden van dit type vloer. Maar ook bij een PVC vloer komen twijfels omhoog.

Is PVC schadelijk voor de gezondheid, krijg je van een PVC vloer hoofdpijn en welke schadelijke stoffen zitten er dan in PVC?

Bij Vloerenbaas willen we je zoveel mogelijk helpen met het uitkiezen van een goede en veilige vloer. Daarom lees je hier alle belangrijke informatie over PVC vloeren en de veiligheid van PVC (polyvinylchloride). Zo weet je of PVC schadelijk kan zijn voor de gezondheid en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een nieuwe PVC vloer.

Zit je met een vraag?
Ik heb een vraag formulier
Wat sfeerafbeeldingen!

zijn pvc vloeren gevaarlijk?
pvc vloeren slecht voor gezondheid
pvc vloer ongezond

Is een PVC vloer giftig?

Een PVC vloer moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze moet natuurlijk sterk en duurzaam zijn, maar ook veilig. En wanneer je kleine kinderen hebt die gaan kruipen wil je wel verzekerd zijn van een goede vloer.

De PVC vloer moet dan ook milieuvriendelijk zijn en geen schadelijke stoffen bevatten. Het is daarnaast ook van belang dat een PVC vloer een lage emissiewaarde heeft.

Dit wil zeggen dat de vloer weinig vluchtige stoffen uitstoot die schadelijk kunnen zijn voor het binnenklimaat. Welke stoffen in PVC vloeren kunnen mogelijk schadelijk zijn?

Zijn PVC vloeren in Nederland gevaarlijk? Nederland mag haar eigen norm ontwikkelen, gebaseerd op testmethodes in het laboratorium. Dit wil dus zeggen dat er geen vaste norm is waar vloeren aan moeten voldoen.

Hoe weet je dan of een PVC vloer slecht voor je gezondheid is of niet, en of het schadelijke stoffen bevat? In Nederland kun je bij het uitkiezen van PVC vloeren kijken naar de aanwezigheid van het DIBt keurmerk. Wanneer de vloer dit keurmerk heeft ben je ervan verzekerd dat deze vloer een lage emissiewaarde heeft, er weinig tot geen schadelijke stoffen vrijkomen en het geen schadelijke weekmakers bevat.

Ondanks dat er geen gezamenlijke norm bestaat omtrent emissie uitstoot van PVC mogen EU lidstaten een eigen norm hanteren. Goedkope PVC vloeren uit China zijn bijvoorbeeld voorzien van een slecht keurmerk met minimale eisen. Kies je daarom voor een nieuwe vloer van PVC, ga dan op zoek naar een PVC vloer met DIBt keurmerk. Zo ben je ervan verzekerd dat je kiest voor een vloer zonder zware metalen en/of eventuele, kankerverwekkende stoffen.

Een PVC vloer zonder schadelijke stoffen: kun je deze aanschaffen?

Een PVC vloer zonder schadelijke stoffen aanschaffen is mogelijk: het is dan slim om te kiezen voor PVC vloeren die zo nieuw mogelijk zijn. Het beste is om te kiezen voor een nieuwe PVC vloer die is gemaakt van kunststof. Dit bevat de minste schadelijke stoffen en is, ook bij intensief contact, niet gevaarlijk voor de gezondheid .

Wel bevatten kunststof vloeren, zoals PVC, zogeheten weekmakers. Weekmakers worden aan kunststoffen toegevoegd om de elasticiteit van het materiaal te verhogen. Bij goedkope PVC vloeren kan het zijn dat de weekmakers schadelijke stoffen bevatten die zorgen voor oncomfortabele stoffen in de binnen omgeving. Er kunnen hierdoor naar verloop van tijd schadelijke stoffen terecht komen in het binnenklimaat waardoor je last kunt krijgen van negatieve effecten met betrekking tot de gezondheid.

Daarnaast is Gerecycled PVC schadelijker vanwege de mindere kwaliteit en omdat deze vloer al eerder is gebruikt en niet duidelijk is met welke stoffen deze vloer in aanraking is gekomen. Een volledig nieuwe PVC vloer is gemaakt van één grondstof en is dus veiliger.

PVC vloer gezondheid: kies voor goede kwaliteit

Zijn PVC vloeren gevaarlijk? Kies in ieder geval voor een PVC vloer met een lage emissiewaarde. Zo zorg je voor een minimale impact op de luchtkwaliteit in je woning. Het is daarnaast ook altijd belangrijk om de vloer goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. De meeste PVC vloeren die van goede kwaliteit zijn zullen dan ook niet slecht zijn voor de gezondheid. Het is wel altijd goed om niet voor de eerste en beste vloer te gaan.

Een PVC vloer kan ongezond zijn: dit zijn meestal zeer laag geprijsde vloeren van slechte kwaliteit. Het kan zijn dat een goedkope PVC vloer de grondstof vinylchloride bevat, deze grondstof behoort tot één van de vluchtige organische stoffen (VOC). Door de populariteit van PVC vloeren is de vraag naar dit type vloer de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit heeft er ook voor gezorgd dat er steeds meer aanbieders komen van zeer goedkope PVC vloeren.

Kijk behalve naar de prijs ook naar de kwaliteit van de PVC vloer. Zo voorkom je dat je een PVC vloer koopt die mogelijk schadelijke weekmakers of andere schadelijke stoffen bevat. Gelukkig kun je bij Vloerenbaas terecht voor zowel betaalbare PVC vloeren als PVC vloeren van de beste kwaliteit. Merken als VivaFloorsModuleo en Ambiant hebben tal van soorten PVC vloeren van zeer goede kwaliteit. Je mag er dan ook van uitgaan dat de PVC vloer veilig is als je er een bij ons koopt.

Kies een veilige PVC vloer bij Vloerenbaas

Bij Vloerenbaas kun je terecht voor een ruim aanbod van hoge kwaliteit en niet-schadelijke PVC vloeren. Zo weet je zeker dat je kiest voor veilige vloeren waar je lang van kunt profiteren. Maak een keuze uit een van de vele vloertypen en bestel jouw favoriet gemakkelijk en snel online.

Je kunt het jezelf ook nog makkelijker maken door de PVC vloer door ons te laten leggen. Zo ben je verzekerd van een professioneel eindresultaat. Online vul je snel het offerteformulier in en dan nemen wij contact met je op voor een directe prijsindicatie van de nieuwe PVC vloer. Jij bepaalt de vloer en wij regelen de rest.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Hebeta H-774548 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Hebeta H-771311 Visgraat XL
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 41.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7551
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Rustique 7552
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6041
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Therdex Chevron Herringbone 6042
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 49.95
Aanbieding!
Hebeta Charente XL N20-0635
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Charente XL N20-6435
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Visgraat Beige 3504
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 44.95
Aanbieding!
Ambiant Spigato Hongaarse punt Beige
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 46.95
Aanbieding!
Hebeta Visgraat XL N20-H64
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 39.95

Call Now Button