Houten vloer verven

Wil je een houten vloer verven, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? We leggen het je haarfijn uit. Bij het verven van een houten vloer zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo zijn er niet alleen verschillende houtsoorten, maar je krijgt ook te maken verschillende soorten houtverf.

Als je zo lang mogelijk wilt genieten van je houten planken vloer is het belangrijk dat je het juist aanpakt. Zo kan een goed geverfde houten vloer tot wel 10 jaar lang zijn pracht en praal behouden. Op deze pagina gaan we daarom alle aandachtspunten van een houten vloer verven met je behandelen. Lees je met ons mee?

Kun je een houten vloer verven zonder te schuren?

Een houten vloer verven zonder schuren wordt meestal een lastige opgave. Houten vloeren zijn (bijna altijd) voorzien van een bepaalde afwerking op basis van wax, olie of lak. De afwerking dient als beschermende laag van de vloer die stof en vuil tegenhoudt. Lakverf zal zicht hier niet goed aan hechten waardoor schuren vaak noodzakelijk is.

Er is echter wel een manier om je houten vloer te verven zonder te schuren, namelijk met krijtverf. Hierbij is het wel belangrijk dat je geen houten vloeren gaat schilderen die op basis van olie zijn afgewerkt, hier zal de krijtverf namelijk niet op hechten.

Op bijvoorbeeld een onbehandelde vloer kan krijtverf wel degelijk worden aangebracht zonder te schuren, aangezien de verf op zichzelf al een redelijk goede hechtende werking heeft.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Welke vloerverf voor hout gebruiken?

Een houten vloer schilderen kan gewoon met lakverf die je ook gebruikt voor het schilderen van andere zaken in huis, denk hierbij aan houten kozijnen, -deuren en -meubels. Als je kiest voor lakverf heb je meestal de keuze uit verschillende glansgraden, namelijk mat, zijdeglans en hoogglans.

Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je dus kiezen uit diverse glansgraden. In de praktijk wordt er voor houten vloeren vaak gekozen voor mat of zijdeglans. Hoogglans kan er namelijk voor zorgen dat de vloer te veel gaat schitteren, wat op dagen dat de zon schijnt erg vervelend kan zijn.

Naast lakverf kun je voor houten vloeren ook gebruik maken van andere soorten verf, deze zorgen voor een geheel ander eindresultaat. Zo heb je de keuze uit de volgende soorten vloerverf voor hout:

  • Grey Wash en White Wash: een houten vloer verven met White Wash of Grey Wash is een veel gekozen keuze. Het is een soort olie waarmee je een witte of grijze tint kunt aanbrengen op de vloer. De natuurlijke look van het hout blijft hierdoor zichtbaar, maar dan met een vintage jasje. Grey- en White Wash kunnen bovendien ook gebruikt worden voor houten meubels.
  • Dekkende beits: door het aanbrengen van dekkende beits zullen de nerven van het hout minder goed zichtbaar worden. Hierdoor vallen de naden tussen de planken juist extra goed op, wat een uniek effect creëert. Dekkende beits breng je aan met een verfroller, doek of platte kwast.
  • Betonlookverf: ben je op zoek naar een unieke uitstraling voor jouw prachtige houten vloer? Dan is betoonlookverf de perfecte keuze voor jou. Kies altijd voor een vloerverf (lakverf) met een beton kleur voor het beste resultaat. Je kunt namelijk geen houten vloer verven met betonverf.
  • Krijtverf: een houten vloer verven met krijtverf is een goede keuze voor iedereen die aan de slag wilt gaan zonder te schuren. Zo breng je krijtverf direct aan op het oppervlak van de houten vloer. Let wel op met geoliede houten vloeren, aangezien de krijtverf hier niet goed op zal hechten.

Hoe moet je een houten vloer verven?

Wil je jouw houten vloer schilderen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je dit moet aanpakken. Ga je de houten vloer wit verven of juist zwart? De werkzaamheden blijven hetzelfde. Hieronder hebben we een stappenplan voor je opgesteld zodat je precies weet wat je moet doen als je een houten vloer wilt verven.

1. Reinig de vloer

Het reinigen van de houten vloer is misschien wel het belangrijkste onderdeel bij een houten vloer verven. Pak daarom een (zachte) bezem of stofzuiger en maak de vloer vrij van stof, vuil en zand.

Zodra de vloer vrij is van vuilresten is het tijd om de vloer te gaan dweilen. Doe dit met een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren en dweil de vloer altijd nog een keer na met kraanwater voor het beste resultaat.

2. Vloer schuren

Nu de houten vloer schoon is kunnen we gaan beginnen met het schuren van de vloer. Zit er nog een oude verflaag op de vloer? Gebruik dan een fijne korrel (P240) voor het schuren van de vloer, mits de je de houten vloer in (ongeveer) dezelfde kleur gaat verven.

Mocht de verflaag oud zijn of zitten er beschadigingen in de houten vloer die je wilt verwijderen? Gebruik dan een grovere korrel (P160). Hiermee zullen beschadigingen zoals krassen en deuken minder zichtbaar worden wat mooi is voor de nieuw geverfde vloer.

Heb je nog te maken met een onbehandelde vloer? Dan is het van belang om een redelijk grove korrel (P180) te gebruiken bij het schuren. Zo maak je het nieuwe hout klaar om geverfd te worden.

3. Grondverf aanbrengen

Een houten vloer verven kan pas nadat je de vloer in de grondlak hebt gezet. Grondlak of grondverf fungeert namelijk als extra laag waardoor de lakverf zich beter zal gaan hechten aan de vloer.

Vaak is het slim om de vloer twee keer in de grondlak te zetten door de eerste laag nog eens licht op te schuren. Zodra de eerste laag droog is kun je deze met een lichte korrel (P240) licht opschuren waarna je de tweede laag grondverf aanbrengt. Laat de tweede laag vervolgens weer goed drogen.

4. Verven

Nu je de houten vloer hebt gereinigd, geschuurd en in de grondlak hebt gezet is het tijd om echt te gaan schilderen. Gebruik hiervoor een parketroller, het liefst een die net zo breed is als de planken om efficiënter te werk te gaan.

Schilder altijd met de houtnerf mee in de lengte van de vloerdelen. Voor de vloer mag je best redelijk wat verf gebruiken zodat de verf goed in elkaar over kan lopen.

Breng in totaal ongeveer 3 tot 4 lagen vloerverf voor hout aan en schuur elke laag na het drogen licht op met een korrel P240. Vervolgens breng je de andere lagen aan en zal je uiteindelijk genieten van een prachtig resultaat.

Kies een houten vloer in de juiste kleur

Een houten vloer zwart verven of een houten vloer grijs verven, het kost allemaal extra tijd die je had kunnen voorkomen door de juiste kleur houten vloer te kiezen. Bij Vloerenbaas ben je in dat geval aan het juiste adres want in onze webshop vind je een breed aanbod van houten vloeren in diverse kleuren.

Mocht je een mooie vloer hebben gevonden? Dan kun je deze simpel en snel online bestellen. Bestel je bijvoorbeeld een houten vloer met een natuurlijke hout kleur dan kun je er altijd nog voor kiezen om de houten vloer te verven met White Wash voor een vintage uitstraling.

Heb je nog vragen of behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in één van onze showrooms. Hier bekijken we samen de mogelijkheden en zo vinden we de beste vloer voor jou, want bij Vloerenbaas ben jij de baas en zorgen wij voor de vloer!

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button