Hoeveelheid laminaat berekenen

Wil jij graag de hoeveelheid laminaat berekenen die je nodig hebt voor jouw nieuwe vloer? Het is ten zeerste aan te raden om dit te doen. Hiermee voorkom je dat je er tijdens het leggen van de vloer achter komt dat je ineens laminaat te kort komt of dat je uiteindelijk te veel overhoudt.

Weet jij echter niet zo goed hoe je de hoeveelheid laminaat kunt berekenen? Dan is het tijd geworden om hiermee aan de slag te gaan. In deze blog vind je daarom allerlei advies over de hoeveelheid laminaat berekenen. Op deze manier loop je straks niet langer tegen onverwachte obstakels op.

Waarom moet je de hoeveelheid laminaat berekenen?

Voordat je bepaalt hoeveel laminaat je nodig hebt, is het slim om jezelf af te vragen waarom je de hoeveelheid laminaat moet berekenen. Hier zitten meerdere redenen achter. Als eerste krijg je hierdoor antwoord op de vraag “hoeveel laminaat heb ik nodig?”. Dit is essentieel om te voorkomen dat je te weinig of juist te veel laminaat in huis haalt.

Om antwoord te krijgen op de vraag “hoeveel pakken laminaat heb ik nodig” is het verstandig om te weten hoeveel vierkante meter er gelegd moet worden. Vervolgens bekijk je hoeveel vierkante meter er per pak laminaat zijn verpakt en je hebt je antwoord. Al met al zorgt het berekenen van de hoeveelheid laminaat ervoor dat je niets meer aan het toeval overlaat.

Hoe moet je laminaat berekenen?

Het is eindelijk tijd geworden om met het rekenen aan de slag te gaan. Er is een speciaal stappenplan dat je kunt volgen om er honderd procent zeker van te zijn dat het berekenen van het laminaat succesvol verloopt.

Er zal namelijk ook rekening gehouden worden met het zaagverlies en/of snijverlies van het laminaat. Volg dus dit stappenplan grondig om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid laminaat in huis haalt. Meer lezen over het zagen van laminaat? Druk op de link!

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

1. Bereken de lengte van de ruimte

De eerste stap om laminaat te berekenen per m2, is door de lengte van de ruimte op te meten. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar de meest betrouwbare manier is echter door middel van een meetlint.

Pak de langste zijde van de ruimte en leg het meetlint naast de muur. Ga met het meetlint van de ene naar de andere kant van de ruimte tot je de andere hoek hebt bereikt. Noteer vervolgens wat het aantal meter en centimeter is dat het meetlint aangeeft. Zo heb je makkelijk en snel de lengte van de ruimte berekend.

2. Breedte van de ruimte opmeten

Voor het aantal vierkante meters berekenen van laminaat zal ook de breedte van de ruimte opgemeten moeten worden. Dit doe je op dezelfde manier als het opmeten van de lengte van een ruimte, maar deze keer pak je echter de korte zijde van de kamer.

Pak je meetlint erbij en trek deze tot de andere hoek van de kamer. Vervolgens noteer je de hoeveelheid meter en centimeter. Zo heb je ook de breedte eenvoudig berekend. Maak vervolgens een rekensommetje waarbij je de lengte en de breedte met elkaar vermenigvuldigd en voilà, het aantal vierkante meters van de ruimte is berekend.

(lengte x breedte = aantal vierkante meters (m²))

3. Houd rekening met het snijverlies

Bij het berekenen van de laminaat hoeveelheid is het aan te raden om er altijd 10% extra bij te rekenen. Hoewel hierdoor je inschatting minder nauwkeurig is, zal dit uiteindelijk ten goede komen. Bij het leggen van laminaat wil je namelijk een beetje speling hebben in het aantal vierkante meters laminaat dat je daadwerkelijk kunt gebruiken.

Dit heeft voornamelijk te maken met het zaagverlies/snijverlies bij laminaat. Hoeveel snijverlies je bij laminaat zal hebben zal verschillen per persoon en per project. Dit kan van te voren nooit precies vastgesteld worden, maar over het algemeen kun je rekening houden met 10% snijverlies.

Let op: wil je de laminaatvloer in visgraat– of Hongaarse punt patroon leggen? Houd er dan rekening mee dat je vaak meer snijverlies hebt. In dit geval kun je rekenen op een snijverlies van ongeveer 15%. Denk dus van te voren goed na over de manier waarop je jouw nieuwe laminaat wilt leggen.

berekenen hoeveelheid laminaat

Hoeveelheid laminaat laten berekenen en laten leggen?

Je weet nu precies wat je moet doen om de hoeveelheid laminaat te berekenen. Heb je dit al gedaan? Goed bezig, dan kun je namelijk aan de slag gaan met het bestellen van jouw nieuwe laminaatvloer. Let wel altijd goed op het aantal vierkante meters dat per verpakking zit verpakt.

Vraag alvast een offerte aan door het offerteformulier in te vullen en ontdek wat de kosten zullen worden voor jouw nieuwe project.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Beige eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant SuperB Laminaat Eiken bruin
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 32.95
Aanbieding!
Ambiant Original Classic Laminaat Warm bruin eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Grijs eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad XB Laminaat Goud eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad Laminaat Eiken Donker grijs
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 24.95

Call Now Button