Houten vloer vervangen door beton

Wil je jouw houten vloer vervangen door beton? Dan zijn daar verschillende manieren voor. Een oude houten vloer vervangen voor een betonvloer kan veel voordelen opleveren, maar hoe kun je dit het beste aanpakken en wat zijn de kosten?

Op deze pagina gaan we je alles van A tot Z vertellen over het vervangen van een houten vloer voor beton. Zo weet je waar je rekening mee moet houden en wat je kunt verwachten qua kosten. Lees je met ons mee?

Waarom een houten vloer vervangen door beton?

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom het een goede keuze zou kunnen zijn om een houten vloer te vervangen door beton. Hieronder hebben we een aantal situaties voor je onder elkaar gezet waarin het wellicht een goede keuze zou kunnen zijn om een nieuwe (beton)vloer te overwegen.

Wat zijn de voordelen van een betonvloer in plaats van een houten vloer?

Ga je een houten vloer vervangen door beton? Dan zal dit meestal het gevolg zijn van problemen met houten vloer. De oorzaken van problemen met een houten vloer hebben vaak te maken met veroudering of vochtproblemen in de ruimte onder de begane vloer.

Is dat bij jou ook het geval? Dan biedt een betonvloer veel voordelen ten opzichte van een (nieuwe) houten vloer. Bij vochtproblemen is het vaak niet raadzaam om een nieuwe houten vloer te plaatsen aangezien de kans op problemen met de houten vloer zich weer opnieuw zullen voordoen.

Een betonvloer biedt in dat opzicht een stevige en sterke basis van de woning. Bovendien heeft beton een hogere isolatiewaarde dan hout en kan het goed gecombineerd worden met vloerverwarming. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan door te kiezen voor een betonvloer in plaats van een houten vloer.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

 • Gratis inmeetadvies;
 • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
 • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
 • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Rottende houten vloer

We zien bij oude huizen in de ruimte onder de begane vloer vaak dat er vochtproblemen zijn. De kans op een rottende vloer wordt hierdoor erg groot. Wanneer een houten vloer gaat rotten kan dit zorgen voor stank, maar ook bouwtechnische problemen, voornamelijk wanneer houten balken onder de vloer gaan rotten of omhoog komen.

Een rottende houten vloer is vaak een reden om te kiezen voor een nieuwe vloer. Wil je in dat geval de houten vloer vervangen door beton op de eerste verdieping? Dan zal er ook aandacht gegeven moeten worden aan de ruimte onder de begane vloer (kruipruimte). De kruipruimte dient voorzien te worden van een goede ventilatie zodat vocht beter weg kan trekken, ook zal er isolatie geplaatst moeten worden.

Houten vloer aangetast door schimmel

Is de houten vloer aangetast door schimmel? Dan kan dit enige gevolgen met zich meebrengen. Naast eventuele stank kan het zijn dat de vloer langzaamaan gaat rotten en steeds minder stevig wordt. Een betonvloer kan in dat geval een goede oplossing zijn voor een stevige, nieuwe vloer.

Houd er wel rekening mee dat schimmel in het hout vaak de oorzaak is van vochtproblemen, deze zullen dus eerst verholpen moeten worden. Dit gebeurt meestal door de onderkant van de vloer te isoleren en de ruimte onder de begane vloer te voorzien van goede ventilatie, net als bij een rottende houten vloer.

Oude vloer kraakt en/of buigt door

Houten vloeren gaan over het algemeen erg lang mee, afhankelijk van de houtsoort en het onderhoud. Er zijn bepaalde soorten houten vloeren die tot wel 50 jaar lang mee kunnen gaan. Echter zal de vloer na verloop van tijd langzaamaan zijn stevigheid en uitstraling verliezen. Hierdoor kan de houten vloer gaan kraken of doorbuigen.

Wanneer een houten vloer gaat doorbuigen is het hoogtijd voor een nieuwe vloer. Een betonvloer kan in dat geval de perfecte oplossing zijn omdat die stevig is en makkelijk over een houten vloer met brede planken gelegd kan worden.

Wat kan ik het beste doen?

Als je problemen ervaart met je oude houten vloer zijn er diverse oplossingen om de problemen aan te pakken. In de meeste gevallen zullen de problemen hun oorzaak vinden in de kruipruimte onder de begane vloer. Zo kunnen er vochtproblemen aanwezig zijn die de houten vloer aantasten.

In dat geval is het verstandig om alvast na te denken over het vervangen van de vloer. Kun je het beste een nieuwe houten vloer plaatsen? Of is een betonvloer maken i.p.v. een houten vloer een beter alternatief.

De keuze voor het leggen van een nieuwe houten vloer of de houten vloer vervangen door beton hangt af van de oorzaak en ernst van de problemen. Echter raden wij het sterk af om bij een rottende of schimmelende houten vloer een nieuwe houten vloer te leggen.

Houten vloer vervangen door betonvloer

De meest voor de hand liggende optie is de houten vloer vervangen voor beton. Wanneer de oude houten vloer is aangetast door vocht is het niet slim om weer een nieuwe houten vloer te plaatsen. Beton kan namelijk beter tegen vocht en zal de isolatiewaarde van de woning verhogen. Dit resulteert in een lagere energierekening en meer woonplezier, echter zijn er wel verschillende opties.

Houten vloer vervangen door schuimbeton

Je kunt de houten vloer vervangen door schuimbeton, wat meestal de beste keuze is bij vochtproblemen in de kruipruimte. Zo wordt de hele kruipruimte gevuld met schuimbeton wat een goede isolatie biedt en de kans op vochtproblemen terugbrengt naar bijna 0%.

Daarnaast is het een draagkrachtig bouwmateriaal wat ideaal fungeert als stevige basis van de woning. Een nadeel is echter wel dat de kruipruimte zal verdwijnen wat het lastig maakt om op een later moment nog leidingen of dergelijke te verleggen.

Houten vloer vervangen door broodjesvloer

Om de houten balken onder de vloer te vervangen kun je ook kiezen voor het aanbrengen van een zogeheten ‘broodjesvloer’. Er worden dan eerst balken van gewapend beton geplaatst waarna er tussen de balken isolatiemateriaal komt te zitten.

Dit zorgt voor een hogere isolatiewaarde en het dient als stevige draagvloer waar je vervolgens beton op kunt storten. Een broodjesvloer is bovendien goed te combineren met vloerverwarming mocht dit nog behoren tot één van jouw wensen.

Houten vloer vervangen door beton kosten, hoe zit het precies?

De kosten voor een houten vloer vervangen door beton zijn afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, de grootte van het project en eventuele bijkomende werkzaamheden.

Wil je een betonvloer maken i.p.v. een houten vloer omdat de vloer aan het rotten of beschimmelen is? Dan zal er eerst gekeken moeten worden naar de ruimte onder de begane vloer. Hier zal de schimmel verwijderd moeten worden en eventueel ventilatie worden aangebracht.

Vervolgens kan de kruipruimte gevuld worden met schuimbeton (vaak €100,- tot €150,- per m²) of en de houten balken vervangen worden door een broodjesvloer. Bij een broodjesvloer is het meer materiaal nodig waardoor het lastiger te bepalen is wat de totale kosten zullen worden. Eerst meer opties bekijken? Kijk dan naar onze donkere, lichte, visgraat of eiken houten vloeren.

Nadat de draagvloer is gerealiseerd is het tijd om het beton te storten. Aangezien er verschillende soorten beton gebruikt kunnen worden is het ook lastig om te bepalen wat de kosten per m² zullen worden. We kunnen je wel al vertellen dat de gehele klus wel wat kan gaan kosten, maar uiteindelijk heb je dan ook echt wat.

Kosten houten vloer vervangen door beton met vloerverwarming

Als je van een houten vloer naar beton wilt overstappen kan het wellicht een slim idee zijn om direct vloerverwarming aan te laten leggen. Een vloerverwarming is in combinatie met de hoge isolatiewaarde van beton een ideale oplossing om je energierekening lager te maken. Bovendien zijn de radiatoren dan verleden tijd waardoor je ook nog eens meer woonruimte creëert.

De kosten voor een houten vloer vervangen door beton met vloerverwarming liggen uiteraard wel hoger. Hiervoor kun je een offerte aanvragen door op de link te klikken. Laat je eventueel ook extra informeren of adviseren over de mogelijkheden van vloerverwarming bij jouw nieuwe betonvloer.

Hoe gaat een houten vloer vervangen door beton in zijn werk?

Om je een duidelijker beeld te geven over het proces van een houten vloer vervangen door beton willen we je graag meenemen in ons stappenplan. We vertellen je precies wat je ervan kunt verwachten zodat je weet wat je ervan kunt verwachten:

 1. De houten vloer wordt verwijderd;
 2. Indien er onvoldoende diepte is wordt er gegraven;
 3. Ruimte onder de begane vloer controleren qua leidingen, riolering en ventilatie;
 4. Indien nodig, leidingen vervangen en ventilatie aanbrengen;
 5. Goede fundering aanbrengen voor de betonvloer;
 6. Ondervloer en wanden isoleren;
 7. Folie aanbrengen zodat het water niet kan weglopen tijdens het storten;
 8. Het eventueel aanleggen van leidingen of andere verbindingen in de vloer;
 9. Wapenen van de vloer;
 10. Indien gewenst, vloerverwarming aanbrengen in de vloer;
 11. Storten van beton;
 12. Afreien van beton;
 13. Afwerkvloer aanbrengen;
 14. Beton laten drogen.

Nadat het beton volledig is opgedroogd zal de vloer nog enige tijd moeten uitharden. Geef de nieuwe vloer daarom voldoende rust en wacht de eerste dagen met zware belasting om scheurvorming zo goed mogelijk te voorkomen.

Kun je beton op een houten vloer storten?

Beton storten op een houten vloer is ten zeerste af te raden. Ondanks dat het beide natuurproducten zijn verschillen de twee nogal in eigenschappen. Beton is namelijk erg hard en beweegt daarom niet mee.

Hout heeft daarentegen nog wel eens de neiging om te gaan ‘werken’ (uitzetten of krimpen bij verandering in luchtvochtigheid). Als je daarom beton op een houten vloer gaat storten zullen er gegarandeerd scheuren in het beton ontstaan. Een houten vloer verwijderen bij beton is daarom altijd noodzakelijk.

Advies van onze Vloerenbazen

Wil je graag meer weten over een houten vloer vervangen door beton? Of ben je benieuwd naar wat in jouw situatie de beste oplossing is? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Vloerenbazen. Wij helpen je namelijk graag bij het maken van de juiste keuze voor een nieuwe vloer.

Eventueel kun je ook alvast een kijkje nemen in onze webshop waar we tal van verschillende soorten vloeren aanbieden. Laat je inspireren door de mogelijkheden en bespreek de opties met onze ervaren Vloerenbazen door contact op te nemen of langs te komen in één van onze showrooms.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button