Verschil PVC Vloer en Vinyl vloer

“Naar welke vloer bent u op zoek? Een PVC vloer of vinylvloer?” Is er überhaupt wel verschil? Ja, zeker! Met een vinylvloer of PVC vloer is heel veel mogelijk. Verschillende kleuren, dessins, nostalgische tegels of een industriële betonlook. Het kan allemaal!

Wil je graag op je budget letten, maar wil je toch een kwalitatieve vloer in huis halen, met de vele aspecten van PVC-vloeren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van vinyl.

Met goed maatwerk en de juiste keuzes creëer je bijna hetzelfde effect als PVC! Maar laten we eerst de twee verschillende vloeren in kwestie los bespreken en daarna dieper ingaan op de overeenkomsten en verschillen.

Wat is een PVC vloer?

PVC (polyvinylchloride) is een onwijs sterke kunststof die voor diverse doeleinden ingezet kan worden. Tegenwoordig wordt PVC ook gebruikt voor het maken van vloeren, en met succes, want PVC vloeren zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Niet gek als je het ons vraagt, aangezien een PVC vloer enorm veel voordelen met zich meebrengt.

Wat is een Vinyl vloer?

Een vinyl vloer bestaat uit hetzelfde materiaal als een PVC vloer, namelijk PVC. We horen je nu al direct denken; ‘waarom heet het dan niet gewoon een PVC vloer?’ Ondanks dat er wel degelijk een verschil is tussen PVC en vinyl snappen we de verwarring. Maar ook vinylvloeren beschikken over onwijs goede eigenschappen.

Heb je nog een vraag?
Ik heb een vraag formulier
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
 • Bij beide vloeren kan vloerverwarming toegepast worden;
 • Het onderhoud is erg eenvoudig.
Sfeerimpressies
verschil vinyl en pvc
pvc vloer en vinyl overeenkomsten
pvc en vinyl verschillen

Wat zijn de overeenkomsten tussen PVC en Vinyl?

Vaak worden de termen PVC en vinyl gehanteerd voor één en dezelfde vloer. Maar er zit wel degelijk een verschil in! We zetten de belangrijkste verschillen tussen PVC en vinyl voor je op een rijtje:

 • Materiaal: Een PVC vloer en een vinylvloer zijn beide van hetzelfde soort kunststof gemaakt, namelijk PVC.
 • Onderhoudsvriendelijk: Zowel PVC vloeren als vinyl vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken. Beiden houden geen stof en vuil vast waardoor ze erg hygiënisch zijn en makkelijk te onderhouden.
 • Vloerverwarming: Beide vloeren zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming, echter voelt vinyl van zichzelf wat warmer aan dan PVC.
 • Duurzaamheid: Omdat PVC vloeren en vinyl vloeren bestaan uit dezelfde, sterke kunststof, gaan beiden erg lang mee. De levensduur hangt volledig af van hoe intensief de vloer gebruikt wordt en hoe vaak er onderhoud wordt uitgevoerd. PVC staat echter wel bovenaan het lijstje van sterke vloeren.
 • Geluiddempend: Doordat beide vloeren bestaan uit meerdere lagen, waaronder een onderste laag, sterke toplaag en transparante beschermlaag, ontstaat er een geluiddempend effect. De verschillende lagen zorgen er samen voor dat contact- en omgevingsgeluiden geminimaliseerd worden.
 • Mogelijkheden: Of je nu kiest voor een PVC vloer of vinylvloer, qua mogelijkheden zit je altijd ruim. Zo zijn er onwijs veel verschillende kleuren, designs en prints verkrijgbaar.

Er zijn veel overeenkomsten tussen PVC en vinyl. Echter zijn er ook wel degelijk enkele verschillen tussen de twee soorten vloeren.

Wat is het verschil tussen PVC en Vinyl?

Naast dat een PVC vloer en Vinyl vloer veel overeenkomsten hebben zijn er ook enkele verschillen. Ondanks dat zowel vinyl als PVC van hetzelfde materiaal zijn gemaakt zijn ze niet hetzelfde. Hieronder zie je wat de verschillen zijn tussen PVC vloeren en vinyl vloeren.

 • De afmeting: Daar waar je PVC kunt bestellen in stroken of tegels, is vinyl in grotere afmetingen beschikbaar. Hierdoor krijg je geen naden waardoor je bijvoorbeeld een mooie betonlook vloer kunt leggen uit één rol.
 • Slijtvastheid: Omdat PVC sterker is dan vinyl is het logisch dat vinylvloeren gevoeliger zijn voor beschadigingen zoals krassen. Uiteraard heeft de kans op schade ook te maken met de intensiteit van het gebruik.
 • Onderlaag: Vinyl is wat zachter aan de voeten, omdat de onderlaag van de vloer van schuim is. Een PVC vloer is in dat opzicht wat harder, maar hierdoor ook een stuk sterker. Echter moeten beide vloeren voorzien zijn van een goede ondervloer. Zo dient de ondergrond egaal te zijn om hoogteverschillen te voorkomen.
 • Prijs: De prijzen van beide vloeren lopen niet erg uiteen, maar over het algemeen is een vinyl vloer voordeliger. Dit komt mede doordat een PVC vloer sterker is en daarom ook langer meegaat. Met een brede rol vinyl kun je bovendien een grote oppervlakte in één keer aanbrengen.

Het is gebleken dat een PVC vloer niet exact hetzelfde is als een vinylvloer. Wij hopen dat je nu weet wat het verschil is zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Offerte aanvragen bij Vloerenbaas

Heb je de keuze kunnen maken tussen vinyl en PVC? Vraag dan gratis een offerte aan. Bij Vloerenbaas nemen we alle zorgen uit handen en helpen we je graag bij het maken van de keuze voor een nieuwe vloer.

Mocht je nog vragen hebben over een PVC vloer of vinylvloer? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van onze ‘bazen’ legservice. Onze Vloerenbazen komen de ondergrond egaliseren en de vloer bij je thuis leggen waardoor je verzekerd bent van mooi eindresultaat.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

Call Now Button