PVC vloer voordelen en nadelen

Wil je graag een PVC vloer laten leggen in je woning? Dit type vloer is al jarenlang onverminderd populair en dat heeft niet alleen te maken met de vele mogelijkheden op het gebied van kleur en dessins. Ook de vele voordelen van dit soort vloeren zorgen ervoor dat steeds meer mensen overstag gaan en kiezen voor een geschikte vloer in huis.

Toch is niet elke vloer de juiste vloer voor iedereen en net zoals elk type vloer hebben ook PVC vloeren nadelen. Het is daarom goed om te weten wat de voor- en nadelen van PVC vloeren zijn zodat je voor jezelf kunt kijken of een PVC vloer geschikt is voor jouw woonsituatie. Maar laten we eerst eens gaan kijken naar wat een PVC vloer precies is?

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer is een houtvrije vloer die bestaat uit polyvinylchloride. Dit is een harde kunststof die voor diverse doeleinden ingezet kan worden. Tegenwoordig worden er ook vloeren van ontwikkeld en dat brengt veel voordelen met zich mee.

Zo zijn PVC vloeren haast niet meer te onderscheiden van echte houten vloeren of gietvloeren met betonlook. Met een PVC vloer kan je alle kanten op en is niets meer te gek. Als je het ons vraagt een fantastische vloer voor thuis!

Ondanks de vele positieve eigenschappen van PVC vloeren moeten we je toch mededelen dat er ook enkele nadelige eigenschappen aan verbonden zitten. Net zoals met andere soort vloeren zitten er niet alleen voordelen aan verbonden. Op deze pagina gaan we je daarom precies vertellen wat de voor- en nadelen van PVC vloeren zijn.

Een vraag over PVC vloeren?
Ik heb een vraag formulier
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
  • Enorm lange levensduur waardoor vervanging lang uitgesteld kan worden;
  • Het materiaal PVC is erg eenvoudig om schoon te maken;
  • Geluidsreductie is snel gerealiseerd met het juiste PVC en goede ondervloer;
  • Weinig tot geen onderhoud vereist.
Voorbeelden van PVC vloeren
pvc vloeren voordeel
nadelen van een pvc vloer
voordelen van een pvc vloer

Voordelen van een PVC vloer

PVC vloeren hebben veel meer voordelen dan nadelen, wat op zichzelf al een pluspunt is. PVC vloeren zijn namelijk gemaakt van een harde, sterke kunststof waardoor je ervan uit kunt gaan dat de vloer wel tegen een stootje kan.

Maar voordat we alle pluspunten al gaan benoemen zullen we maar snel overgaan tot alle voordelen van een PVC vloer, we hebben ze hieronder voor je op een rij gezet!

1. Veel mogelijkheden

PVC vloeren staan erom bekend dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende kleuren, dessins, patronen en afmetingen. Wil je liever stroken laten leggen met een houtlook of kies je voor tegels met een betonlook? Wat je wensen ook zijn, met de PVC vloeren van Vloerenbaas is alles mogelijk! Bovendien zijn PVC vloeren dankzij de huidige technieken haast niet meer te onderscheiden van echt hout en is het ook mogelijk om de vloer in de legmethode van hongaarse punt te leggen.

2. Duurzaam

Een groot voordeel van de PVC vloer is de levensduur en dat de vloer enorm sterk en duurzaam is. Je kunt er, in tegenstelling tot veel andere type vloeren, jarenlang van genieten zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken over snelle slijtage, zoals krassen.

Kortom, PVC vloeren zijn uitermate geschikt als je op zoek bent naar een duurzame vloer. Meer weten over de levensduur van een PVC vloer of weten hoe duurzaam een PVC vloer is, klik dan op de link.

3. Goed te combineren met vloerverwarming

PVC vloeren zijn van nature warm en voelen comfortabel aan. Daarnaast kun je een PVC vloer ook goed combineren met vloerverwarming. De PVC vloer is in staat om de warmte perfect door de vloer naar het oppervlak te geleiden. Wat naast een PVC vloeren voordeel ook een voordeel is op gebied van besparen op de energiekosten.

4. Onderhoudsvriendelijk

Een nieuwe vloer van PVC is eenvoudig te onderhouden. PVC vloeren zijn namelijk erg hygiënisch omdat de vloeren geen stof en vuil vasthouden, in tegenstelling tot een houten vloer of een vloer van beton. Hierdoor kost het schoonmaken van de PVC vloer weinig tijd.

Regelmatig stofzuigen of vegen kan al een hoop betekenen, maar eens in de zoveel tijd dweilen is ook zeker niet verkeerd. Dit gaat bovendien ten goede van de levensduur van de PVC vloer.

5. Waterbestendig

Een PVC vloer is vloeistofdicht en kan goed tegen water. Het is dan ook heel goed mogelijk om een PVC vloer te plaatsen in vochtige ruimtes. Mocht je een feestje hebben gehad waarbij er een aantal drankjes op de vloer terecht zijn gekomen? Met een dweil en lauwwarm water zijn PVC vloeren binnen de kortste keren weer als nieuw.

6. Eenvoudig te vervangen

Mochten er na een poosje beschadigingen op de vloer zijn ontstaan, dan is dat uiteraard jammer. Toch is er geen reden voor paniek aangezien de PVC stroken of tegels plaatselijk vervangen kunnen worden. Er zit echter wel een verschil tussen een verlijmde PVC vloer, ook wel dryback PVC vloer genoemd, of een klik PVC vloer.

Bij een klik PVC vloer is het mogelijk om een individuele strook of tegel te vervangen, terwijl er bij een dryback PVC vloer een stuk moet worden uitgesneden. In beide gevallen is het in ieder geval mogelijk om de schade snel te herstellen. Dit is een unieke eigenschap die je alleen zult terugvinden bij PVC vloeren.

7. Comfortabel aan de voeten

Wil je graag een comfortabele vloer onder je voeten? Dan is een PVC vloer ideaal voor jou. PVC is dan misschien wel een sterke kunststof, maar zeker ook zacht aan de voeten. Bovendien voelt PVC warmer aan dan de meeste andere vloeren, zelfs zonder vloerverwarming. Heerlijk om mee op te staan!

8. Geluiddempend

Altijd al een stille vloer gewild? Kies dan voor een PVC vloer; deze vloer is geluiddempend en lekker stil. Zowel voor jezelf als voor je onderburen, als je die hebt. Een PVC vloer bevat verschillende lagen polyvinylchloride wat een geluiddempend effect creëert. Lees meer over het geluid van een PVC vloer door op de link te klikken.

9. Niet te onderscheiden van een echte houten vloer

Prachtige dessins die niet van een echte houten vloer te onderscheiden zijn: dat omschrijft de PVC vloeren bij Vloerenbaas het beste. Dankzij de collecties van topmerken als Therdex, mFLOR, Ambiant en VivaFloors vind je prachtige vloeren die nauwelijks van echte houten vloeren te onderscheiden zijn.

pvc vloeren nadelen

Nadelen van een PVC vloer

Een goede PVC vloer is in principe de ideale vloer en heeft zoals je hebt kunnen zien zijn voordelen. Maar net als ieder type vloer hebben ook PVC vloeren nadelen. Zo een PVC vloer enkele aandachtspunten die je zeker mee kunt nemen wanneer je een PVC vloer gaat kopen. We hebben de belangrijkste nadelen van een PVC vloer hieronder voor je onder elkaar gezet.

1. Kosten

PVC vloeren zijn gemaakt van sterk materiaal en gaan daardoor jarenlang mee. Dit is tegelijkertijd ook een nadeel, want hierdoor is het geen goedkope vloer (in vergelijking met goedkoop laminaat). Een van de PVC vloer nadelen is dan ook dat het niet de ideale vloer is wanneer je een beperkt budget hebt. PVC vloeren kosten namelijk al snel €40 per m2 en is hiermee een stuk duurder dan andere type vloeren zoals vinyl of laminaat.

2. Werkzaamheden

Een van de problemen met PVC vloeren is dat dit type vloer niet zomaar over een oude vloer gelegd kan worden. Zo is het een vereiste dat PVC vloeren op een gladde en egale ondervloer, zonder oneffenheden, gelegd worden. Een PVC vloer over een oude houten ondervloer leggen kan daarom een lastige klus worden.

Wil je een PVC vloer leggen, maar is er geen glad oppervlak? Dan moet je de ondergrond eerst egaliseren zodat alle oneffenheden weggewerkt worden. Het voorbewerken van de ondergrond kan extra tijd en geld kosten waardoor het ook een van de nadelen van een PVC vloer kan zijn met betrekking tot het budget.

Een voordeel is echter wel dat er geen platte plinten nodig zijn voor de afwerking van een PVC vloer. In het geval van een een laminaatvloer of een bepaalde soort vloerbedekking is het wel noodzakelijk om plinten te plaatsen. Bij een PVC vloer raden we wel aan om hoge plinten te gebruiken aangezien je hiermee het kitwerk rondom de kozijnen kunt wegwerken.

3. PVC in combinatie met rubber

Bij de PVC vloer nadelen behoort ook de combinatie van PVC en rubber. Deze twee gaan niet goed samen. Denk bijvoorbeeld aan stoel- en tafelpoten die gemaakt zijn van dit materiaal. Hierdoor kan verkleuring in de vloer optreden. Dit kun je oplossen door vilt of een ander beschermend materiaal tussen het rubber en de vloer te plaatsen.

Is een PVC vloer slecht voor de gezondheid?

Hebben PVC vloeren nadelen voor gezondheid? Het is belangrijk om te kijken naar de stoffen in de vloer om de juiste keuze te maken. Een PVC vloer met DIBt keurmerk is 100% vrij van schadelijke stoffen en giftige stoffen, en is dus niet schadelijk voor de gezondheid.

Ondanks dat veel mensen denken dat PVC vloeren schadelijke stoffen bevatten is dit bij de PVC vloeren van Vloerenbaas niet het geval. Koop je een nieuwe vloer bij ons, dan kun je ervan uitgaan dat die geen schadelijke stoffen bevat.

Bestel je nieuwe PVC vloer online

Ben je overtuigd en wil je een nieuwe vloer van PVC in je woning? Dan maak je bij Vloerenbaas gegarandeerd de juiste keuze. Zo kan je een mooie PVC vloer laten leggen door onze ervaren Vloerenbazen. Het enigste wat jij daarvoor hoeft te doen is even het offerteformulier invullen op de website en wij sturen je een prijsindicatie op. Ook voor andere vragen over het vinden van een nieuwe vloer staan we voor je klaar!

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?
Call Now Button