Laminaat op houten vloer

Wil je laminaat op een houten vloer leggen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als je een houten vloer in je woning hebt liggen en deze graag zou willen vervangen voor een laminaatvloer, dan kost het veel tijd om de houten vloer er helemaal uit te halen.

In plaats daarvan is het ook mogelijk om de laminaatvloer over de houten vloer heen te leggen. Hiermee bespaar je een hoop tijd en geld. Echter zal er wel extra aandacht besteed moeten worden aan het preparen van de houten vloer. We vertellen je er daarom graag meer over!

Waarom laminaat leggen op een houten vloer?

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom het een slimme keuze zou kunnen zijn om laminaat op een houten vloer te leggen. Zo kan het zijn dat je bent verhuist en de houten vloer in de woning wilt vervangen voor een laminaatvloer, bijvoorbeeld omdat de vloer is versleten of omdat je hem niet mooi vindt. In dat geval is het een mogelijkheid om een laminaatvloer over de houten vloer heen te leggen.

Ook wanneer je een houten vloer te veel werk vindt qua onderhoud kan het een slimme keuze zijn om een laminaatvloer over de houten vloer heen te leggen. Hierdoor bespaar je een hoop tijd omdat je de houten vloer er niet eerst uit hoeft te halen. Het verwijderen van een houten vloer kan veel tijd in beslag nemen en een hoop rotzooi met zich meebrengen.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Controleer de houten vloer

Voordat je laminaat op een houten vloer gaat leggen is het verstandig om de houten vloer op bepaalde zaken te controleren, zoals:

  • Losliggende vloerdelen: losliggende vloerdelen dienen eerst vastgemaakt te worden.
  • Bollingen en krommingen in het hout: als er bollingen of krommingen aanwezig zijn is een tussenvloer noodzakelijk.
  • Oneffenheden: oneffenheden dienen weggewerkt te worden indien mogelijk, anders zal een tussenvloer noodzakelijk zijn.
  • Schroeven en spijkers: draai of sla schroeven en spijkers volledig in het hout of verwijder ze.
  • Eventuele kruipruimte: wanneer er een kruipruimte aanwezig is zal vochtwerende folie tussen het houten en het laminaat geplaatst moeten worden.

Door bovenstaande zaken zorgvuldig te controleren zorg je ervoor dat de laminaatvloer er strak en recht bij komt te liggen. Een goede preparatie van de ondervloer (houten vloer) is dan ook essentieel.

Prepareren van de ondervloer bij laminaat op houten vloer

Het prepareren van de ondervloer, in dit geval de houten vloer, is essentieel om ervoor te zorgen dat de laminaatvloer er netjes bij komt te liggen. Zodra je de houten vloer gecontroleerd hebt kun je overgaan tot het preparen van de houten vloer.

Zijn er oneffenheden, bollingen of krommingen aanwezig in de houten vloer? Dan is het verstandig om een tussenvloer aan te leggen. Hiervoor kun je spaanplaten gebruiken die dienen als egaal oppervlak waar de laminaatvloer op gelegd kan worden.

Daarnaast kan het nodig zijn om tussen de houten vloer en de laminaatvloer (of spaanplaten) een vochtwerende folie aan te brengen. Doe dit wanneer er een kruipruimte onder de begane ondervloer zit. Hiermee voorkom je dat vocht via het hout doortrekt in de laminaatvloer.

laminaat op houten vloer leggen

Hoe moet je laminaat op een houten vloer leggen?

Dient de houten vloer als ondervloer en ga je het laminaat leggen op de houten vloer? Dan is het belangrijk dat het hout vrij is van oneffenheden. Wanneer dit het geval is kun je het laminaat dwars aanbrengen over de houten vloerdelen.

Door het laminaat dwars over de houten planken te leggen voorkom je dat de naden van de vloeren gelijk vallen. Wanneer de naden gelijk vallen kan dit een verende werking veroorzaken waardoor je de klikverbindingen van het laminaat kapot loopt. Ook ontstaan er hierdoor kieren en gaat het laminaat bollen wat ten koste gaat van de stabiliteit van de vloer.

Om dergelijke problemen te voorkomen is het aan te raden om spaanplaten te gebruiken als tussenvloer. Je legt dan niet direct laminaat op een houten vloer, maar creëert een egaal oppervlak die oneffenheden in de houten vloer opvult. Bovendien hoef je het laminaat dan niet dwars te leggen, maar kun je dit precies doen zoals jij dat wilt.

Wat kan Vloerenbaas voor je betekenen?

Ben je nog op zoek naar een laminaatvloer? En wil je het laminaat op een houten vloer leggen? Dan kunnen onze Vloerenbazen jou hierbij helpen. Bekijk alvast het aanbood van laminaat in onze webshop en laat je inspireren door de mogelijkheden.

Zodra je een prachtige vloer hebt gevonden kun je deze online bestellen en er eventueel voor kiezen om gebruik te maken van onze bazen legservice. Vraag een offerte aan door het offerteformulier in te vullen.

Bij vragen kun je altijd contact opnemen met onze deskundige klantenservice. Wij staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van de juiste vloer voor jouw woonsituatie.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Beige eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant SuperB Laminaat Eiken bruin
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 32.95
Aanbieding!
Ambiant Original Classic Laminaat Warm bruin eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Elite Laminaat Grijs eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 22.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad XB Laminaat Goud eiken
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 25.95
Aanbieding!
Ambiant Ingelstad Laminaat Eiken Donker grijs
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

Prijs per m2

From 24.95

Call Now Button