Tegels op houten vloer leggen

Wil je tegels op een houten vloer aanleggen in bijvoorbeeld de badkamer, keuken of woonkamer? In oude woningen liggen vaak nog houten vloeren en het kan zijn dat deze aan vervanging toe is of dat je simpelweg een ander vloer wilt hebben. Wil je in dat geval tegels aanleggen? Dan kun je dit op verschillende manieren aanpakken.

Tegels hebben totaal andere eigenschappen dan houten vloeren en kunnen een kamer omtoveren tot een geheel andere ruimte. Maar kun je eigenlijk wel tegelen op een houten vloer en waar moet je in dat geval op letten? We leggen het je uit in dit artikel.

Tegels leggen op een houten vloer, waar moet je rekening mee houden?

Als je plavuizen op een houten vloer wilt leggen, dan is het goed om te weten dat je de tegels niet direct op het hout kun plaatsen. Dit komt doordat hout gaat ‘werken’ bij verandering in luchtvochtigheid, dat wil zeggen dat het hout kan uitzetten en krimpen.

Tegels hebben deze eigenschap niet en kunnen daarom niet direct op hout aangebracht worden aangezien het niet kan meebewegen. Dit zou kunnen leiden tot scheurvorming in de tegels na verloop van tijd.

Wel is het mogelijk met de juiste kennis en voorbereiding tegels op een houten vloer te leggen. Wij gaan je precies vertellen wat je hiervoor nodig hebt.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

  • Gratis inmeetadvies;
  • Jij bent de baas, wij regelen de vloer. Zo luidt onze slogan!
  • All-in prijs, geen last van onverwachte kosten dus;
  • Vakkundige vloerenleggers & gebruik van hoogwaardige materialen.

Voorbereiding is het halve werk

Wil je een houten vloer betegelen? Dan dient er eerst een goede voorbereiding aan vooraf te gaan. De houten vloer dient op de juiste wijze voorbehandeld te worden voordat er daadwerkelijk tegels geplaats kunnen worden. Het voorbehandelen van de houten vloer kan op verschillende manieren.

Zwaluwstaartplaten

De meest voorkomende manier om te tegelen op een houten vloer is door middel van zogeheten zwaluwstaartplaten.

Zwaluwstaartplaten fungeren in dit geval als constructieve ondervloer en worden aangebracht op de houten vloer. Bovenop de zwaluwstaartplaten wordt een laag beton gegoten, hier kunnen vervolgens de tegels overheen gelegd worden.

Je kunt er ook voor kiezen om de platen op de vloerbalken te leggen, maar hiervoor dien je de houten vloer eerst te verwijderen. Voor de ventilatie is het beter om de vloerdelen te verwijderen.

Ontkoppelingsmat

Tegels op hout lijmen is geen optie door de werking van het hout. Om dit tegen te gaan kun je er wel voor kiezen om een ontkoppelingsmat te plaatsen tussen de houten ondervloer en de tegels.

De ontkoppelingsmat zorgt ervoor dat er ruimte blijft voor het hout om uit te zetten en te krimpen. Er kan eventueel ook nog een extra egaline laag op de mat aangebracht worden zodat tegels beter hechten.

Cement-vezelplaten

Het is ook een mogelijkheid om cement-vezelplaten te gebruiken als ondergrond voor de tegels. De platen worden direct aangebracht op het hout en dienen als versteviging en extra ruimte voor het hout om te werken. Let wel op dat de cement-vezelplaten ook kunnen gaan werken bij extreme veranderingen in de luchtvochtigheid.

Aandachtspunten bij tegels leggen op een houten vloer

Zoals je weet gaan vocht en hout niet goed samen met elkaar. Daarom is het belangrijk om de houten ondervloer goed voor te bereiden door middel van één van bovenstaande mogelijkheden.

Daarnaast kan het verstandig zijn om de houten ondervloer te voorzien van folie die fungeert als vocht barrière. Hiermee voorkom je extreme uitzetting en krimping van het hout wat bevorderlijk is voor de levensduur van de tegels.

Ook is de dikte van de tegels belangrijk aangezien dunnen tegels vocht beter doorlaten. Ga je de tegels op een houten vloer in een vochtige ruimte plaatsen? Neem dit dan zeker mee in de keuze voor welke tegels je gaat kiezen.

Verder is het belangrijk om te kiezen voor de juiste tegellijm. Wij adviseren een flexlijm aangezien dit type lijm een verhoogde hoeveelheid hars bevat, wat geringe werking van het hout kan opvangen. Meer weten over klussen met deze vloeren? Lees dan meer over een houten vloer schuren, verven of bereken de kosten van een houten vloer.

Tegelen op een houten vloer in de badkamer

Wil je graag tegels op een houten vloer in de badkamer of keuken leggen? Dan is de voorbereiding nog belangrijker en zal je hier nog meer aandacht aan moeten besteden. Zo zullen de tegels dik genoeg moeten zijn om vocht geen kans te geven om door te dringen tot het hout.

Hierbij is ook het voegwerk uitermate belangrijk. Bij de vloer-wandaansluiting zal er gekit moeten worden, maar tussen de voegen van de tegels raden wij het aan om een speciale voegmortel te gebruiken. Kies hiervoor een voegmortel op basis van 2- of 3 componenten, deze zijn vaak wat flexibeler en worden met een speciale vloeistof aangemaakt.

Begin nooit direct met het voegen van de tegels op een houten vloer. Geef de tegellijm rust om goed te kunnen drogen en ga daarna pas over tot het voegen van de tegels.

Nieuwe vloer van Vloerenbaas

Ben je nog op zoek naar een nieuwe vloer? Dan ben je bij Vloerenbaas aan het juiste adres. In onze webshop vind je diverse vloeren van topmerken zoals Ambiant, Hebeta, Moduleo en nog veel meer. Laat je inspireren door het aanbod in de webshop of kom langs in de showroom.

Mocht je vragen hebben of behoeften hebben aan persoonlijk advies? Neem dan vooral even contact op met onze Vloerenbazen. Wij staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van de beste vloer voor jouw woonsituatie. Ook voor het aanleggen van vloeren ben je bij ons aan het juiste adres.

Waarom kiezen voor Vloerenbaas?

De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet

Aanbieding!
RDF Royal Hongaarse punt Bis Blanc
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Hongaarse punt Rustiek A Black
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00
Aanbieding!
RDF Design Visgraat Rustiek A Pearl
0/10 (0 reviews)
Bazensnel leverbaar!

LET OP: dit is een vanaf prijs (incl. verlijmen en leggen). Onze prijzen variëren door verschil in formaat, sortering en kleur. (voor meer informatie neem contact op of maak een afspraak)

150.00

Call Now Button