Gietvloer voordelen en nadelen
Gietvloeren hebben nadelen, maar zeker ook veel voordelen. Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen kiezen voor een gietvloer in de woonkamer, keuken, slaapkamer en nog veel meer. Een gietvloer zorgt namelijk voor een strakke en moderne uitstraling en gaat lang mee. Dit is dan ook vaak de beweegreden dat mensen overstappen naar deze vloer.
Maar voordat je deze keuze maakt is het handig om te weten wat de voor- en nadelen van gietvloeren zijn. Daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de gietvloer voordelen, de gietvloer nadelen en wat wij van Vloerenbaas voor jou kunnen betekenen.
Voordelen van een gietvloer
Een gegoten vloer heeft voor- en nadelen en daarom is het belangrijk om te weten wat deze precies zijn. Laten we eerst beginnen met de voordelen van een gietvloer. Zoals je misschien al weet is een gietvloer een naadloze vloer die in zijn geheel in een ruimte wordt aangebracht.
Dit brengt al veel voordelen met zich mee, waaronder de uitstraling en de levensduur van de vloer. Om het wat overzichtelijker te maken hebben wij de belangrijkste voordelen hieronder voor jou onder elkaar gezet.
1. Veel toepassingsmogelijkheden
Een van de belangrijkste gietvloer voordelen is dat de toepassingsmogelijkheden onwijs groot zijn. Zo kunnen gietvloeren in zowel particuliere woningen als industriële omgevingen worden geplaatst. Er zijn namelijk veel verschillende soorten gietvloeren beschikbaar met ieder hun eigen kenmerken en functionaliteiten.
Daarnaast kan in principe deze soort vloer in iedere kamer van de woning worden geplaatst, zoals een gietvloer in badkamers. Hierdoor creëer je een strakke en moderne uitstraling in de woning en kan het een wereld van verschil maken omtrent het wooncomfort.
2. Eenvoudig te onderhouden
Als we gaan kijken naar de voordelen van gietvloeren kan het gemak in onderhoud niet ontbreken. Gietvloeren worden naadloos aangebracht, waardoor er geen ruimte overblijft voor stof- en vuilresten die tussen voegen komen te zitten.
Hierdoor wordt het schoonmaken en het schoon houden van een gietvloer een van de makkelijkste klussen op aarde. Dit doe je namelijk middels een zachte bezem, stofzuiger, of stofwisser. Hierbij is het aan te raden dat je dit dagelijks doet om krassen door zand of steentjes te voorkomen. Op de reparatie van een gietvloer zit namelijk niemand te wachten.
3. Lange levensduur
Wanneer je kiest voor een gietvloer kies je ook gelijk voor een vloer die voor het leven meegaat. Dit komt doordat een gietvloer erg stevig en stug is waardoor deze lang intact zal blijven. Gemiddeld kunnen gietvloeren tot wel 50 jaar lang meegaan, waardoor je hier de rest van je leven nauwelijks tot geen omkijken meer naar hebt.
4. Opbouw is ideaal
De opbouw van een gietvloer is ideaal, omdat deze slechts enkele millimeters dik is. Daarentegen dien je bij een tegelvloer al gauw rekening te houden met een dikte van 1 centimeter en bij betonvloeren zelfs 7 centimeter. De dikte van de gietvloer is dan ook erg belangrijk.
Mocht er ooit een renovatie plaatsvinden? Dan zal dat een stuk lastiger gaan bij tegel- en betonvloeren. Doordat gietvloeren relatief dun zijn is het eenvoudig om een renovatie laag over de bestaande gietvloer te plaatsen, indien dit nodig is.
Daarnaast is een gietvloer zelf nivellerend, wat inhoud dat de vloer niet geëgaliseerd hoeft te worden. Nadat de vloer op het vloeroppervlak is gegoten hoef je alleen maar te wachten totdat deze droog is, zodat de volgende laag kan worden aangebracht. Ook hoef je nauwelijks rekening te houden met de ondervloer, want een gietvloer kun je gewoon over een bestaande vloer heen leggen.
Gietvloer nadelen
Ondanks de vele voordelen hebben gietvloeren ook nadelen. We kunnen daarom wel stellen dat ieder voordeel zo zijn nadeel heeft, en dat dit niet anders is bij gietvloeren. Daarbij zitten de gietvloeren nadelen hem vooral in de prijs, plaatsing en slijtvastheid. Hieronder zie je precies om welke gietvloer nadelen het gaat.
1. Aanleggen kan enkele dagen duren
Een van de nadelen van gietvloeren is dat het aanleggen ervan op een ambachtelijke manier gebeurd. Zo wordt een gietvloer altijd met de hand aangelegd en bestaat deze uit meerdere lagen. Elk van deze lagen moet volledig opdrogen voordat er weer een nieuwe laag kan worden aangebracht.
In sommige gevallen kan dit tot wel Ă©Ă©n week in beslag nemen. Dit hangt natuurlijk ook af van het door jouw gekozen type gietvloer. In sommige gevallen kan het namelijk zelfs langer dan Ă©Ă©n week duren, maar gemiddeld genomen duurt het aanleggen ongeveer 5 dagen. En dat is het wachten zeker waard!
2. Redelijk prijzig
Als we het hebben over de gietvloer voor- en nadelen is de prijs altijd een belangrijk aspect. Daarbij ligt de prijs van de meest populaire soorten gietvloeren (epoxyvloeren en PU vloeren) gemiddeld tussen de € 70,- en € 80,- per vierkante meter.
Gelukkig komen ze in veel verschillende soorten en kleuren voor die onderling sterk kunnen verschillen van prijs. Daarnaast zijn er ook nog veel alternatieven beschikbaar die in veel gevallen ook kunnen voldoen aan jouw eisen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in onze webshop en oriënteer jezelf alvast op de verschillende mogelijkheden.
3. Vloer is niet slijtvast
Een belangrijk kenmerk van dit soort vloer is dat ze erg stevig zijn en lang meegaan. Helaas betekent dit niet dat ze volledig slijtvast zijn. Zo kunnen er na verloop van tijd scheuren, krassen en andere beschadigingen ontstaan op de vloer.
Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan kun je ervoor kiezen om een extra beschermende toplaag aan te brengen, zodat de gietvloer zelf niet zo snel wordt aangetast. Echter geeft dit geen garantie dat er geen schade kan ontstaan aan de gietvloer. Houd dit dus altijd in je achterhoofd wanneer je overweegt om een gietvloer aan te schaffen.
Wat kan Vloerenbaas voor jou betekenen?
Nu je meer weet over de voor- en nadelen van gietvloeren kun je een betere overweging maken van wat voor vloer je graag wilt hebben. Weet je toch nog niet zeker wat je graag wilt of wat het beste past in jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom waar we samen alle mogelijkheden bespreken. Op deze manier hopen wij jou goed te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor een nieuwe vloer.
Wanneer je een vloer hebt gevonden die aansluit op jouw wensen kun je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Hierbij heb je de keuze om gebruik te maken van onze legservice. Onze ervaren Vloerenbazen komen de vloer dan op professionele wijze bij jou thuis leggen, zodat je hier geen omkijken naar hebt. Want bij Vloerenbaas ben jij de baas en zorgen wij voor de rest.
De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet