Laminaat acclimatiseren
Wellicht heb je er wel al eens iets over gehoord; laminaat acclimatiseren. Maar wat is het eigenlijk en waarom moet dit? Het acclimatiseren van laminaat is een kleine moeite, maar toch hebben veel mensen er nog vragen over. Voordat je de laminaatvloer gaat leggen kan het voor een groot verschil zorgen wanneer je de vloer eerst laat acclimatiseren.
Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid te werk gaat, gaan we je op deze pagina alles vertellen over laminaat acclimatiseren en waarom het zo belangrijk is.
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Laminaat vloer planken bestaan niet volledig uit hout, maar het heeft in principe wel dezelfde werking. Zo kan een laminaatvloer uitzetten en krimpen bij schommelingen in de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Om deze reden is het belangrijk om laminaat te laten wennen (acclimatiseren) aan de omgevingstemperatuur in de ruimte waar de vloer komt te liggen.
Als je een laminaatvloer gaat leggen zonder te acclimatiseren kan het zijn dan dit voor problemen gaat zorgen. Zo kan het laminaat nog niet volledig zijn uitgezet waardoor de vloer naar verloop van tijd te strak komt liggen. Dit kan leiden tot het bol staan of krommingen in de vloer, wat je uiteraard wilt voorkomen.
Daarnaast kan het zijn dat het laminaat tijdens het vervoer is blootgesteld aan hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Bij plaatsing in de ruimte, waar het kouder en droger is, zal het laminaat gaan krimpen. Op het begin zal de vloer er nog netjes uit zien, maar na verloop van tijd zal het laminaat krimpen en ontstaan er kieren tussen de vloerdelen.
Ondanks dat veel fabrikanten hun eigen instructies geven voor het acclimatiseren van laminaat en je er altijd naar moet vragen, zijn er een aantal algemene richtlijnen die je kunt volgen om je laminaat zo goed mogelijk te laten acclimatiseren.
Hoe moet ik laminaat acclimatiseren?
Zoals benoemd heeft elke fabrikant zijn eigen instructies voor laminaat acclimatiseren. Wij raden je dan ook aan om deze op te volgen aangezien het per soort laminaat kan verschillen. Echter kunnen we je wel alvast meenemen in het algemene proces van het laminaat laten acclimatiseren.
Allereerst is het belangrijk dat de kamer een stabiele temperatuur en vochtigheidsgraad heeft. Zodra je dit hebt vastgesteld kun je de verpakkingen laminaat in het midden van de kamer neerzetten. Leg de dozen plat naast elkaar en laat de verpakking nog dicht zitten.
Zorg ervoor dat de verpakkingen minimaal 1 meter verwijderd zijn van de buitenmuren en eventuele koelings- of verwarmingselementen. Op deze manier kunnen ze namelijk goed acclimatiseren aan de kamertemperatuur. Laat alle verpakking tegelijk acclimatiseren zodat ze samen Ă©Ă©n geheel vormen wanneer je de vloerdelen gaat leggen.
Hoe lang moet laminaat acclimatiseren?
Hoe lang laminaat moet acclimatiseren hangt af van de instructies van de fabrikant. Zo moeten sommige soorten laminaat 12 uur acclimatiseren, terwijl andere minimaal 72 uur moeten acclimatiseren. Over het algemeen wordt een tijd van 48 tot 72 uur aangeraden waarna de laminaatvloer gelegd kan worden. Laat de dozen in dat geval 48 tot 72 uur acclimatiseren op bovenstaande manier.
Bereid de kamer goed voor
Voor het laminaat acclimatiseren moet de ruimte waarin de vloer gelegd wordt goed voorbereid worden en aan een aantal eisen voldoen. Controleer de ruimte daarom op ventilatieopeningen en ramen die buitenlucht doorlaten. Grote veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen het acclimatiseringsproces van het laminaat verstoren.
Merk je dat de ruimte kleine verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid veroorzaakt? Dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Wel wanneer het extreme verschillen laat zien, bijvoorbeeld het verschil in de winter en de zomer, kan het slim zijn om te kiezen voor een ander soort vloer.
Ook in dit geval geven fabrikanten elk hun eigen instructies omtrent de ideale omstandigheden in een ruimte, volg deze altijd op. Over het algemeen gelden er echter wel een aantal algemene richtlijnen voor de kamer waarin laminaat moet acclimatiseren, we hebben ze overzichtelijk voor je onder elkaar gezet:
- Luchtvochtigheid: de vochtigheidsgraad in de ruimte moet tussen de 25% en 70% liggen en redelijk stabiel zijn. De luchtvochtigheid in een ruimte kun je met middels een hygrometer, soms ook al ingebouwd in digitale thermometers.
- Kamertemperatuur: zorg dat er een constante kamertemperatuur is tussen de 17 en 30 graden Celsius.
- Temperatuur van het laminaat: de temperatuur van het laminaat mag niet lager zijn dan 15 graden Celsius.
- Verfwerk in de ruimte: zorg dat eventueel verfwerk in de ruimte (op wanden, plafonds of houtwerk) minimaal 3 dagen uitgehard is voordat je laminaat laat acclimatiseren.
- Ondervloer van beton: ga je de vloer op een betonnen ondervloer leggen? Zorg er dan voor dat het beton minimaal 60 dagen is uitgehard voordat je het laminaat laat acclimatiseren.
Als de kamer voldoet aan bovenstaande punten kun je beginnen met het laminaat laten acclimatiseren.
Laminaat niet laten acclimatiseren, wat zijn de gevolgen?
Ga je laminaat leggen zonder acclimatiseren? Dan kan dit gevolgen hebben voor de houdbaarheid van je nieuwe vloer. Laminaat bestaat voor een deel uit hout en gaat daarom werken bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit houdt in dat de vloer krimpt bij koude, droge lucht en uitzet bij warme, vochtige lucht.
Als je laminaat niet laat acclimatiseren aan de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte waar je het gaat leggen, kan de vloer na het leggen nog gaan werken. De vloer zal dan na het leggen nog uitzetten of krimpen wat gevolgen heeft voor de uitstraling en de levensduur van de laminaatvloer.
Gaat het laminaat uitzetten na het leggen? Dan gaat de vloer zich tegen de plinten aanduwen en kunnen er knikken ontstaan. Mocht de laminaatvloer daarentegen krimpen? Dan zullen er kieren tussen de vloerdelen ontstaan wat ten koste gaat van de stabiliteit. Laminaat acclimatiseren is daarom wel degelijk van belang voordat je de vloer gaat leggen.
Laminaat van Vloerenbaas
Ben je nog op zoek naar een prachtige laminaatvloer? Bekijk dan nu ons ruime assortiment in de webshop. Laat je inspireren door de mogelijkheden qua dessins, kleuren en patronen en kies degene die past bij jouw woonbehoeften.
Zodra je eenmaal een mooie vloer hebt gevonden kun je deze direct online bestellen. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van onze legservice. Onze ervaren Vloerenbazen komen de vloer dan bij je thuis leggen waardoor je verzekerd bent van een prachtig resultaat. Bovendien heb je hier zelf dan geen omkijken meer naar en kun je achterover leunen als een echte Baas.
Mocht je nog vragen hebben of behoefte aan advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom. Samen bespreken we dan de mogelijkheden en kunnen we je adviseren over de beste keuzes voor jouw woonsituatie, dat is namelijk de service van Vloerenbaas.
De meest populaire vloeren voor jou op een rijtje gezet